Da li je Zverev stvarno oštećen? Ne mora da znači!

Roland Garros 9. jun 202423:16 13 komentara
Aleksander Zverev
Alcaraz REUTERS/Stephanie Lecocq/Guliver Images

Peti je set velikog finala Rolan Garosa, Aleksander Zverev ima brejk loptu, drugu od tri uzastopne, za ribrejk u meču sa Karlosom Alkarazom. Linijski zove aut, Španac je odservirao duplu grešku – brejk! Ili ne? Sudija Reno Lihtenštajn silazi sa stolice i utvrđuje da je lopta kačila liniju, Zverev nije saglasan – blago rečeno – ali poen se ponavlja.

VELIKO FINALE ROLAN GAROSA

Alkaraz: Novakovih 24? Vanzemaljac je, ali nadam se!

Zverev odmah u sredu: Video sam da je bio aut!

Sudija u ključnom momentu „ukrao“ poen Zverevu!

Alkaras: Ovo je neverovatno, bilo pitanje da li ću doći

Siner prvi, Alkaras drugi, Novak sada treći na ATP listi

Ispostaviće se da je to bio prelomni trenutak duela – Alkaraz je spasao taj gem, peti set dobio sa 6:2 i došao do svog prvog trofeja u Parizu.

Bliži se EURO 2024!

Na ovoj adresi možete pročitati pravila igre, registrovati tim, napraviti privatnu ligu, pozvati prijatelje da vam se pridruže, a najbolji će osvojiti nagrade. Neka Fantasy igre počnu!

Gledaoci na televiziji imali su prilike da vide da je „hok-aj“ proglasio loptu autom, za dva milimetra, i na sudiju Lihtenštajna obrušili su se brojni navijači.

S pravom ili ne? Teško je reći. I hok-aj ima tzv. „prostor za grešku“ (margin of error na engleskom), koji u nekim slučajevima ide i do 5 milimetara.

U sudijskim krugovima, poznato je da je hok-aj najnepouzdaniji baš na šljaci, a u jednom muškom polufinalu zabeležena je greška – tada je hok-aj pokazao da je lopta unutra, a na televizijskoj kameri se jasno videlo da je u autu.

Aleksander Zverev
Alcaraz REUTERS/Stephanie Lecocq/Guliver Images

Sada, linijski sudija je jasno zvao aut. U takvim situacijama – slično kao i sa spornim loptama u košarci kada se ne vidi tačno od koga je lopta završila u autu – praksa je da se ostane na prvobitnoj odluci. U ovom slučaju, da se ne ispravlja linijski sudija. Lihtenštajn se jeste oglušio o to nepisano pravilo, ali postoji i pravilo da poslednju reč ima glavni sudija – 43-godišnji Francuz je, dakle, verovatno bio siguran da donosi ispravnu odluku.

Trenutak jeste bio veoma važan, praktično presudan, ali sudije su učene da o tome ne razmišljaju, već da razmišljaju jedino o tragu.

„Razlika je da li gubiš 3:1 ili je 2:2. Frustrirajuće je, ali i sudije su ljudi, i oni greše. U situaciji poput te, ipak, nadaš se da neće biti greške“, nije Zverev bio previše kritički nastrojen posle meča, uprkos tome što već imaju zajedničku istoriju – svađali su se i oko jedne opomene koje je Lihtenštajn dodelio Zverevu u polufinalu s Nadalom 2022. godine.

Ko je Reno Lihtenštajn?

Igrao je tenis još otkad je bio dete, i otac mu je bio teniski sudija, a ovo mu je 27. Rolan Garos. Ima zlatnu značku ITF, a ovo mu je bilo četvrto finale singla koje je sudio na slemovima, posle ženskog Rolan Garosa 2017, muškog Rolan Garosa 2019. i muškog Vimbldona 2022. Omiljen je među kolegama.

Ostaje da je Zverev imao brojne šanse i uprkos tome, ostaje da je Lihtenštajn mogao i da ostane linijskog sudije, ali malo je verovatno da će trpeti ozbiljnije kritike unutar organizacije, baš zbog navedenog „prostora za grešku“ hok-aja.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare