Nole o Federeru: Šteta, ali samo on zna…

Roland Garros 7. jun 202121:42 > 22:24 0 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Susan Mullane-USA TODAY Sports

Najbolji teniser sveta Novak Đoković smatra da će mu iskustvo iz meča sa Lorencom Muzetijem koristiti u sledećem duelu na Rolan Garosu.

Srpski igrač je bio na ivici eliminacije u osmini finala turnira u Parizu, ali je posle 0-2 u setovima zaigrao na mnogo višem nivou i obezbedio mesto među osam najboljih.

Povezane vesti

Prva stvar koju sam rekao treneru kada sam izašao sa terena je da mi se sviđa što sam izgubio dva seta, što sam morao da se vratim iz tog deficita, jer obično u tom nekom četvrtom kolu, četvrtfinalu, na većini grend slemova koje sam osvojio, uvek imam neki težak meč, gde obično izgubim jedan ili dva seta, kao da se probije led. Nemam nikakav preterani fizički zamor iako je ovo bio zahtevan meč, pogotovo u prva tri seta, ali ne osećam da ima fizički neki negativan uticaj na mene i moju pripremu za naredni meč. Štaviše, dopada mi se što sam izgubio dva seta, što sam osetio to neko rasterećenje i sad sam ušao, da tako kažem i zvanično u turnir. Naravno, protivnici i mečevi će biti sve teži, ali drugačiji je osećaj. Nemam pribojavanje da ću da izgubim set ili dva i razmišljanje da li moram da dominiram, pošto su sve to naravno misli koje prolaze kroz glavu kada igrate toliki niz godina ako ste jedan od favorita, tako da sad sam zvanično ušao i spreman sam da idem do kraja,“ istakao je Đoković, koji se u četvrtfinalu sastaje sa Mateom Beretinijem.

Nezgodan protivnik, ima jak servis, drugačiji stil igre od današnjeg rivala. Ima prodorniji, jači forhend, bekhend mu je dosta slabiji ali dobro se kreće i koristi sjano teren, izlazi na mrežu. Taktički za taj meč moram da se premim drugačije nego za ovaj današnji„.

Srbin je prokomentarisao i povlačenju Rodžera Federera sa Rolan Garosa.

Što se tiče povlačenje Federera, ne znam, jeste malo iznenađujuće, samo on zna kako se oseća fizički, tako da ne mogu ništa više da kažem. Šteta za turnir, verujem da su svi hteli da ga gledaju barem taj meč više, ali on ima pravo, ako ima neku fizičku povredu ili teskobu, što bi po pravilima trebalo da bude, onda imaš pravo da se povučeš„.

Novak je ponoviuo da mu je jako važno da ima jedan meč na turniru kao što je bio današnji gde se vraćao iz rezultatskog deficita.

Ne osećam se najbolje u smislu igre, dosta grešaka, igram protiv mladog i perspektivnog igrača, koji nema šta da izgubi, koji me je napadao i kontrolisao igru u dva seta. U tim trenucima je bio bolji igrač. I onda to neko rasterećenje moje i osveženje posle izlaska sa terena. Vratio sam se kao nov igrač, nov čovek i završio meč baš u onom stilu igre koji želim da primenjujem u svakom meču, svakom trenutku i protiv svakog protivnika. Svestan sam važnosti meča, rezultaski povratak će mi mentalno i emotivno mnogo značiti„.

Priznao je i da je pred meč bio malo nervozniji nego što je to slučaj uobičajeno.

Jednostavno, postoje takvi dani gde ne kreneš kako bi želeo, iako sam imao brejk prednosti, ali sam ga protraćio. Imao sam svoje šanse i u prvom i u drugom setu, ali sam odigrao loše kada je bilo to najbitnije. Eto, zato su grend slemovi posebni i ako gubiš dva seta, imaš šansu da se vratiš. Ne samo da se nisam uzrujao činjenicom da sam izgubio dva seta, već kao da sam to priželjkivao, da bih se oslobodio i rasteretio na neki način i zaigrao kako sam u nastavku meča,“ naglasio je Đoković.