Brz start, izgubljen set, grčevi rivala: Novak u 2. kolu

US Open 1. sep 20210:47 > 5:06 9 komentara
Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Novak Đoković plasirao se u drugo kolo US opena, pošto je savladao mladog Holgera Runea iz Danske sa 6:1, 6:7 (5-7), 6:2, 6:1.

Đoković će se u drugom kolu sastati sa Talonom Grikspurom iz Holandije, koji je iznenadio Jan-Lenarda Štrufa sa 2:6, 7:6 (7-3), 4:6, 6:4, 7:5. Grikspur ima 25 godina, u karijeri je osvojio pet čelendžera, a to mu je prva pobeda u glavnom žrebu nekog od grend slem turnira.

Započeo je Novak meč agresivno, dok je 18-godišnji rival bio očekivano stegnut. Kao što je često radio tokom karijere u takvim situacijama, Novak momentalno pravi brejk i lako rešava prvi set u svoju korist za samo 26 minuta.

US open:

Kako je vreme proticalo, Rune se oslobađao, bodrio sebe, igrao agresivnije i pogađao. To je za posledicu imalo rolerkoster od drugog seta. Poveo je Rune 3:0, da bi Đoković preokrenuo i vodio 4:3, uz brejk.

Međutim, procenat prvog servisa u drugom setu Novaku je bio 49 posto, a u tom osmom gemu odservirao je dve duple, uključujući i onu na brejk lopti.

Mučio se Đoković i sa tajmingom, posebno na bekhendu, a do kraja seta nije bilo brejk lopti, i ušlo se u taj brejk.

U prvom poenu je Novak loše riternirao i Rune je napravio viner, da bi potom Đoković odservirao još jednu duplu grešku.

Poveo je Danac sa 4-0, ali je posle dva nešto duža poena na promeni strana bilo 4-2. Odigrao je potom Novak odličan poen i uhvatio rivala na pogrešnoj nozi, ali Rune uzvraća drop šotom već u drugom udarcu za 5-3. Usledio je servis-viner i tri vezane set lopte za Danca.

Dobio je Đoković servis-vinerima naredna dva poena, imao je i drugi servis Novak na trećoj set lopti, ali šalje dugu loptu – 7-5 Rune, 1-1 u setovima.

Najviše zahvaljujući odličnom riternu, Đoković pravi brejk u trećem gemu, a u pauzi pri Novakovom vođstvu 4:1 desila se ključna stvar za nastavak meča – 18-godišnjeg Danca počeli su da muče grčevi.

Nije prvi put da mu se to dešava, a do kraja je meč bio samo formalnost – Novak je ubrzao između poena, Danac je išao na sve ili ništa, ali nije mogao da se kreće kako treba, te je Đoković lako završio posao.

Sve vesti sa US opena pročitajte OVDE.

Tok meča:

IV set: Đoković 6:1

Novak Đoković
Photo by Sarah Stier/Getty Images

U istom stilu kao što se završio treći, započet je četvrti set – uz jedan drop šot, Đoković uzima gem na svoj servis, a onda stiže do 15-40. Potom je Novak dva uzastopna riterna na ne baš snažne servise poslao u mrežu, i njemu je malo poremećena koncentracija. Ipak, na djusu skida liniju, i treću brejk loptu koristi za prednost 2:0.

Kad bi stizao do lopte, Rune bi je najčešće udarao iz sve snage, sa promenljivim uspehom, dok je Novak pravio kratke prauze između poena. Dva asa i 3:0.

Napravio je Novak još jedan brejk, već je bilo jasno da je kraj blizu, a to se i potvrdilo ubrzo. Nije imao Rune mogućnosti za jači otpor, a Đoković je priveo posao kraju.

III set: Đoković 6:2

Novak Đoković
Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Prva tri gema protekli su brzo, bez problema za servere, a Đoković je vodio 2:1. Potom je Novak ušao u servis Runeu, držao dubinu u poenima i uspevao da dočeka greške rivala, koji je imao i jedan nekontrolisani forhend – 0-40, Đoković koristi drugu brejk loptu.

Potom je Novak materijalizovao brejk bez većih problema za prednost 4:1.

Na pauzi između petog i šestog gema, Rune je tražio medicinsku konsultaciju, činilo se kao da ga muče grčevi, ali je uprkos tome osvojio gem za 4:2.

Nastojao je Rune da skrati poene, snažnim vinerom osvojio poen za 15-15, a zatim je Novak odservirao duplu za 15-30. Nije se zakomplikovalo, vezuje Đoković tri asa za vođstvo 5:2.

Jedva se kretao Danac, videlo se da ga muče grčevi, a Đoković se trudio da ne forsira previše, već da natera suparnika da se kreće. Došao je Novak do dve vezane set lopte, a na drugoj je Rune odservirao duplu – 6:2.

II set: Rune 7:6 (7-5)

Holger Rune
Photo by Sarah Stier/Getty Images

Uzeo je Rune prvi gem drugog seta, iako je bilo 30-30, i glasno ga je proslavio, a zatim je u narednom gemu napravio brejk.

Počelo je Đokovićevom greškom po paraleli, usledio je odličan poen Runea, pa dupla greška za 0-40. Već na prvoj brejk lopti Rune je napravio brejk, mada je Novak imao izglednu situaciju, ali je pogrešio stranu.

Dobio je Danac vetar u leđa, i naredni gem je dobio bez izgubljenog poena – 3:0. Bio je u naletu Rune, ali je promašio za koji milimetar i izgubio prvi poen posle deset uzatopno osvojenih. Posle je ipak bilo 30-30, ali Novak dobrim servisima dolazi do svog prvog gema u drugom setu.

U narednom gemu, Novakovi riterni su proradili, a posle Runeove duple greške bilo je 15-40. Đoković koristi kraći drugi servis i pravi viner već iz riterna, vraćen brejk (3:2). Sada je na Novaka bio red da uzme gem bez izgubljenog poena, za 3:3, a onda je uz greške Runea i jednu izvrsnu bekhend paralelu opet stigao do 15-40. Već prvu je realizovao lobom za prednost 4:3.

Nije bio kraj drami, sada je na Danca bio red da zablista na riternu, stiže do 15-40, i realizuje drugu brejk loptu Novakovom duplom greškom za 4:4.

Do kraja seta nije bilo brejkova, pa je odlučivao taj brejk. U prvom poenu je Novak loše riternirao i Rune je napravio viner, da bi potom Đoković odservirao još jednu duplu grešku.

Poveo je Danac sa 4-0, ali je posle dva nešto duža poena na promeni strana bilo 4-2. Odigrao je potom Novak odličan poen i uhvatio rivala na pogrešnoj nozi, ali Rune uzvraća drop šotom već u drugom udarcu za 5-3. Usledio je servis-viner i tri vezane set lopte za Danca.

Dobio je Đoković servis-vinerima naredna dva poena, imao je i drugi servis Novak na trećoj set lopti, ali šalje dugu loptu – 7-5 Rune, 1-1u setovima.

I set: Đoković 6:1

Novak Đoković
Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Đoković je odabrao da prvi servira, videli smo nekoliko dobrih razmena u prvom gemu, a gem je završen agresivnim Novakovim drugim servisom – 1:0.

Već u drugom gemu Novak je napravio brejk. U prva tri poena dvaput je Novak bio na mreži, jednom Rune, i bilo je 15-30. Ubrzo je Đoković stigao do dve vezane brejk lopte, a realizovao je drugu – Danac je odlično odservirao drugi servis, ali je potom poslao loptu forhendom u mrežu (2:0).

Lako je Novak potvrdio brejk, a onda je Rune probio led i bez izgubljenog poena je dobio gem za 3:1. Stvorio je Đoković 40-0, Danac odgovorio sa dva vrhunska udarca, ali usledio je as za 4:1. Zahvaljujući izvrsnom lobu, Đoković dolazi do nove brejk lopte, i koristi je posle odličnog riterna za 5:1.

Ubrzo je okončan prvi set za 26 minuta igre (6:1).

Komentari (9)

Vidi sve komentare