Sudije spremaju bojkot Sereninih mečeva?

US Open 11. sep 201812:45 > 12:46
Jaime Lawson/Getty Images for USTA

Organizacija teniskih sudija razmatra mogućnost da ne delegira sudije za naredne mečeve Serene Vilijams posle skandala u finalu US Opena.

Vilijamsova je u borbi za titulu na poslednjem Gren slemu sezone poražena od Japanke Naomi Osake u dva seta, ali je svojim ponašanjem skrenula pažnju na sebe sa najvećeg uspeha mlade teniserke.

Povezano

Serena je prvo optužena za kršenje protokola zbog ‚koučinga‘, koji je njen trener Patrik Muratoglu i priznao. Potom joj je oduzet poen jer je razbila reket, a na kraju je napravila još jedan prekršaj time što je sudiju Karlosa Ramosa nazvala ‚lažovom‘ i ‚lopovom‘, pa je ostala i bez jednog gema.

Posle meča je Ramosa optužila za seksizam i više puta naglasila da se na meču sa Osakom borila za ženska prava i jednakost polova. Od tada, bilo je oprečnih mišljenja, mnogi su rekli da je Serena preterala, a neki su stali na njenu stranu, između ostalih Ženska teniska asocijacija (WTA) i Američka teniska asocijacija (USTA) kao organizator US Opena. S druge strane, Međunarodna teniska federacija (ITF) objavila je da je portugalski sudija u potpunosti poštovao pravila u spornom slučaju.

Serenino ponašanje naišlo je na osudu i ostalih sudija koji su delili pravdu u Njujorku, a većina njih istakla je da je organizacija US Opena bila ispod svakog nivoa. Jedan neimenovani sudija za „Tajms“ je rekao da se Američka teniska asocijacija nije pokazala pravednom u poslednjih nekoliko incidenata i da je Ramos bio prepušten sam sebi samo zato što je svoj posao obavio kako treba.

Sudije sada razmatraju opcije kako bi se zaštitili, a jedan od potencijalnih koraka je bojkot mečeva američke teniserke. Od Serene će tražiti izvinjenje za ponašanje u subotu uveče, a kada to učini nastaviće da dele pravdu na svim mečevima.