Mogu li Siner i/ili Švarcman da spreče Nadal – Tim?

Getty Images/Shaun Botterill

Prethodne dve sezone borili su se za titulu, a sada im se putevi ukrštaju u polufinalu – Rafael Nadal i Dominik na korak su do susreta, još po jedna prepreka do 15. međusobnog susreta, a Španac za sada vodi 9-5 (7-4 na šljaci).

Rafael Nadal – Janik Siner

Španac do četvrtfinala nije imao nijedan ozbiljniji test, što može da bude mač sa dve oštrice pred završnicu turnira. Izgubio je ukupno 22 gema u pobedama nad Gerasimovom, Mekdonaldom, Travaljom i Kordom. Mnogo se govori o tome kako uslovi ne odgovaraju Rafi, kako lopta ne prima toliko spin i ne odskače kao inače po toplom vremenu u Parizu, ali za sada nije bio izazvan toliko da bi se to iole primetilo i teško je uopšte zaključiti u kakvoj je formi.

„Janik je mlad igrač koji se poboljšava svake nedelje, igra sve bolje i biće to veliki izazov. To nam je prvi međusobni susret, ali trenirali smo zajedno nekoliko puta – neverovatan je potencijal, ima brz pokret ruke i u stanju je da proizvede neverovatne udarce“, pun je poštovanja Nadal za protivnika, kao i uvek.

Siner je prvi debitant u četvrtfinalu Rolan Garosa još od upravo Nadala 2005. godine (tada je Rafa osvojio titulu pobedom nad Puertom u finalu), a sa 19 godina najmlađi je Gren slem četvrtfinalista od Đokovića na Rolan Garosu.

Pobedio je Bonzija i Koriju u drugom i trećem kolu, pre toga Gofana, posle toga Zvereva. Nije lak put i pokazao je Janik smirenost nekarakterističnu svojim godinama i karakterističnu budućim šampionima, ali treba biti pošten i reći da Gofan nije ličio na sebe (posle je priznao koliko se muči sa motivacijom u novonastalim uslovima) i da je Zverev bio bolestan igrajući znatno ispod svojih mogućnosti.

Getty Images/Shaun Botterill

Sinerov forhend je izuzetno snažan, njega može ipak i da udari i sa više spina i više sigurnosti ukoliko je potrebno, a bekhend mu je za sada uglavnim ravan. Nadal mu neće slati iste lopte, trudiće se da ga izbaci iz pozicije napadača na terenu, a sa druge strane je Rafa dovoljno agresivan da natera Italijana u trk, čini se da mu je kretanje još slabija strana, mada je na putu to da popravi.

„Nije baš najlakši zadatak igrati s Rafom na Rolan Garosu, znamo svi kakav skor ima ovde i koliko samopouzdanja poseduje. Moram da izađem na teren sa pravim stavom, samo tako mogu da igram na nivou kao sada“, ističe Siner.

Nije „topla voda“, ali od Italijanovog prvog servisa i broja neiznuđenih grešaka zavisiće hoće li moći da pruži iole jači otpor Kralju šljake. Tirolac je do sada u karijeri i na ovom turniru pokazao da je staložen, još ga nikada nervoza nije potpuno pojela, ali prvo četvrtfinale, Nadal na Šatrijeu… Možda dođe i do toga.

I da ne dođe i da Siner pruži ono najbolje što zna, Nadal je ipak favorit. Rafini navijači čak se možda potajno i nadaju nešto težem meču kao adekvatnom testu pred polufinale koje bi njihov ljubimac dočekao sa dva puna dana odmora.

Prognoza: Nadal u tri seta, eventualno četiri.

Getty Images/Clive Brunskill

Dominik Tim – Dijego Švarcman

Igrao je Tim tri i po sata, bilo je čak 48 poena sa više od devet udaraca, a na kraju je u pet setova pobedio inspirisanog domaćeg tenisera Igoa Gastona. Švarcman i Gaston sličan su profil tenisera, a najveći problem protiv Francuza Tim je imao sa riternom – ne zato što je Francuzov servis spektakularan, već zato što Dominik nikako nije uspevao da pronađe pravu meru sa svoje pozicije daleko iza linije, previše je bilo kratkih lopti.

„Iz moje perspektive, najvažniji je oporavak – posle poslednjih nekoliko nedelja, očigledno je da više nemam pun rezervoar. Ako budem uspeo da se oporavim, biće uzbudljiv meč. Ako ne, on će biti veliki favorit“, kaže Tim.

Nekome će se možda činiti da preteruje, ali po sporim uslovima i hladnom vremenu teško da može gori suparnik od Švarcmana kada je u formi. Ako Tim nije potpuno fizički spreman, i strpljenje u razmenama češće ga izdavati, a ono je ključno u duelu sa Argentincem.

„Imam šanse s obzirom na to kako igram u poslednje dve nedelje na šljaci. Video sam kako je Gaston igrao u trećem i četvrtom setu – pokušaću da radim nešto slično, da držim Domina iza linije jer ako počne da bude stvarno agresivan, teško ga je pobediti“, kaže 28-godišnji Švarcman, koji nije izgubio ni set u mečevima sa Kecmanovićem, Đustinom, Gombošem i Sonegom.

Dominik i Dijego su dobri prijatelji, posle meča našli su se u svlačionici i šalili se kako do utorka nema razgovora, a Tim je simulirao pokret kao da će udariti Švarcmana po nogama. U svlačionici može šala, ali na terenu će da bude ozbiljno jer ulog je veliki – biće to njihov deveti međusobni okršaj, a Tim do sada vodi sa 6-2 (2-1 na šljaci).

Za Tima je ključ da više uradi na riternu jer Švarcmanov servis, poput Gastonovog, daleko je od izvanrednog. Obojica će želeti da budu ti koji diktiraju ritam poena, ali obojica se kreću izvrsno i osvojiće sigurno i mnogo poena odbranom i čekanjem greške protivnika. Dakle, čeka nas mnogo nadmudrivanja, različitih udaraca, verovatno i oscilacija, a sve u svemu odličan meč.


„Moram da uradim sve savršeno jer Tim igra najbolje u karijeri, posle US opena ima i mnogo samopouzdanja. Svaki udarac igra sa samopouzdanjem i zna kako da igra u Parizu, pogotovo na Šatrijeu, u poslednje tri godine dolazio je barem do polufinala. Ako budem igrao perfektno, imaću šansu, a onda moram da je iskoristim – već sam ga pobeđivao i to će mi pomoći ako dođem do te prilike“
, objašnjava Švarcman.

Prognoza: Tim će se oporaviti, odigraće mnogo bolje nego sa Gastonom i pobediće u četiri teška seta.