Mats za SK: Novače, zašto rizik kad možeš da budeš GOAT

Getty Images/Matthew Stockman

Prvi put posle 2006. godine Novak Đoković pre polufinala završio je učešće na US openu – o problemima sa ramenom govorilo se već nekoliko dana, tako da nije bilo sasvim neočekivano kada je Đoković predao meč u trenutku kada je Stan Vavrinka vodio 6:4, 7:5, 2:1.

Dan posle razgovarali smo sa Matsom Vilanderom, sedmostrukim Gren slem šampionom, o meču koji je obeležio dosadašnji tok turnira.

“Pre meča sam imao utisak da Vavrinka igra jako dobro i još znajući njihovu istoriju… Jeste Novak dobio mnogo više mečeva, ali u najvećim okršajima je uvek bilo neizvesno. Zato mislim da je potrebno da Novak bude blizu svojih 100% kako bi savladao Vavrinku kada je on blizu maksimuma“, počinje Vilander za Sport klub.

Šveđanin ističe da se najbolji teniser sveta našao u jako neugodnoj situaciji i da nije bilo odluke koja bi zadovoljila sve.

“Posle treće runde se činilo da Novak deluje dobro, ali mi očigledno to ne znamo… On je toliki profesionalac da je samo odradio posao i nije pokazivao ništa u trećem kolu, toliko je dobar da to može da mu prođe. Na početku meča sa Vavrinkom činilo se da je OK, ali jasno je da to nije bio slučaj. Postavilo se tako da Novak nije imao dobro rešenje, nije bilo pozitivne odluke i ‘win-win’ situacije“, zastaje Vilander, pa dalje objašnjava:

Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

“Naravno da nećeš svima reći kako se osećaš jer pokušavaš da osvojiš turnir. Ako si iskren i kažeš svima kako je stvarno, onda te kritikuju i kažu: ‘Mi obično ne pričamo o povredama, nemoj da igraš ako si povređen’. Zato Novak krije pravo stanje, savršeno, ali onda mora da se povuče jer koja je svrha igranja ako može da se povredi za buduće turnire i ovde ne može da osvoji titulu. Zatim ga dočekuju kritike njujorške publike, ali sa druge strane, njujorška publika kritikuje sve“.

Povezano

Poslednja Matsova rečenica bila je šlagvort za sledeće pitanje: Jeste li bili izenađeni zvižducima koje je Novak dobio dok je izlazio sa stadiona Artur Eš?

“Da. Bezveze, glupo je… Ali opet, jeste li iznenađeni time ako ste ovde gledali Rendžerse (NHL) ili Nikse (NBA)? Niste. To oni jednostavno rade, Njujorčani su takve, naći će nekoga da mu zvižde, zviždali su i Ivanu Lendlu. Moraš da budeš dovoljno jak i da shvatiš da nije ništa lično u pitanju – ne zvižde Novaku, nego situaciji u kojoj se meč završio ranije nego što je trebalo. Tačka. To je to. Novakovi navijači to moraju da shvate, i Novak to zna“.

Vilander ističe da je Novak povlačenjem napravio “potez koji je morao da napravi“.

“Da li je mogao da igra na jednoj nozi i da igra jednoručni bekhend još četiri gema kako bi negde pisalo da je izgubio od Stana? Mogao je to da uradi pretpostavljam… Jedino što mi pada na pamet jeste da to publiku u Njujorku podseća na drugu situaciju koja mu se ovde desila, ono sa Rodikom 2008. godine. Oni se sećaju toga, vole Novaka jer je šampion, vole njegov stil igre, ali mrze to što su morali da gledaju kako se povlači. Ko bi mogao da provuče sa time“, pita se Vilander i podiže jedan prst u vazduh:

Clive Brunskill Getty Images

“Samo Federer. Setite se, i Nadalu su zviždali u Australiji kada je u finalu protiv Vavrinke zatražio medicinski tajm aut, a bio je praktično u suzama. Hej, zviždali su Nadalu?! Da, samo jedan igrač, a to je Federer – ne znam zašto, ali on bi svugde mogao da se provuče sa time. On je neobjašnjiv fenomen, Novak i Rafa možda dođu do tog nivoa, ali to nije toliko ni bitno. Kao u politici – da li bi trebalo da bude bitna popularnost ili politike koje se predlažu? Isto i u tenisu, najvažnije su pobede, najvažniji si rezultati, a jesi li popularan ili nisi – koga boli d..e, na kraju krajeva. Koga briga za to? Gubimo to iz vida…“

Nije bilo potrebno postavljati pitanja, Mats je sâm nastavio…

#related-news_0

“Da zaključim, potpuno sam saglasan sa odlukom da se povuče, ali nisam 100% iza odluke da uopšte izlazi na teren. Da li je trebalo da rizikuje buduću karijeru? Novak ima šansu da bude najveći teniser svih vremena – mnogi od nas misle da će to i biti – da li je to trebalo da rizikuje zbog male šanse da se nekako možda provuče pored Vavrinke, a onda i pored Medvedeva, Federera i Nadala? Taj put je nemoguć ako nisi barem na 95% sposobnosti“.

Vavrinka je jedan od retkih koji u kontinuitetu uspeva da parira Đokoviću na Gren slem turnirima – dobio je poslednja tri meča, a na Slemovima je ukupni skor 4-4. Da li je Stan Novaku “ušao u glavu“?

“Ne bih rekao… Da, ali ne… Jednostavno, Vavrinki odgovara način Đokovićeve igre, odgovaraju mu područja u koje Novak šalje lopte. Đoković nekad pokušava da kombinuje, ali Vavrinka voli kada je lopta na vrhuncu odskoka oko jednog metra od zemlje. Federer i Nadal to ne rade, njih odskok je ili viši ili niži, a Đokovićeva lopta odgovara Stanu. Vavrinka je jedini među vrhunskim igračima koji može da nadjača Novaka, to ne mogu ni Nadal ni Federer. Tu je i servis, Vavrinka ima tih čudnih dodatnih 10 km/h, taman dovoljno da Novak bude u nezgodnoj situaciji – Đoković želi da bude agresivan na riternu, a Vavrinkin servis možda treba da se vraća još metar ili metar i po dalje. Ili to, ili da ‘čipuje’ ritern, a Novak ne želi da se povuče. Uz to je i sav pritisak bio na Novaku, a Stan nije osećao nikakav pritisak“.

Emilee Chinn/Getty Images

Ukoliko osvoji titulu u Njujorku, Nadal bi na ATP listi prišao Đokoviću na 640 bodova zaostatka – dakle, borba za prvo mesto je otvorena.

“Osnovna stvar jeste da obojica budu zdravi. U redu, Novak juri prvo mesto po broju nedelja, ali mislim da je njima taj broj jedan sve manje važan zbog sebe, više zbog samopouzdanja koje donosi saznanje da si bio najbolji u poslednjih 12 meseci. Važnije je sada da li su drugi ili treći, a ne da li si prvi ili drugi, zbog žrebova na Slemovima, to je ogromna razlika“.

Ipak, traje trka utroje za titulu najvećeg svih vremena – Federer, Nadal, Đoković.

“Sa druge strane, prvo mesto jeste važno jer i to je jedna od stvari koje će se meriti kada se bude odlučivalo ko je najbolji teniser svih vremena. Olimpijsko zlato, Dejvis kup, nedelje na prvom mestu, Mastersi jer bi i Novak i Rodžer mogli da završe sa istim brojem Slemova… I Novak bi voleo da ima 21, da ima više od Federera. Ta rasprava je važna za istorijsko nasleđe tenisa, nama kao navijačima je stalo. Ako je crno na belo neko najbolji, to je veoma značajno. Golf je jedini sport sa kojim možemo da poredimo ovu situaciju. Džek Niklaus je najbolji golfer svih vremena, Tajger Vuds nije, na kraju se sve svodi na brojeve“, zaključio je Vilander za Sport klub.