Đoković juri 45. slem polufinale, suparnik je stari znanac

Roland Garros 6. jun 20238:00 12 komentara
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Pobedio je Rodžera Federera i nova masters titula bila je nadohvat ruke, oni koji površnije prate su je i upisali. Ipak, malo umor, a malo više odlična igra momka preko puta mreže ostavili su Novaka Đokovića bez još jedne titule u Bersiju. Te 2018. godine u finalu – sa 7:5, 6:4 – slavio je Karen Hačanov, obezbedio mesto rezerve na završnom mastersu, a koji mesec kasnije dogurao je do osmog mesta na svetu.

Nije Rus opravdao očekivanja koja su mu tada nakačena, ali uvek je tu negde, poslednjih meseci pogotovo.

Prvi put sam Hačanova gledao uživo baš na Rolan Garosu, na jednom od terena koji je sada srušen. Imao je glasnu podršku svojih ljudi, a neobični zamah na forhendu prvo je što mi je upalo u oči. Nekoliko godina kasnije u Australiji sam ga pitao baš u vezi s forhendom – malo se nadurio, ali je rekao da mu je to došlo prirodno i da ne planira da menja.

Na terenu ponekad plane, uglavnom je miran, a van terena fin i normalan momak koji ima dobru reputaciji i u svlačionici i kod medija.

Karen Hačanov
Photo by Elsa/Getty Images

Kompletan je teniser koji ume da igra na svim podlogama – šljaka mu odgovara je mu daje više vremena za udarce, pogotovo za spomenuti forhend. Jeste oscilirao prethodnih godina i nije se ustalio u top 10 kako su mu mnogi predviđali, ali van najboljih 30 poslednji put je bio još u avgustu 2018. godine. To treba poštovati.

Konstantnost je podigao na viši nivo, poneki rani poraz – poput onog u Rimu od Barera – više mu ne remeti samopouzdanje, i uspeo je da se našpanuje za najveće turnire. Na poslednja dva slema stigao je do polufinala, stoji da ga je žreb malo poslužio, ali još više stoji i ono pitanje – pa, što onda neko drugi nije dotle došao? Pri tom, u Njujorku i Australiji pobedio je Hačanov neke odlične igrače poput Karenja Buste, Kirjosa i Tijafoa. Na putu ka prvom slem finalu isprečili su mu se Rud u Njujorku i Cicipas u Melburnu.

„Kliknulo je u mom mozgu. Kada sam prošao u polufinale US opena, glava mi se promenila – video sam da mogu da napravim taj korak napred. Uvek sam verovao u sebe, ali sam znao da moram to da pokažem i na terenu. Taj rezultat mi je pomogao mi je da napravim potrebne korake kako bih igrao dobro u dužem vremenskom periodu. Vera i samopouzdanje su sada tu, bez obzira na rezultat“, ističe 27-godišnjak rođen u Moskvi.

Karen Hačanov
Photo by Julian Finney/Getty Images

Zasad Hačanov ne blista na ovom turniru – ima periode briljantnosti, ali i padove. Kuka na podlogu otkad je došao, mada u tome nije usamljen među igračima, a već u prvoj rundi je morao da preokreće 0-2 u duelu sa Francuzom Lestijenom.

Meč je treći po redu na stadionu Filip Šatrije, program počinje od 11.00, a prethodno igraju Muhova – Pavljučenkova i Svitolina – Sabalenka.

Malo je nedostajalo da ga i Kokinakis i Sonego uteraju u pet setova, a jedina rutinska pobeda bila je ona nad Raduom Albotom.

Pred početak turnira, Novak i Karen odigrali su trening meč pred punim Lenglenom – Đoković je pobedio 6:3 i nije dozvolio rivalu nijednu brejk loptu. Treninzi ništa ne znače, naravno, ali ovaj jeste imao obeležja nekih njihovih prethodnih mečeva: Novak ih je dobio osam od devet izvanredno čitajući servise Hačanova i menjajući ritam tako da Rusa stavlja u nekomoforne pozicije i tako iznuđuje greške.

Karen Hačanov Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

„Morate da igrate dobar šah sa Novakom kako biste pobedili. Gledaću njegove mečeve, napraviću plan. On je jedan od najtežih protivnika. Poštujem ga, ali sam istovremeno i usredsređen i motivisan da vidim mogu li da uspem ovoga puta“.

Pre tri godine su igrali na onom oktobarskom Rolan Garosu i Đoković je slavio sa 6:4, 6:3, 6:3. Nije bilo tako lako kao što konačni rezultat sugeriše, u izvesnim periodima meča je Hačanov uspevao da otera Novaka daleko iza linije, ali je srpski teniser dobio ključne poene, uključujući spasenih sedam od devet brejk lopti rivala.

Slomio je tada Đoković Hačanova u onim najkraćim i onim najdužim poenima, i bio je izuzetno agresivan u nastojanju da tera Rusa na što više trčanja i da mu ne dozvoli da diktira iz mesta svojim forhendom.

„Poznajem njegovu igru dobro. Znam kako će da odigra, jasna mi je i taktika koju moram da primenim. Četvrtfinale grend slema, motivacija velika, a on neće imati mnogo toga da izgubi i trudiće se da odigra meč života“, kaže Đoković i dodaje:

Novak Đoković
Photo by Clive Mason/Getty Images

„Uspeo je da uđe u drugu nedelju na svim grend slemovima, jedan od retkih, to govori o njegovoj konstantnosti i koliko je dobar na svim podlogama. Imao je težak meč sa Sonegom, ali uspeo je da prelomi – jak je psihički i iskusan je, neće se iznenaditi ili uplašiti takve pozornice. Očekujem tvrd meč, nadam se da ću biti na željenom nivou“.

Novak dosad nije izgubio ni set u mečevima sa Kovačevićem, Fučovičem, Davidovičem Fokinom i Variljasom. Posebno poslednji meč uliva samopouzdanje, najviše zbog preciznosti servisa i spremnosti da se (uspešno) napadne.

„Osećam se dobro igrački, fizički i mentalno, stvari se polako slažu. Nisam još dostigao vrhunac, ali sam na dobrom putu“.

Hačanov igra za svoje treće uzastopno slem polufinale, a Đoković će pokušati 45. put da se nađe u toj fazi slema, jedanaesti put na Rolan Garosu.