Karikaturista: Crtež Serene nema veze sa rasom

US Open 12. sep 20186:49 > 7:01
Mike Stobe/Getty Images for USTA

Karikaturista Mark Najt je nacrtao Serenu Vilijams kako besni u finalu US Opena zbog odluke sudije da je kazni, a mnogi su njegov crtež nazvali rasističkim.

Podsetimo Serena Vilijams je sudiju Karlosa Ramosa nazvala seksitstom zato što ne kažnjava jednako žene i muškarce za oštre proteste tokom teniskog meča. Ramos je Serenin bes izazvao zato što joj je dao opomenu zbog koučinga, to jest zbog toga što je Serena imala razgovor sa trenerom Muratogluom tokom meča. 

https://twitter.com/mm_newscorpaus/status/1039299620780695554

To je inspirisalo karikaturistu Marka Najta da napravi karikaturu na kojoj Serena besni i lomi reket, dok sudija govori njenoj protivnici „Da li možeš da je pustiš da pobedi?“.

Mark Najt je odmah dobio optužbe da je crtež rasistički. 

Povezano

 „Nacrtao sam crtež u nedelju pošto sam odgledao finale US Opena, i tada sam video najbolju igračicu sveta kako ima nastup besa i pomislio sam da je to interesantno. To je odmah dobilo odjek na društvenim mrežama a telefon mi se istopio. Svet je poludeo. Pre tri dana sam nacrtao Nika Kirjosa kako ga vuku za uši kao što se tako radilo nekada deci“, kaže Najt.

Crtež Serene je o njenom ponašanju tog dana, ne o rasi. Pokušao sam da odgovorim tim ljudima ali oni ne slušaju“.

U Najtovu odbranu stao je i jedan radijski voditelj koji kaže da napadi na Najta okazuju nerazumevanje umetnika i ove zemlje.

Pogledao sam crtež i nije mi na pamet palo da se radi o rasi. To je bio sportista siledžija i dete koje ima napad besa zato što gubi“, dodao je voditelj.