„Brzi voz“: Medvedev drugi put u finalu US Opena!

Grand Slam 10. sep 202121:00 > 23:25 15 komentara
Elsa/Getty Images

Danil Medvedev je prvi finalista US Opena! Ruski teniser je u polufinalu savladao mladog Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima 6:4, 7:5, 6:2.

Medvedev će treći put u karijeri igrati finale nekog grend slema, a boriće se za prvu titulu na najvećim turnirima. Prethodno je izgubio od Rafaela Nadala u Njujorku 2019, a potom od Novaka Đokovića ove godine u Melburnu.

Medvedev je na putu ka finalu eliminisao Rišara Gaskea, Dominika Kepfera, Pabla Anduhara, Danijela Evansa, Botika van de Zandšulpa i sada Feliksa Ože-Alijasima.

Na taj način postao je prvi Rus koji se više puta našao u finalnoj borbi US Opena.

Mladi kanadski teniser je poražen u svom prvom grend slem polufinalu.

Rival drugom reketu sveta u finalu biće pobednik duela Novak Đoković – Aleksandar Zverev.

Do pobede je Danil došao za dva sata i tri minuta.

Vodila se velika borba na početku meča. Nervozni Kanađanin je pravio duple servis greške, ali nije dozvolio rivalu da dođe do brejk lopte. Medvedev je bio siguran u svojim gemovima, a nastojao je da preuzme inicijativu i kada je njegov protivnik ubacivao lopticu u igru.

Konačno je otpor rivala Rus slomio u sedmom gemu. Uz nekoliko grešaka Feliksa, Danil je došao do tri vezane brej lopte, a onda i ključne prednosti od 4:3. Rutinski je potom priveo set kraju.

Ože-Alijasim se razigrao posle izgubljenog seta. Igrao je sve slobodnije 15. teniser sveta, pa je u šestom gemu napravio brejk. Grešio je u tim momentima Medvedev više nego što se očekivalo, pa je rivalu i pomogao da dođe do brejka duplom servis greškom. Držao je nivo Kanađanin, pa je u devetom gemu imao dve set lopte. Ipak, u ključnim trenucima je lopticu slao u mrežu Feliks i dozvolio je rivalu da se vrati u igru i nadoknadi ranije izgubljeno.

Iskoristio je momentum Medvedev. Rus je u nastavku dominirao, pa je uz novi brejk došao do potpunog preokreta i novog seta.

Već u trećem gemu narednog seta je Rus napravio brejk. Imao je Feliks šansu da odmah vrati izgubljeno, ali mu nije dozvolio Danil. Potpuno je dominirao Medvedev na terenu, još jednom je oduzeo servis rivalu, pa je ubedljvio došao do trećeg seta i maksimalne pobede.

Tok meča mogli ste da pratite uz naš sajt.

Izabrao je Medvedev da prima servis na početku. Dobro je krenulo za Ože-Alijasima, koji je poveo 30:0. Ipak, potom je napravio duplu servis grešku, a onda je Rus bekhendom stigao do 30:30. Vodila se borba u nastavku, jasno je bilo da je Kanađanin pod pritiskom, pošto je napravio još dve duple servis greške. Ipak, vinerima se izvlačio, potom napravio as i primorao rivala na grešku za 1:0.

Drugi teniser veta je brzo i bez izgubljenog poena dobio svoj servis gem za 1:1. Ponovo je Feliks imao 30:0, i opet je Medvedev došao do 30:30, uz smeč. Ipak, Kanađanin nije dozvolio da se još mnogo igra, dobio je naredna dva poena.

Ponovo je Medvedev lako došao do 40:0 na svoj servis, ali je pustio ruku Felik i smanjio na 40:30. Ipak, nije mu dozvolio Rus da zapreti, izjednačio je na 2:2.

Najsigurniji gem od početka meča odigrao je Ože-Alijasim, i brzo je na semaforu pisalo 3:2. Na isti način je uzvratio Medvedev za 3:3.

Tri greške iz forhenda napravio je Kanađanin, pa je Rus imao brejk lopte. Odlično se branio Medvedev, pokrivao je ceo teren i na kraju je došao do brejka.

Bez izgubljenog poena je drugi teniser potvrdio brejk i poveo 5:3.

Ože-Alijasim je dobio naredni gem, pošto je odservirao drugi set i smanjio je na 5:4.

Nije odustajao Kanađanin, pa je osvojio prva dva poena narednog gema. Ipak, uz dobar servis se Rus izvukao iz potencijalno neprijatne situacije. Medvedev je potom osvojio naredna dva poena za prvi set – 6:4.

Dobar gem je odigrao Kanađanin posle izgbljenog seta, pa je brzo poveo 1:0.

Razigrao se Feliks, pa se igralo na razliku na servise Medvedeva. As i servis viner doneli su ruskom teniseru gem.

Potom je Rus uzeo dva poena u gemu u kome je početni udarac izvodio njegov rival, ali nije bilo brejk lopte.

Medvedev je bez izgubljenog poena izjednačio na 2:2. Igralo se na razliku u narednom gemu, ali ponovo nije bilo brejk lopte.

Činilo se da će Medvedev lako doći do narednog gema, kada je poveo 40:15, ipak nije odustajao Ože-Alijasim, pa je došao do brejk lopte.

Fantastično je odigrao Rus naredni poen, pa je spasao brejk loptu. Usledila je duga razmena, Medvedev je poslao loticu u mrežu, pa je Kanađanin imao novu šansu. Napravio je u tom momentu duplu servis grešku drugi teniser sveta i poveo je Feliks 4:2.

Grešio je Rus u narednom gemu, delovao je indisponirano, pa je Kanađanin lako potvrdio brejk i poveo 5:2.

Bez većih problema je Rus dobio svoj servis gem, pa je smanjio na 5:3.

Usledila je velika borba, ali je Feliks došao do set lopte (40:30), ali se fantastično izvukao Danil. Ponovo je međutim Kanađanin došao do prilike da završi set, ali je izašao napred i poslao lopticu u mrežu. Preuzeo je inicijativu Medvedev, stigao je skraćenu loptu i došao do brejk lopte. Poslao je Kanađanin bekhendom lopticu u aut i semafor je pokazao 5:4.

Bez problema je drugi teniser sveta izjednačio na 5:5. Pogrešio je Feliks na početku narednog gema, a onda napravio duplu servis grešku. Pošto je poslao lopticu u mrežu, Rus je došao do brejk lopte. Još jednom je loše odigrao forhend Kanađanin, pa je Medvedev poveo 6:5.

Bez problema je drugi reket sveta priveo set kraju – 7:5.

Ponovo se velika borba voila na servis Kanađanina, igralo se na razliku, ali nije bilo brejk lopti.

Rus je potom lako dobio svoj servis gem za 1:1. Usledila je bolja igra Medvedeva, koji j primoravao rivala na greške, pa je napravio brejk.

Imao je problema sa servisom drugi reket sveta, ali je posle duplih greški po pravilu pogađao i aseve. Imao je Ože-Aliijasim priliku da vrati brejk, ali nije dao Medvedev, koji je poveo 3:1.

Potpuno je slomio otpor rivala Rus, pa je sa nulom došao do novog brejka i 4:1. Duže su trajali naredni gemovi, ali su obojica tenisera dobili one u kojima su servirali za 5:2.

Sve je bilo u njegovim rukama, Danil je smeč udarcem došao do pobede 6:2.