Zna se ko je kralj tenisa: Đoković je šampion Rolan Garosa!

Grand Slam 13. jun 202114:50 > 19:40 komentara
Adam Pretty/Getty Images

Istorija u Parizu! Novak Đoković je šampion Rolan Garosa! Srbin je u finalu posle velikog preokreta savladao mladog grčkog tenisera Stefanosa Cicipasa 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Srbin je Kup musketara prigrlio drugi put u karijeri, prvi posle 2016. godine.

Novak je postao prvi teniser u Open eri koji je svaki od četiri najveća turnira osvojio minimum dva puta.

Đoković je u 29. grend slem finalu došao do 19. titule. Sada ima samo jednu manje od najvećih rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

Novak je osvojio 84. titulu u karijeri, treću ove godine.

Srbin se šesti put u karijeri vratio posle zaostatka od dva seta. Ujedno, postao je peti igrač kome je to pošlo za rukom u finalu Rolan Garosa u Open eri.

Cicipas je poražen u svom prvom grend slem finalu.

Velika borba vodila se od samog početka, a Đoković je imao dve brejk lopt u uvodnom gemu. Ipak, odlično je servirao Cicipas kad je bilo najpotrebnije i izvukao se iz neprijatne situacije. U nastavku je odlično servirao Srbin, nije dozvoljavao rivalu da osvoji ni poen u njegovim gemovima. U sedmom gemu je prvi reket sveta pao, pošto je pojurio ka jednoj kratkoj lopti. Srećom, nije se povredio.

U nastavku se borba razvijala. U desetom gemu je Cicipas imao prvu brejk šansu, koja je ujedno bila i set lopta. Međutim, na nivou je bio Đoković, koji je već u sledećem gemu napravio brejk. Ipak, nije bio Novak na očekivanom nivou kada je servirao za set, pa je Cicipas vratio izgubljeno.

Grk je u tajbrejku bez većih problema došao od 4:0. Ipak, Srbin je preokrenuo na 6:5 i imao je set loptu. Međutim, hrabro je igrao Cicipas, napadao je sve vreme i došao je do prvog seta.

Loš prvi gem je odigrao Đoković u drugom setu, pa je odmah Grk napravio brejk. Velika borba vodila se u narednom gemu, ali je Cicipas poveo 2:0. U nastavku je više grešio Đoković, delovao je usporeno, pa je peti teniser sveta diktirao ritam igre. U sedmom gemu je Stefanos napravio još jedan brejk, a onda bez problema došao do seta.

Na pauzi je Đoković otišao do svlačionice.

Bolje je prvi reket sveta igrao u nastavku, nastojao je da diktira ritam, igrao je agresivnije. Posle dugih 11 minuta je u četvrtom gemu napravio ključni brejk u trećem setu. Vodila se ujednačena borba u nastavku, a Novak je uspeo da sačuva prednost.

Posle seta je Cicipas tražio medicinski tajmaut.

Na najbolji mogući način je Đoković počeo četvrti set – brejkom. Potom se u trećem gemu vodila velika borba, a Novak je iskoristio treću šansu da još jednom oduzme servis protivniku. Sigurni su bili u nastavku obojica na servisu i Srbin se izborio za peti set.

Jasno je bilo Đokoviću šta treba da radi u odlučujućem setu. Srbin je od starta napadao servis rivala, pa je do brejk šanse došao u prvom gemu. Izvukao se u tom trenutku Cicipas. Ipak, vrlo brzo je Novak stekao prednost, pošto je do brejka došao u trećem gemu. Bio je to ključni. Imao je još dve brejk lopte u sedmom gemu, ali je Cicipas odoleo. Međutim, nije to uticalo na Novaka, rutinski je odradio posao do kraja i došao je do nove velike pobede i titule.

Tok meča mogli ste da pratite uz naš sajt:

Meč je počeo servisima grčkog tenisera. Od početka su se nadmudrivali igrači, a Cicipas je uz dobar servis došao do 40:30. Ipak, pametno je odigrao Novak, uhvatio je rivala na krivoj nozi i izborio se za izjednačenje. Imao je peti teniser sveta prednost, ali je potom poslao loptu u aut. Uz odličan ritern Novak je došao do brejk lopte.

Ipak, ponovo je dobro odservirao Grk i ponovo je bilo 40:40. Branio je sve Đoković u narednom poenu, lobom je pogodio liniju i krenuo u napad. Ponovo je imao brejk šansu Srbin.

Asom se Stefanos izvukao iz neprijatne situacije. A na isti način je stigao do nove prednosti, a onda i gema.

Diktirao je ritam igre Novak, pa je bez izgubljenog poena dobio svoj servis gem za 1:1.

Bez problema je Cicipas stigao do 40:0. Napravio je potom grešku iz bekhenda, ali je onda novim asom došao do 2:1.

Đoković nije gubio poene u svojim servis gemovima. Uz drop-šot je došao do 2:2.

Zapretio je prvi teniser sveta u narednom gemu, bilo je 30:30. Ipak, Cicipasa je služio servis kad god je bio u nelagodnoj situaciji, pa je poveo 3:2.

Nikakve šanse nije imao grčki teniser kada je servirao prvi reket sveta. I treći gem je Đoković dobio bez izgubljenog poena.

Na 30:15 u narednom gemu kratku loptu poslao je Novak, ali je stigao Stefanos. Potrčao je srpski teniser, sapleo se i pao pokraj mreže. Sve je bilo u redu sa prvim reketom sveta, koji se vratio na teren. Odservirao je dobro grčki teniser, Srbin je poslao lopticu u mrežu i semafor je pokazao 4:3.

Julian Finney, Getty Images

Tek u osmom gemu je Cicipas osvojio prve poene na servise rivala. Ipak, Đoković mu nije dozvolio da pripreti. Izjednačio je na 4:4.

Odlično je servirao peti teniser sveta, u nastavku je diktirao ritam, pa je lako dolazio do poena. Uz jednu fantastičnu razmenu, bez izgubljenog poena je poveo 5:4.

Smeč je poslao Novak u mrežu, pa je Stefanos poveo 0:15.  Usledilo je još jednom nadmudrivanje, posle kojeg je Đoković došao do 15:15. Odlično je riternirao Grk i ponovo je imao prednost.

As je odservirao Novak za 30:30. Ramom je potom poslao lopticu daleko od terena Đoković i suočio se sa brejk loptom. Usledila je duga razmena, na kraju je Srbin napao, primorao rivala na grešku i bilo je 40:40. Uz dobar servis je prvi teniser sveta došao do prednosti, a onda i gema 5:5.

Nastojao je Novak da diktira ritam u poenima na servis rivala. Pošto je Cicipas napravio grešku bekhendom, Srbin je imao novu brejk šansu. Još jednu grešku je napravio peti teniser sveta i Đoković je poveo 6:5.

Ipak, naredni gem nije dobro počeo za prvog tenisera sveta. Dve greške je napravio Novak i bilo je 0:30. Imao je potom Stefanos tri brejk lopte (0:40). Jednu je spasao Novak, ali je potom poslao lopticu u mrežu i bilo je 6:6. Bilo je očigledno da Novak ima problema sa očima.

Lako je Cicipas osvojio prvi poen u dodatnom gemu. Duplu servis grešku napravio je Đoković i bilo je 2:0. Usledio je odličan poen, duga razmena, Stefanos je pogodio liniju, posle čega je Novak poslao lopticu u aut i semafor je pokazao 3:0. Grk je bez problema stigao do 4:0.

Vratio je jedan minibrejk Novak. Cicipas se, u pokušaju da stigne lopticu, bacio na teren, i srećom se nije povredio. Đoković je ušao u ritam i drop-šotom smanjio na 4:2. Nije posustajao Cicipas, forhendom je osvojio poen za 5:2.

Odličan poen odigrao je Novak za 5:3, a onda je na mreži došao do 5:4. Posle greške Cicipasa bilo je 5:5.

Sjajnom paralelom Srbin je došao do set lopte i 6:5. Ipak, uzvartio je na isti način Grk. Stefanos je posle greški rivala došao do prvog seta 8:6.

Drugi set je počeo duplom servis greškom Đokovića. Nije išlo dobro po Srbina, koji se brzo suočio sa brejk loptama. Drugu je iskoristio Cicipas i poveo je 1:0.

Bilo je 30:30 u narednom gemu, pa 40:40. Ipak, uz Novakove greške došao je Stefanos do 2:0.

Uz jedan izgubljen poen, Đoković je došao do svog servis grema i 2:1.

Grešio je srpski teniser, uspevao je Cicipas da kontroliše situaciju na terenu, pa je peti igrač sveta poveo 3:1.

Odličan servis gem odigrao je potom Đoković, pa je bez izgubljenog poena došao do 3:2.

Ipak, previše je grešio prvi teniser sveta, pa nije imao nikakvu šansu u narednom gemu. Cicipas je ‘sa nulom’ stigao do 4:2.

Poklanjao je poene Novak rivalu. Cicipas je igrao hrabro, odvažno i imao je brejk lopte 15:40. Uz dobar servis, a onda i malo sreće Novak je stigao do izjednačenja. Ipak, Cicipas je u trku pogodio ritern za novu brejk šansu. Nju je iskoristio za 5:2.

Nije odstupao od svoje igre grčki teniser i bez problema je došao do gema koji mu je doneo drugi set – 6:2.

Na pauzi između setova Đoković otišao do svlačionice.

Dobro je Novak počeo treći set, izgubio je samo jedan poen u ubodnom gemu.

Prišao je Đoković na 40:30 posle sjajnog titerna, ali je forhend vinerom Grk došao do 1:1.

Zapretio je Grk u sledećem gemu, bilo je 30:30. Ipak, uspeo je srpski teniser da sačuva servis i povede 2:1.

Više od 10 minuta trajao je naredni gem. Napadao je Novak, nastojao je da slomi otpor rivala, koji se i dalje fantastično branio. Nadigravali su se igrači, a Đoković je na kraju iskoristio petu brejk loptu za 3:1.

Vrlo lako je Đoković dobio svoj naredni gem i potvrdio je brejk za 4:1.

Napravio je dve duple servis greške Cicipas i bilo je 15:30. Ipak, Grk je odlično servirao u nastavku i smanjio je na 4:2.

Bilo je 15:30 u narednom gemu, ali je potom Cicipas poslao forhend u aut. Drop-šotom je Đoković došao do 40:30, a onda je pogodio kraj terena za 5:2.

Odlično je igrao Novak početkom sledećeg gema, pročitao je nameru rivala i bilo je 0:30. Ipak, nije posustajao Cicipas, izjednačio je na 30:30, a onda je fantastičnim poenom na mreži došao do 40:30. Četvrtim vinerom zaredom smanjio je na 5:3.

Posle fantastična dva poena poveo je Novak 30:0, ali je Cicipas smanjio na 30:15. Posle duple servis greške Srbina, bilo je 30:30. Razornim forhendom Đoković je stigao do set lopte. Iskoristio je nju prvi reket sveta za 6:3.

Posle meča, Cicipas je tražio medicinski tajmaut, fizioterapeut je izašao na teren.

Nastavio je da igra na visokom nivou Đoković. Odlično je riternirao, a uz nekoliko grešaka rivala došao je do brejk lopti već na startu četvrtog seta. Iskoristio je prvu za 1:0.

Posle velike greške Cicipasa, Đoković je imao novu brejk loptu. Nervirao se Grk, pa je udario reketom o teren. Poslao je ritern Novak u mrežu. Uz dobar servis, Stefanos je došao do prednosti. Ipak, tu nije bio kraj. Imao je Srbin još dve brejk lopte. Iskoristio je drugu drop-šotom za 3:0.

Bez izgubljenog seta je Đoković dobio naredni gem za 4:0.

Na isti način je uzvratio Cicipsa, uz dobre servise je lako dolazio do poena, pa se upisao u četvrtom setu – 4:1.

Sigurni su bili na servisu i jedan i drugi u narednim gemovima, pa je Đoković poveo 5:2.

Imao je Srbin prvu set loptu na 40:15, ali je nije iskoristio. Drugu šansu da završi set nije propustio, pogodio je bekhend za 6:2.

Imao je Novak brejk loptu već u uvodnom gemu odlučujućeg seta, ali se izvukao Cicipas. Siguran je bio Grk u završnici, pa je dobio gem za 1:0.

Poveo je Novak 30:0, ali je potom napravio grešku. Prišao je potom Cicipas na 40:30. Ipak, nije Đoković dozvolio rivalu da zapreti. Dobio je gem za 1:1.

Posle fantastičnog riterna Novak je došao do 40:40. Borio se Cicipas, ali se ponovo suočio sa brejk loptom. Grešio je 22-godišnji grčki teniser i Srbin je poveo 2:1.

Sjajno je odigrao naredni gem prvi reket sveta, bez izgubljenog poena je potvrdio brejk za 3:1.

Bilo je 30:30 i u narednom gemu u kome je servirao Grk, ali je Cicipas smanjio na 3:2.

Izgubio je Novak prvi poen u svom servis gemu, ali nije dozvolio rivalu da zapreti. Dobio je naredna tri poena i podigao je prednost na 4:2.

Imao je Đoković još dve brejk lopte u narednom gemu, ali je hrabro igrao Cicipas, pa je semafor ipak pokazao 4:3.

Bez izgubljenog seta Srbin je dobio gem na svoj servis.

Ponovo se velika borba vodila kada je Grk ubacivao lopticu u igru, ali je sačuvao servis peti teniser sveta.

Nije odustajao Cicipas, ali je Novak iskoristio drugu meč loptu za veliku pobedu u Parizu!