Osaka kažnjena sa 15.000$, preti joj diskvalifikacija sa RG

Roland Garros 30. maj 202117:15 > 18:03 22 komentara
Julian Finney, Getty Images

Organizatori Rolan Garosa saopštili su da će Naomi Osaka biti kažnjena sa 15.000 američkih dolara zbog toga što se nije pojavila na konferenciji za medije posle meča prvog kola. Japanka će se suočiti sa oštrijim kaznama, ukoliko bude ostala pri odluci da ne razgovara sa novinarima.

Druga teniserka sveta je nedavno saopštila da neće držati konferencije za medije u Parizu, jer smatra da na taj način štiti svoje mentalno zdravlje.

U prvom kolu je u nedelju zabeležila pobedu nad Patričom Marijom Cig 6:4, 7:6 (7-4), a potom se nije pojavila pred novinarima. Usledilo je zajedničko saopštenje Rolan Garosa, Australijan Opena, Vimbldona i US Opena.

Vesti iz Pariza

„Naomi Osaka je prethodne srede saopštila putem društvenih mreža da neće učestvovati na konferencijama za medije tokom Rolan Garosa. Posle te objave, organizatori su je zamolili da razmisli o svom stavu i bezuspešno su pokušali da razgovaraju sa njom kako bi proverili njeno stanje i razumeli specifičnost problema koji ima. Australijan Open, Rolan Garos, Vimbldon i US Open zajedno su joj se obratili kako bi proverili kako je i kako bi joj pružili podršku, jer brinu o mentalnom zdravlju svih igrača i zagovaraju debatu povodom ovog pitanja“, objašnjava se na početku.

„Naomi Osaka je danas odlučila da ne ispoštuje obavezu da se pojavi na konferenciji za medije. Sudija joj je zbog toga izrekao kaznu od 15.000 američkih dolara, u skladu sa članom III H. Kodeksa ponašanja“.

Dodaje se da je prema Kodeksu svaki igrač obavezan da razgovara sa medijima, bez obzira na rezultat meča. Ističe se da te interakcije omogućavaju i igračima i novinarima da podele mišljenje i sportistima da podele svoju priču, te da to donosi razvoju i rastu sporta i odnosu navijača i igrača.

„Obavestili smo Naomi Osaku da se, ako nastavi da ignoriše svoje obaveze tokom turnira, izlaže mogućim težim posledicama. Ponovno kršenje pravila može da dovede do diskvalifikacije sa turnira (član III T. Kodeksa ponašanja), kao i do pokretanja istrage koja može da završi izricanjem značajnih novčanih kazni i suspenzijom sa narednih grend slemova (član IV A.3. Kodeksa ponašanja)“.

U zajedničkom saopštenju sva četiri grend slema dodaje se da pravila postoje kako bi osigurala da se prema svakom sportisti postupa jednako.

„Nema ničeg važnijeg nego da se pobrinemo da pojedini igrač nema prednost u odnosu na ostale, što je nažalost slučaj u ovoj situaciji. Želimo da poboljšamo svaki aspket života igrača, uključujući i saradnju sa medijima. Ali smatramo da se to postiže samo kroz poštovanje i konstruktivne diskusije“.

Komentari (22)

Vidi sve komentare