Završeno Novakovo saslušanje: Za sada bez deportacije

Australian Open 14. jan 202211:30 > 15:02 132 komentara
REUTERS/Loren Elliott

Ministar za imigracije u australijskoj vladi Aleks Hok poništio je vizu najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću, uprkos sudskoj odluci. Đokovićev pravni tim uložio je žalbu na ovu odluku, pa je Srbin u petak opet izašao pred sudiju Entonija Kelija, koji mu je bio naklonjen prvog puta. Direktan prenos suđenja mogli ste da pratite na televiziji N1, a posle dve seanse suđenja odlučeno je da će Srbin biti na slobodi do 22 časa po sednjoevropskom vremenu, a potom će imati razgovor sa predstavnicima imigracionih vlasti i nakon toga je moguća i odluka o pritvoru. Posle toga će se u nedelju suđenje nastaviti, a čitav slučaj sada je prebačen na Savezni sud.

TOK SUĐENJA mogli ste da pratite u tekstualnoj formi na sajtu Sport kluba.

Saslušanje srpskog tenisera zakazano je za 10.45 časova po srednjoevropskom vremenu u petak.

Povezano:

Đoković je već ranije bio pred sudijom Entonijem Kelijem, koji je presudio u njegovu korist, posle čega je Đokoviću dozvoljeno da napusti hotel u kojem se nalazio i trenira u kompleksu „Melburn parka“.

Međutim, u petak ujutru po srednjoevropskom vremenu, ministar za imigracije u Vladi je iskoristio diskreciono pravo i poništio Đokovićevu vizu „u interesu javne dobrobiti“.

Novak Đoković je zajedno sa svojim advokatima prisutan na saslušanju. Ukoliko bude odbijen, predmet razmatranja biće i to da li će Đokoviću ulaz u Australiju biti zabranjen u naredne tri godine.

Đoković je devetostruki osvajač Australijen opena, a na žrebu za prvi grend slem sezone odlučeno je da će mu protivnik u prvom kolu, ukoliko ga bude igrao, u ponedeljak biti sunarodnik Miomir Kecmanović.

Advokat Novaka Đokovića Nikolas Vud zatražio je od sudije da proces ubrza što je moguće više, kako bi njegov klijent mogao da nastupi u ponedeljak u zakazanom terminu na meču prvog kola AO.

„Trenutno je svaki minut značajan za našeg klijenta“, naglasio je pravni zastupnik srpskog tenisera.

Đokovićev pravni tim zahteva da se Srbin pusti iz pritvora i da se odluka ukine, kao i da brine zbog dodatnog odlaganja ovog procesa u veoma delikatnoj situaciji.

Navodi se da nije predloženo ponovno zatvaranje Novka Đokovića, kao što je to bio slučaj pre prvog pojavljivanja na sudu. Proces će se izvesno nastaviti i u subotu, tako da brze deportacije definitvno neće biti.

Sudija Keli je izjavio da će slučaj morati da se nastavi na Saveznom sudu u nedelju, a organizatori Australijen opena nisu bili naročito radi da Đokovićev meč prvog kola, koji je na programu u ponedeljak, odlože i izađu mu u susret. Sve to pod uslovom da Đoković pobedi u sudskoj „bici“ i ne bude deportovan.

Đoković će razgovor sa zvaničnicima Ministarstva za imigracije dočekati u svojevrsnom pritvoru u prostorijama svojih advokata, a ostaje da se vidi kako će se situacija razvijati posle.

Sudija Keli je u nekoliko navrata naglasio da ga brine potencijalni „medijski cirkus“ koji bi nastao ukoliko bi Đoković bio pritvoren na trenutnoj lokaciji ili se vratio u hotel „Park“. Đokovićevi advokati su ponašanje australijskih vlasti nazvali „iracionalnim“.

Đokovićevi advokati navode da je „uzbuđenje u antivakserskoj zajednici“ jedan od razloga za ukidanje vize osvajaču 20 grend slem titula i nazivaju to iracionalnim.

Sudija Keli, sa druge strane, smatra trenutni sudski proces potpuno odvojenim od onog koji je okončan prethodni put odlukom u Đokovićevu korist.

Tužilac Lojd tražio je od sudije da Đoković bude „pritvoren“ do narednog saslušanja koje će biti u subotu u podne po lokalnom vremenu – tužioci traže da se Đoković vrati u hotel u kojem je provodio vreme pre prve presude. To podrazumeva da bi, ukoliko se ta odluka uvaži, opet prenoćio u hotelu „Park“ ili nekom drugom sličnom smeštaju.

Izvesno je da da će srpski teniser biti na slobodi do 22 časa po srednjoevropskom vremenu, a ostaje da se vidi da li će noć između subote i nedelje ponovo provesti u hotelu Park sa drugim imigrantima, što sugeriše da neće moći da trenira. U međuvremenu će biti u prostorijama njegovih advokata.

Uskoro opširnije…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare