„Moderna“ zaposlila agenta FBI da sastavi izveštaj o Novaku

Tenis 28. nov 202319:58 30 komentara
Novak Đoković
Clive Brunskill/Getty Images

"Moderna je angažovala bivšeg agenta FBI sa zadatkom da sastavi 'interne kompanijske izveštaje o poznatim ličnostima visokog rizika' među kojima su teniska zvezda Novak Đoković, biznis mogul Elon Mask i glumac Rasel Brend, poznati po tome što su javno kritikovali obaveznu vakcinaciju", piše "New York Post".

„Farmaceutska kompanija iz Bostona, koja je među prvima plasirala na tržište mRNA vakcinu protiv virusa kovid-19, kojom su potom vakcinisane desetine miliona Amerikanaca, navodno je zaposlila čitav tim nekadašnjih pripadnika službi bezbednosti i priključila ih takozvanom ‘odeljenju za dezinformacije“, čiji je zadatak da prati anti-vaks raspoloženje među građanima“, dodaje Post, podsećajući da je javnost saznala da takav tim u „Moderni“ postoji zahvaljujući radu nezavisnih novinara Lija Fanga i Džeka Poulsona.

„Moderna“ je navodno angažovala kompaniju „Talkwalker“, koja je razvila program veštačke inteligencije „Blue Silk“, dizajniran da prepoznaje, sakuplja i sortira sadržaj na internetu koji se odnosi na vakcine i da se podaci „vuku“ sa preko 150 miliona web adresa globalno.

Prema Fangu i Poulsonu, „Moderna“ je od svoje radne grupe tražila izveštaj nakon Đokovićeve titule u Njujorku prošlog septembra i on je bio dostavljen pod naslovom „Đoković krunisani heroj anti-vaksera posle pobede na US openu“.

Post podseća da „Đokoviću, srpskoj teniskoj legendi koja drži rekord po broju grend slem titula, nije dozvoljeno da nastupa na US openu 2021. i 2022. godine zbog njegovog odbijanja da primi vakcinu protiv kovida“.

Novak Đoković
Clive Brunskill/Getty Images

„Kada mu je dozvoljeno da nastupa, osvojio je Flašing madouz prošlog septembra, što je bila njegova 24. titula“, navodi autor, koji potom citira i rečenice iz pomenutog internog izveštaja „Moderne“.

„Utisak je da je Đoković, kojeg je odbijanje da primi vakcinu sprečilo da učestvuje na US openu 2022, trijumfalnim povratkom u Njujork i osvajanjem turnira čiji je sponzor ‘Moderna’ učvrstio tvrdnje anti-vaksera da su vakcine – kao i obavezna vakcinacija – nepotrebne“, stoji u izveštaju.

U „Moderni“ su zabrinuti zbog činjenice da protivnici vakcinacije slave Đokovićevu pobedu, a svemu je doprinelo i to što su anti-vakseri na društvenim mrežama ismevali ovu kompaniju kao sponzora US opena“, piše NYP.

Zbog toga je Đoković u dokumentima „Moderne“ za unutrašnju upotrebu označen kao „osoba visokog rizika“, konstatuje se u tekstu u kojem se potom navodi i kako su Mask i Brend dospeli u istu kategoriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare