„Đokovićevа porukа militantna i vrlo politička“

Roland Garros 31. maj 202310:13 107 komentara
Guliver

Francuska ministarka sporta ocenila je danas kao neprikladnu, "militantnu i vrlo političku" poruku srpskog tenisera Novaka Đokovića napisanu posle meča na Rolan Garosu u Parizu u kojoj se navodi da je "Kosovo srce Srbije".

Na pitanje novinara Frans dva ministarka Ameli Udea-Kastera (Amelie Oudea-Castera) rekla je to „nije prikladno“ i da „ne treba da se to ponovi“.

Povezano

Ona je rekla da je poruka „militantna“ i „vrlo politička“. Đoković je u ponedeljak posle pobede u prvom kolu Rolan Garosa, napisao na kameri poruku „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju“.

Ministarka je rekla da je direktorka turnira razgovarala sa njim i njegovim timom i navela princip „neutralnosti terena“.

Upitna da komentariše izraze političkih stavova tokom ovog grend slem turnira, kao što su izjave ukrajinskih sportista od početka ruske invazije njihove zemlje ministarka je istakla da ne stavlja „dve teme u isti plan“.

„Kada se šalju poruke koje su odbrana ljudskih prava, poruke koje približavaju ljude oko univerzalnih vrednosti, jedan sportista je slobodan da ih upućuje“, rekla je ona dodajući da kada se međutim radi o „militantnoj i vrlo političkoj“ poruci kao što je poruka srpskog tenisera – „to ne treba da se ponovi“.

Ona je rekla da ono što se događa Ukrajincima i Ukrajinkama na turniru „jako tužno, jako teško“.

„Možemo razumeti iako bismo voleli da uvek bude fer-plej do kraja i stiske ruke, tu postoji tuga i to poštujem“, dodala je ministarka.

Ukrajinka Marta Kostjuk nije se posle u nedelju pozdravila sa Beloruskinjom Arinom Sabalenkom posle njihovog meča, zbog čega je dobila zvižduke publike na Rolan Garosu u Parizu.