Sudar epoha

Imago Sports via Guliver imagfe

Samo dva meseca posle rođenja Karlosa Alkarasa, Rodžer Federer je na Vimbldonu osvojio svoj prvi gren slem turnir i epoha velike trojke zvanično je počela.

Povezane vesti

Bila je to 2003, niko nije ni sanjao da tenis, ali i svetski sport, čeka jedno najuspešnijih i najtratraktivnijih razdoblja u istoriji.

Tačno dve decenije kasnije velike trojke praktično više nema. Federer više ne igra, Nadal je na pauzi do kraja godine i ni Nostradamus ne zna da li će i kako ponovo igrati, jedino je još Đoković aktivan. Ali to više nije velika trojka, nego veliki Nole.

Naravno, ako je jedna epoha gotova, vreme je da druga počne. Nema dileme da ceo teniski svet u glavnoj ulozi sledeće ere vidi baš Alkarasa, ali pitanje je kada će ona početi.

Jer, pita se i Đoković. Sada kada su njegovi najveći rivali odjezdili u legendu ili su na dobrom putu ka tamo, na Noletu je da se bori i za njihovu čast ali i sve one rekorde koji sada zavise samo od njega. Iako poslednjih meseci ne igra na svom najboljem nivou, od trijumfa u Melburnu nije osvojio pehar, ne treba zaboraviti da za to postoji opravdan razlog.

Prvo je napravio veliku pauzu zbog neigranja u SAD, a potom ga je i lakat mučio. Zato, praktično, za Đokovića tek sada počinje ono pravo. U Parizu deluje da više nema problem sa laktom, posle ukidanja propisa o zabrani nevakcinisanim strancima da ulaze u Ameriku, moći će konačno da igra sve turnire, tako da bi u drugoj polovini 2023. njegov učinak mogao da bude mnogo bolji, na nivou najuspešnijih sezona.

Povezane vesti

Ako sve bude tako, Đoković bi mogao da odloži početak epohe u kojoj će Alkaras vući konce. Jer, mi u stvari poslednjih meseci, od desetog australijskog trijumfa, nismo ni videli koliko on stvarno može.

S druge strane, ako Španac nastavi da melje, kao što to radi otkako se proletos posle problema sa povredama vratio na teren – osvojio je titule u Buenos Ajresu, Indijan Velsu, Barseloni i Madridu – imaće pravo da jasno i glasno najavi svoju epohu.

Alkaras ima dva aduta u odnosu na veliku trojku. Prvi je bolje prolazno vreme, jer je bio mlađi od njih u vreme osvajanja prvog gren slema – prošle godine u Njujorku.

Novak Đoković
Clive Brunskill/Getty Images

Drugi je činjenica da gotovo podjednako dobro igra i na betonu i na šljaci. Kada su Nadal i Đoković bili u njegovom dobu, prvi je bio mnogo bolji na šljaci, drugi na betonu. Tek kasnije su izjednačili svoj kvalitet na svim podlogama, mada razlike, ali znatno manje, i dalje postoje.

Kod Karlitosa je teško proceniti gde je bolji, podjednako osvaja titule u oba kraljevstva, jedino na travi znatno zaostaje.

Zato bi današnje polufinale na Rolan Garosu moglo da da odgovor i na pitanje – ako je epoha velike trojke gotova, da li će Đoković nastaviti da nosi njihovu zastavu ili će početi Alkarasova.

Naravno, uvek postoji i srednje rešenje – da niko neće dominirati i da će se njih dvojica narednih godina boriti za najveće pehare.

Meč počinje u 14:45 časova.