Novak: Nisam protiv vakcine, ko sam ja da pričam o tome

Cincinnati 20. avg 202016:30 > 16:34
REUTERS/Marko Djurica

Stav Novaka Đokovića o vakcinaciji ponovo je u svetskim medijima tema broj jedan.

Clive Brunskill, Getty Images

Pre nekoliko meseci, kada je proglašena pandemija koronavirusa i kada se spekulisalo da možda teniserima neće biti dozovoljeno da igraju ukoliko se ne vakcinišu, Novak Đoković rekao je da „ne bi voleo da u telo unosi nešto neprovereno“. To je protumačeno kao da je Đoković protiv vakcinacije, a sada je došao i trenutak da ga strani mediji propituju na ovu temu.

U subotu počinje Sinsinati, prvi veliki turnir koji će biti odigran od početka pandemije, a Novak Đoković dao je intervju za Njujork tajms.

„Video sam da su inostrani mediji malo izvukli iz konteksta moju izjavu i napisali da sam protiv bilo kakve vakcinacije. Problem je kada te neko tera da na silu u telo ubaciš nešto neprovereno. To ne želim i za mene je to neprihvatljivo“, rekao je Đoković.

Povezano

„Nisam protiv vakcinacije. Ko sam ja da pričam o vakcinama kada su tu stručni ljudi, medicinski radnici koji spasavaju ljude širom sveta? Siguran sam da postoje vakcine sa malim nuspojavama koje su pomogle da se zaustavi širenje raznih infekcija“, dodao je on.

Đoković je za Njujork tajms govorio i o Adrija turu:

„Pokušali smo da uradimo nešto sa dobrom namerom. Da, napravili smo neke poteze koji su mogli da budu urađeni drugačije, ali da li ću doveka biti kriv što sam pogrešio? Ako je tako, u redu, prihvatiću to jer samo to i mogu da uradim. Moje namere su bile dobre i da ponovo imam šansu da prganizujem Adrija tur ja bih to uradio. Žao mi je ljudi koji su se zarazili korona virusom, ali da se osećam krivim što se neko zarazio od tog trenutka u Srbiji, Hrvatskoj i regionu? Naravno da ne. Iskren da budem, to vam je kao lov na veštice. Kako jednu osobu možete kritivi za sve?“

Đoković je prokomentarisao i odluku da igra na Sinsinatiju i US openu:

„Bio sam blizu odluke da ne dođem. Još uvek ima mnogo nejasnoća oko svega. Osećao sam da imam odgovornost da budem ovde. Mislim da je važno da se naš sport vrati. Želim da igram i lično se za sebe ne plašim kada je zdravlje u pitanju. Da se plašim, ne bih bio ovde. Ali, ponavljam, mnog je toga što ne možemo da predvidimo i što može da se dogodi na terenu i van njega i ako poštujemo pravila“, rekao je on i na pitanje da li mu je jedan od motiva za dolazak bio da pokuša da smanji razliku u broju osvojenih Grend slem titula u odnosu na Rodžera Federera (20) i Rafaela Nadala (19) rekao da to svakako nije bio glavni, ali da jeste jedan od razloga za donošenje ovakve odluke.