„Novak želi da izgura pravdu, tretiraju ga kao kriminalca“

Tenis 6. jan 202214:50 > 15:25 21 komentara
Srdjan Stevanovic, Getty Images

Ukoliko bi Novak Đoković u ovom trenutku samoinicijativno napustio Australiju, suočio bi se sa trogodišnjom zabranom ulaska u tu državu, poručio je njegov mlađi brat Đorđe, te dodao da postoje tri načina da se reši situacija u kojoj se našao najbolji teniser sveta.

Prvi reket sveta je u izolaciji, pošto mu je zabranjen ulazak u Australiju. Srbin je, uz odobreno medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije, krenuo u Melburn, ali su ga zaustavili na aerodromu.

“Mesec dana je komunicirao sa Teniskom federacijom Australije. Zajedničkim snagama su došli do izuzetka s kojim su Novak i ostali teniseri ušli u Australiju. Imao je isti dokument kao i nekoliko drugih tenisera koji su već u Australiji, on je jedini zadržan na granici i uskraćen mu je ulazak“, počeo je Đorđe na konferenciji za novinare.

povezane vesti

“Ispoštovan je svaki mogući protokol koji je postavljen još od novembra, da bi došao na aerodrom i granična policija ga je zaustavila. Tad je počelo maltretiranje. Ozbiljan diplomatski prekršaj pre svega, Novak je i diplomata republike Srbije. Odveli su ga u izolacionu sobu, u prvih 45 minuta Novak je komunicirao sa porodicom i ostatkom ekipe kada je naglo prekinut svaki kontakt. Oduzet mu je mobilni telefon na tri i po sata. Vraćen je posle, a Novak je odveden u još jednu izolacionu sobu koja je i aerodromski pritvor. Nakon što je pala odluka da mu se neće odoboriti viza za ostanak u Australiji i da mu se omogući da zaigra tenis, da odbrani titulu, da postavi još jedan rekord, jer se naglašava kako mu je taj jedan grend slem potreban da i zvanično bude najbolji svih vremena. Oduzeta mu je sva imovina posle detektora za metal. Oduzet mu je i novčanik, nisu mu dali ni da se presvuče, ostao mu je samo telefon. Otišao je u migrantski hotel, u prljavu sobu, bez apsolutno bilo kakve svoje imovine, za koju mu je rečeno da će je dobiti na povratku u Evropu“.

Novakovi advokati su uložili žalbu, a Federalni sud će konačnu odluku doneti u ponedeljak.

“Novak može da se vrati sam, ali onda bi istovremeno nastupila zabrana ulaska na tri godine. Novak želi da izgura pravdu do kraja, jer je tretiran kao kriminalac, a on je zdrav i pošten čovek, sportista, nije ugrozio ničiji život, niti napravio nijedan federalni i zakonski prekršaj. Advokati rade pomno na svemu“.

Prvobitna informacija glasila je da prvi reket sveta ima ‘pogrešnu’ vizu.

„Novak, kao ni njegov tim, nije mogao u bilo kom slučaju da direktno kontaktira federalne i republičke vlasti u Australiji, jedino je mogao preko Teniskog saveza Australije. Oni imaju partnerski dogovor sa federalnim vlastima o izuzećima zbog teniskog turnira. Postoje tri razloga po kojima teniseri mogu da uđu u Australiju po tom izuzeću. Znači, nije Novak aplicirao za izuzeće, nego Teniski savez Australije, kao i za ostale tenisere, dobio je isti dokument kao i ostali teniseri, koji su već na australijskom tluž. Što se tiče finalnog ishoda postoje tri izlaza: da puste Novaka i da time priznaju grešku, da se ponize pred celim svetom zbog toga što su napravili veliki diplomatski propust. Drugi je da ga deportuju nazad, a onda bi se digla velika prašina zašto su pustili druge tenisere koji su došli sa izuzećem. Treći je da australijska vlast kaže da je veća od Boga, da ih je briga za to kako će Novak da se vrati kući, kako će sve da se završi. I da kažu kako im je zdravstvo Australije najveće, higijena, jer pričaju o sanitarnim stvarima, a tretiraju Novaka apsolutno suprotno od toga. Verujemo da je i nadamo se da je sud nezavistan i da će doneti odluku koja je pravedna“.

Đorđe je novinarima na konferenciji pročitao poruku koju mu je poslao Novak.

“Bog vidi sve! Moja bladoget je duhovna, a njihova je materijalno bogatstvo“.

Istakao je najmlađi brat Đoković da se prvi reket sveta ne bori samo za sebe.

„Novak je jaka ličnost, emotivna, ne bori se samo za sebe, nego za sve koji imaju moralni i etički stav“.

Kompletnu konferenciju porodice Đoković pročitajte OVDE.

Srđan Đoković: Ovo je politička borba

Otac Novaka Đokovića, Srđan, kaže da je Novak u zatočeništvu.

„Naš Novak, naš ponos. Novak je Srbija, a Srbija je Novak, gaze Novaka samim tim i Srbiju. Taj prvi čovek daleke zemlje Australije Skot Morison, čije ime sve govori na srpskom, se drznuo da napada Novaka i da ga proteruje. Oni su hteli da ga potcene, da ga bace na kolena, ne samo njega, već i Srbiju. Mi smo ponosan narod, civilizovan, nikoga nismo napadali samo smo se branili, to sada radi i naš ponos, naša dika, Novak. Svojim ponašanjem prema organizatorima, domaćinima, on pokazuje iz kakve zemlje dolazi. Mi se ponosimo svojom zemljom, našim svetlom na kraju tunela, to nam neće ugasiti politička oligarhija, ovo je politička borba. On je ispunio sve uslove koji su bili potrebni da uđe i osvoji još jedan taj njihov čuveni Australijan open i on bi ga osvojio jer je to Novak, najbolji teniser i najbolji sportista na svetu, ali to ne mogu da izgovore ti stručnjaci iz zapadnog sveta koji misle da je svet njihov“, rekao je Srđan Đoković.