Zastrašujući Karlitos, može li Siner da izmeni percepciju?

Miami 31. mar 202311:00 45 komentara
Janik Siner Karlos Alkaraz
Photo by Julian Finney/Getty Images

„Nemoguće je držati korak sa njegovim ritmom. Igrao sam protiv Velike trojke i mogao sam da dišem bolje nego protiv njega”. Zastrašujuće reči Tejlora Frica posle poraza od Karlosa Alkaraza (6:4, 6:2), reči koje nam garantuju spektakularnu sezonu na šljaci kada Alkaraz izađe na crtu Đokoviću i Nadalu. Ili oni njemu.

„Serviram mu u telo, a on napravi viner ni iz čega. Retko je videti nekog tako mladog sa toliko resursa“, dodao je Fric.

I zaista, ponestaje reči da se opiše ono što pruža Karlitos, i to sve posle četvoromesečne pauze zbog povreda – koliko sada smešno zvuči to što su ga neki skoro pa zaboravili u prognoznama i komentarima na startu sezone.

Osvojio je 19 setova u nizu, manirom najvećih se prebacio od Indijan Velsa do Majamija, u kojem mu žreb nije bio nimalo lak. Da budem iskren, negde u malom mozgu sam video i pobedu Frica – spoj njegove vrhunske partije i potencijalno blagog pada Alkaraza. Naročito se ovo drugo nije desilo, naprotiv, Karlitos je važne poene odigrao najbolje. Opet manirom najvećih, ti su mu poeni posebna inspiracija, obe brejk lopte Frica spasao je spektakularnim poluvolejima.

Karlos Alkaraz
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Od 1.00 čeka nas nova sadašnjost-budućnost poslastica: Alkaraz na Sinera. U ukupnom skoru je 3-2 za Karlitosa, koji je slavio na US openu i nedavno u Indijan Velsu. Taj meč nije ispunio očekivanja, ali ako je suditi i po tome kako igra mladi Tirolac (ni on nije izgubio ni set na turniru), moglo bi da pršti kao u Njujorku.

„Siguran sam da ćemo se Janik i ja boriti za velike stvari u budućnosti”. Sigurni smo i mi.

Alkaraz je na dve pobede do toga da ostane svetski broj 1. Uprkos tome što nije mudro kladiti se protiv njega sada, mislim da Siner nije bez šanse. Možda nije toliko raznovrstan, ali ima snagu udaraca kojom može da nametne svoj ritam u produženim delovima meča, ima samopouzdanje i – posle nešto dužeg perioda – ima poverenje u sopstveno telo.

U prvom polufinalu, u petak od 19.00, sastaju se Danil Medvedev i Karen Hačanov.

„Osećam da me Karlos čini boljim igračem. Ovde je teren brz i mislim da se obojica dobro osećamo na ovim terenima“. Janik tako vidi stvar. Možda mu to što je brže ne bi išlo u korist protiv svakog rivala, ali utisak je da su mu protiv Alkaraza veće šanse u Majamiju nego u Indijan Velsu. Kako sada stvari stoje, čini se da je sve veći jaz između Alkaraza i ostalih, ne računajući Đokovića i Nadala, a na Sineru je da tu tezu opovrgne.

Hajde da vidimo, gre’ota da spavamo.

Komentari (45)

Vidi sve komentare