Nekoliko misli o „apsurdu Đoković“

US Open 25. avg 202216:5876 komentara
Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Novak Đoković ne može da ide na US open ove godine. Očekivano, sve smo znali, ali ipak ostaje gorčina što nije moglo drugačije, pogotovo u ovoj fazi pandemije i stava koji skoro ceo svet prema njoj zauzima. Ili ne zauzima – zaboravio ju je.

Nekoliko misli o tome, onako na prvu loptu:

Pročitajte i:

– Američka vlada promenila je sve unutrašnje propise i izjednačila vakcinisane sa nevakcinisanima po pravima. Ipak, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u sredu je ažurirao pravila i nije promenio ništa – nevakcinisani stranci ne mogu u SAD.

Barem ne oni tako javni nevakcinisani stranci kao što je Novak Đoković. Jedan francuski novinar izvestio je da je ušao u SAD bez ikakvih potvrda o vakcinaciji, na jugu SAD se ulazi kako ko hoće – sudeći po izveštajima – a i još dosta „običnih ljudi“ je tako ušlo.

Nije ni čudo, SAD i Kanada među retkim su zemljama koja takva pravila i dalje zvanično imaju.

– Rajli Opelka, Džon Izner, Tenis Sandgren – američki teniseri koji su odlučno i glasno stali na Novakovu stranu. Zapravo pomerili d*pe i pokušali da urade nešto da pomognu kolegi koji je pomagao i pomaže nebrojenom broju svojih kolega na razne načine. Za to im treba skinuti kapu i utoliko čude više tišina i/ili ravnodušnost većeg dela Tura.

– Još čudniji je stav Teniske asocijacije SAD (USTA), koja se uporno držala toga da od vlade neće tražiti izuzeće za Novaka i druge nevakcinisane tenisere. Zašto? Kao što je Sandgren lepo istakao, najveći broj turnira 2020. i 2021. godine održavao se uz posebne ustupke vlade turnirima i teniserima.

Pri tom, sâm turnir nema nikakve restrikcije – na tribinama će biti nevakcinisanih ljudi, u organizaciji će biti nevakcinisanih ljudi, igraće Sandgren koji je nevakcinisani Amerikanac. Ali Novak (i drugi nevakcinisani stranci) – ne mogu. Apsurd, apsurd koji nikakve veze sa javnim zdravljem nema, već sa politikom koja mora da opravda sebe.

– Novak je unapred sročio ovih nekoliko reči, i sigurno mu je mnogo teško sada. Ali lud je tip taj Đoković, ovaj otrov koji mu sada sipaju u rezervoar on pretvara u nikad moćnije gorivo. Nije prvi put da tako nešto radi. Pronađi, Novače, neki novi motiv do kraja sezone, pa da se ćeramo opet u Melburnu 2023.

P. S. Još kad vidi čovek da je Moderna sponzor US opena, dođe mu da postane teoretičar zavere, lepo ode do ivice ravne Zemlje i skoči… Blago ludima.

Komentari

Vaš komentar