Četiri ključna faktora za pobedu Đokovića nad Alkarazom

Roland Garros 9. jun 202310:00 1 komentar
Novak Đoković
hoto by Julian Finney/Getty Images

Petar Popović, sadašnji trener Korentana Mutea, veruje da Novak Đoković može da pobedi Karlosa Alkaraza, pod uslovom da ispuni nekoliko ključnih preduslova, počev od toga da „drži liniju“.

U razgovoru za Sport klub, nekadašnji trener Filipa Krajinovića, Iva Karlovića i mnogih drugih – analizirao je predstojeći polufinalni duel koji smo svi dugo čekali.

Ozmo na šljaci:

„Pogledao sam ceo meč Đokovića i Hačanova. Set i po Novak nije bio dobar, ali način na koji je odigrao taj brejk drugog seta – i uopšte sve taj brejkove na turniru – stvarno je impresivan, nije napravio nijednu neiznuđenu grešku u pet taj brejkova. Ništa ne poklanja kad je najvažnije. Na 4:3 protiv Hačanova u četvrtom setu je odigrao tragičan gem, promašio i zicer, napravio i duplu, a onda osvojio osam uzastopnih poena – momentalno se resetovao mentalno“, počinje Popović za Sport klub.

Dosad su se Đoković i Alkaraz jednom sastali, u Madridu prošle godine, i mladi Španac je slavio u taj brejku trećeg seta.

„Ljudi se malo zavaravaju da je Alkaraz totalni favorit, ja bih rekao da je 50-50. Nole ima iskustvo, jeste da je Alkaraz svežiji i da je u vrhunskoj formi, ali na tri dobijena seta Novak… Uslovi su drugačiji ovde nego u Madridu, mnogo lakše će Đoković vraćati kik servise Alkaraza. Nadam se da će Nole dobiti na iskustvo, ako dođe do taj brejkova, da će ih odigrati najčvršće moguće“, kaže Popović i dodaje:

„Jedino gde Nole nije dobar… Servira drugi servis sada i 130-135 kilometara na sat, izgleda da stvarno ima taj problem s laktom. Pri tom su ovde lopte spore i ogromne. Moraće hrabrije da servira – kada je bio nedodirljiv, drugi servis mu je išao i 170-180 km/č, a sada je znatno ispod tih brzina. Posle sporih drugih servisa, Alkaraz će odmah moći da riternira duboko… Ne znam može li fizički da to izvede Novak, u kom je stanju lakat, ali ako može, moraće hrabrije drugi“.

Karlos Alkaraz
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Na pitanje ima li slabosti u Alkarazovoj igri, Popović odgovara:

„Govorimo o najboljem igraču ove godine, malo ima rupa… Strašan je igrač, Nole mora da bude blizu linije jer Alkaraz ima jedan od najboljih drop šotova na svetu, i forsira ih. Ako slučajno ne bude Novak uspeo da zadrži liniju, ogroman je problem. Ako uspe, biće to OK, mislim da Novak ima može da menja ritam po bekhend paraleli, pokazao je već to mnogo puta“.

Osvrnuo se Popović i na Đokovićev ritern, po mišljenju mnogih najbolji svih vremena.

„Ako Nole bude imao dubinu na riternu kao u trećem i četvrtom setu protiv Hačanova, i tu oštrinu i hrabrost, teško će biti Alkarazu. Ali ako bude neutralno riternirao, kao u prva dva seta protiv Hačanova, mislim da taj nivo ne može da prođe sa Alkarazom. Zna to i Nole. Nadamo se i da neće biti mnogo vetra. Znači – držanje linije, servis i ritern, bekhend paralele, to je jedini način da se dobije“, zaključuje Popović.