Bagdatis: Emocije neće odlučiti, Novak i Rafa su gladijatori

Roland Garros 31. maj 202214:00 0 komentara
Markos Bagdatis
JBAutissier/Panoramic via Guliver

Nekadašnji osmi teniser sveta Markos Bagdatis smatra da će publika biti na strani Rafaela Nadala u sudaru sa Novakom Đokovićem (utorak, 20.45), ali kaže i da je srpski teniser najviše pokazao u dosadašnjem delu turnira.

Tokom karijere je Kipranin bio ljubimac publike koja ga je prihvatala veoma emotivno širom sveta. Koliko će emotivni aspekt i reakcije publike uticati na ishod?

„Mislim da su i Đoković i Nadal veoma dobro ovladali time da kontrolišu svoje emocije, i ne verujem da će ovaj meč presuditi emocije – niti da će on imati poseban emotivni naboj. Pre svega ga vidim kao sudar gladijatora, velikih boraca – i zasigurno jedan od najboljih mečeva turnira, kakvi su uostalom skoro svi njihovi mečevi. Guraće sebe do ivice svojih mogućnosti, i biće jednostavno fascinantno sve to pratiti“, kaže Bagdatis i dodaje:

„Za očekivati je da će publika biti više emotivno naklonjena Rafi, ali svi dobro znamo da Novak voli kada je publika protiv njega – što predstavlja veoma zanimljiv i uzbudljiv miks. A to da li će publika eventualno malo omekšati prema Novaku u slučaju da ubedljivo pobede – zaista ne znam, videćemo sve već uskoro“.

„Veče jeste povoljnije za Novaka“

Novak Đoković
REUTERS/Yves Herman

Bagdatis je mišljenja da su Alkaraz i Đoković dosad najviše pokazali na terenu.

„Izdvojio bih Novaka po tome što do sada nije izgubio nijedan set, i jasno je da je veoma motivisan i žarko želi da osvoji ovaj turnir. Sjajno je videti ga opet kako se takmiči na grend slemu, i koliko je posvećen ostvarenju svog cilja. Šta taktički treba raditi, to znaju samo Novak i njegov tim, činjenica je da je on bio pobednik u njihovom poslednjem meću upravo ovde prošle godine“.

Igraće se od 20.45, večernji termin koji je želeo Đoković, a iz Rafinog tima su i rekli da nisu najzadovoljniji time.

„U načelu smatram da je povoljnije za Novaka kada se meč igra u večernjem terminu, jer je teren nešto sporiji, a odskok loptice niži – ali to je odluka organizatora, i tome se nema šta dodati“.

„Jedan od najvažnijih mečeva u poslednje dve decenije“

Rafael Nadal
Adam Pretty/Getty Images

Kipranin ističe da će nastojati da bude tu jer će atmosfera na Šatrijeu biti neverovatna.

„Reć je o jednom od najvažnijih mečeva u poslednje dve decenije, pa možda i duže. Teško mi je reći za koga ću navijati“.

Na pitanje da li će predstojeći meč biti jedan od najvažnijih za istoriju tenisa, Bagdatis odgovara:

„Ovaj meč je bez sumnje izuzetno važan, interesantan i ima prizvuk istorijskog – ali ne bih rekao da je odlučujući za njegovu istoriju – barem iz razloga što verujem da ćemo Nadala i Đokovića gledati u Parizu još dve-tri godine. Zato ne bih izgovarao velike reči ovim povodom – jer očekujem da ćemo njih dvojicu gledati na turu i dalje“.