Čelnici Gren slemova: Naomi, hrabra si, nudimo ti pomoć

Roland Garros 1. jun 202119:00 > 20:52 5 komentara
Getty images/Elsa

Vodeći ljudi Grend slemova pružili su podršku drugoj teniserki sveta Japanki Naomi Osaka pošto je odlučila da se povuče sa Rolan Garosa kad je kažnjena zbog odluke da zbog mentalnog zdravlja ne prisustvuje konferencijama za medije.

Povezane vesti

Organizatori Rolan Garosa su prethodno saopštili da će Naomi Osaka biti kažnjena sa 15.000 američkih dolara zbog toga što se nije pojavila na konferenciji za medije posle meča prvog kola. Upozorena je da će se suočiti sa oštrijim kaznama, ukoliko bude ostala pri odluci da ne razgovara sa novinarima.

Druga teniserka sveta, koja je uoči RG saopštila da neće držati konferencije za medije u Parizu, jer smatra da na taj način štiti svoje mentalno zdravlje, tada je donela odluku da se povuče sa Rolan Garosa.

Saopštenje GS:

U ime Grend Slamova želimo da ponudimo Naomi Osaki našu podršku i pomoć na bilo koji način nakon što se povukla sa terena. Ona je izuzetna sportistkinja i radujemo se njenom povratku čim proceni da je primereno“, kaže se na početku saopštenja i dodaje:

Mentalno zdravlje zaslužuje najveću pažnju

„Mentalno zdravlje je vrlo izazovno pitanje koje zaslužuje našu najveću pažnju. To je i složeno i lično, jer ono što utiče na jednog pojedinca ne mora uticati i na drugog. Pohvaljujemo Naomi što je sopstvenim rečima podelila pritiske i strepnje koje oseća i saosećamo sa jedinstvenim pritiscima sa kojima se teniseri mogu suočiti. Iako je dobrobit igrača uvek bila prioritet za Grend Slemove, naša namera je, zajedno sa WTA, ATP i ITF, unapređenje mentalnog zdravlja i blagostanja daljim akcijama.

Zajedno kao zajednica nastavićemo da poboljšavamo igračko iskustvo na našim turnirima, uključujući i ono što se odnosi na medije. Promena bi trebala doći kroz prizmu održavanja fer uslova, bez obzira na rang ili status. Sport zahteva pravila i propise kako bi se osiguralo da nijedan igrač nema nepravednu prednost nad drugim.

Nameravamo da radimo zajedno sa igračima, turnirima, medijima i širom teniskom zajednicom kako bismo stvorili značajna poboljšanja. Kao Grend Slemovi, želimo da stvorimo ambijent za igrače da postignu najviša dostignuća u našem sportu“.

U potpisi su Džejn Hrdlicka (predsednica teniske federacije Australije), Žil Moreton (predsednik Francuske teniske federacije), Ijan Hjuit (predsedavajući AELTC) i Majk MekNulti (predsednik USTA).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare