Prvi pravi test položen: Novak u 14. četvrtfinalu RG

Roland Garros 5. okt 202015:42 > 18:15
Getty Images/Clive Brunskill

Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa pobedom nad Karenom Hačanovom iz Rusije sa 6:4, 6:3, 6:3 za dva sata i 22 minuta igre.

U međusobnom skoru je sada 4-1 za Đokovića, a ovo im je bio prvi okršaj na šljaci.

Bio je to prvi pravi ispit za Novaka i položio ga je s maksimalnom ocenom. Posle relativno mirnog početka, prvi set završen je sa tri uzastopna brejka – Đoković nije uspeo da odservira za set, ali je odmah potom iskoristio pad Rusa i poveo u setovima.

Drugi set je bio verovatno i najbolji u Novakovoj igri – osvajao je više lakih poena servisom, forhend je bio posebno ubojit, a to je bio i najbolji Đokovićev udarac sada. Treći set bio je najkomplikovaniji, iako se činilo da neće biti tako. Od 0:2 Hačanov osvaja tri gema i dolazi do dve brejk lopte – jednu je Đoković spasao drop šotom, drugu kombinacijom jedan-dva, da bi već u sledećem gemu napravio brejk i time prelomio meč.

Novak je imao 44 vinera i 28 grešaka, dok je Hačanov upisao po 31 direktni poen i neiznuđenu grešku.

To je 14. četvrtfinale za Đokovića na Rolan Garosu, koliko ima i Rafael Nadal. Takođe, to je Novaku 11. uzastopni plasman među osam najboljih u Parizu.

Đoković će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Pablo Karenjo Busta – Danijel Altmajer.

Već poznati četvrtfinalni parovi su Nadal – Siner, Tim – Švarcman i Cicipas – Rubljov.

Tok meča:

Đoković je lako osvojio prvi gem, lepim drop šotom je došao do 15-30 u narednom gemu, ali Hačanov je vezao tri servis-vinera za 1:1.

Posle dva uspešna, Đoković je tri puta u nizu izgubio poen posle drop šota – videli smo dva gema servera bez izgubljenog poena, a onda je Rus uzeo prvi poen u gemu na 2:2. Dobio je potom Novak tri razmene, uz jedan servis-viner za 3:2.

Počeo je Novak da čita servise protivnika i dobro da riternira, stigao je do 15-40, ali Hačanov neutrališe obe – dobrom bekhend paralelom i još boljim volejom posle poena u kojem je Đoković opet odigrao drop šot. Ubrzo je bilo 3:3, ali Novaka nisu poremetile propuštene šanse i lako dolazi do prednosti 4:3.

Nakon ne toliko intenzivnog početka, osmi gem trajao je više od deset minuta i videli smo svašta. Prvo je Rus imao tri gem lopte, od toga dve vezane, ali je pravio greške. Budio bi se onda Hačanov na brejk loptama – prvu je spasao u poenu od 21 udarca u kojem je izdržao svaku Novakovu odbranu, a drugu bekhend dijagonalama pod izuzetno oštrim uglom.

Posle jednog riterna Đoković je pogodio linijskog sudiju loptom u lice, nehotice naravno, ali sve je srećom bilo u redu. I konačno, na trećoj brejk lopti, Novak ponovo izdržava početni napad Rusa, zatim prelazi u ofanzivu i iznuđuje grešku – 5:3.

Činilo se da će Đoković privesti set kraju kada je poveo 30-0, ali dve olake greške i sjajan ritern Hačanova donose brejk loptu koju Novak spasava u dugom poenu sa jakim udarcima. Ni to nije bilo dovoljno – usledio je drop šot u mrežu, pa još jedan drop šot posle kojeg Đoković nije osvojio poen (5:4).

Ritern je i dalje funkcionisao, Novak je bio na svakoj lopti, ponovo je pogrešio drop šot za 15-15, ali je usledio sjajan viner forhendom. Greška Hačanova i dve vezane set lopte – dupla greška i 6:4.

Povezano

Novak je napokon osvajao i koji poen direktno posle servisa, ali prvi gem drugog seta igrao se na razliku, nije lako ni Hačanov dobio svoj gem, a na 1:1 prvi igrač sveta vezao je dva servis vinera od 30-30 za 2:1.

Osećalo se da će doći brejk lopte na osnovu starta drugog seta i došle su. Uspešan drop šot, kao i dva izvrsna riterna forhendom doneli su Đokoviću brejk za vođstvo 3:1. Uz dobre servise, Novak je potvrdio brejk u drugom setu.

Činilo se da bi Novak možda mogao i do duplog brejka, nije uspeo, a onda je na 4:2 došao pad koncentracije i 0-40, uz dve greške u drugom udarcu u poenu i jednu duplu grešku. Tada se Đoković razbesneo, sa dva snažna forhenda i kombinacijom drop šot-lob spasava sve tri brejk lopte, zatim još jednu preciznim servisom, a ubrzo dolazi do vođstva 5:2.

Zatim Đoković u sledećem gemu posle divne bekend paralele dolazi do 0-40, ali Hačanov ostaje smiren i uspeva da spase sve tri, zatim i četvrtu izvrsnom defanzivom, a ubrzo je naterao Novaka da servira za set. Đoković je to i učinio, ovoga puta bez drame – 6:3.

Kombinacijom grešaka Rusa i sopstvenih sve dubljih udaraca, Novak pravi brejk već na startu trećeg seta.

Pretio je Novak za dupli brejk, ali umesto toga se Hačanov vraća u igru. Vodio je Novak 30-15 na 2:1, ali loš drop šot, pa još dve greške bekhendom (2:2).

Preokrenuo je Hačanov na 3:2 i glasnim uzvikom stavio Đokoviću do znanja da ne namerava da se preda, što je potvrdio i u sledećem gemu. Od 40-15 dolazi se do izjednačenja, a onda Novak promašuje smeč u već dobijenom poenu. Spasao je brejk loptu drop šotom Novak, zatim još jednu napadom forhendom posle dobrog servisa, a upravo je servis doneo prekid loše serije od tri izgubljena gema – 3:3.

Vodila se velika borba, bilo je žestokih razmena, ali i brzih grešaka – Hačanov je spasao jednu brejk loptu hrabrim napadom forhendom, Đoković se izborio za još jednu, a onda je Rus promašio forhend za novi brejk Novaka (4:3).

To je bilo presudno, Đoković je pustio ruku i još jednim brejkom okončao meč.