Nadal: AO je veliki, sa Novakom ili bez njega

Australian Open 15. jan 20228:49 > 10:48 64 komentara
Scott Taetsch-USA TODAY Sports

Glavna tema na Australijan openu je slučaj prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, reakcije i dalje stižu sa svih strana, a španac Rafael Nadal kaže da je prvi gren slem u sezoni važniji od bilo kog igrača.

Na pitanje o tome koliko bi Australijan open bio drugačiji sa i bez Novaka Đokovića, Nadal je imao jasan stav.

„Reći ću vam jednu stvar, jasno je da je Novak Đoković jedan od najbojih tenisera u istoriji, nema sumnje. Ali ne postoji teniser koji je važniji od jednog turnira, zar ne? Igrači dolaze i odlaze, stižu novi. Niko, čak ni Rodžer, Novak, ja ili Bjorn Borg koji je bio sjajan… Tenis ide dalje. Australijan open je mnogo važniji od bilo kog igrača. Ako bude igrao, okej. Ako ne bude igrao, Australijan Open će i dalje biti veliki Australijan Open, sa njim ili bez njega. To je moj stav“, istakao je Nadal.

Kakve lekcije sport treba da izvuče iz slučaja Novaka Đokovića?

„Ne znam, mislim da je sve otišlo predaleko. Iskreno, malo sam umoran od te situacije jer verujem da je važno pričati samo o našem sportu, o tenisu. Prolazimo i prolazićemo kroz veoma izazovna vremena globalno, uz ovu pandemiju, tu nema sumnje. Svestan sam da je tenis potpuno nebitan kada ga uporedimo sa onim kroz šta prolazimo kada je reč o virusu zar ne? Tenis je samo zabava za ljude, za nas je to posao. Ako govorimo o njegovoj važnosti u svetu, nije uopšte važan. Prošli smo kroz težak period u poslednje dve godine, to govorim jer neki igrači nisu uspeli da prežive pandemiju jer su budžeti turnira smanjeni, finansijski se sve promenilo. Putovali smo sa malim brojem ljudi u timu, bez porodice, nismo mogli da vodimo ljude koji su iz Evrope u Ameriku ili obrnuto. Sve je bilo veliki izazov“, rekao je Nadal dodao:

„Boravak u ‘balonima’, sve to mora da se završi jednom jer je veoma teško ostati deo tura ako turniri imaju sve manje novca. Uz to, igrači prolaze kroz veoma teške mentalne probleme zbog toga. Ako postoji neko rešenje i ako je to rešenje vakcina, onda je to to. Moramo da budemo vakcinisani i situacija mora da postane bolja, to je za opšte dobro svih nas, za celokupno zdravlje i čitav sport“.

Da li će Novakov slučaj promeniti percepciju prema njemu širom sveta i njegov imidž među navijačima?

„Ne znam, na neki način to je na njemu. Ja nemam ništa sa tim. Želim mu sve najbolje. Imam dobar odnos sa njim tokom cele karijere. Uradili smo važne stvari, za ceo tur, za naše fondacije, u humanitarne svrhe. Radili smo zajedno kada su se neke loše stvari događale ovde u Australiji ili širom sveta. Ali u ovom slučaju mislim da ima mnogo pitanja na koja treba dati odgovore. Svako bira svoj put. Poštujem ga kao osobu, kao sportistu, poštujem ga mnoog. Želim mu sve najbolje, mnogo ga poštujem iako nisam saglasan sa mnogo stvari koje radi poslednjih nekoliko nedelja“.

Zvanična odluka o tome da li će najbolji teniser sveta ostati u Australiji i učestvovati na Australijan openu, ili će biti deportovan, doneće se u noći između subote i nedelje.