Enan: Iga nema konkurenciju, biće uspešnija od mene

Roland Garros 14. jun 20246:27 9 komentara
(Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Žistin Enan je do prošle subote bila najuspešnija teniserka na Rolan Garosu u ovom milenijumu. Ima četiri titule, od kojih tri zaredom. Sada se Iga Švjontek izjednačila u oba podviga sa njom, ali fenomenalna Belgijanka nema dilemu da li će tako i ostati.

– Nikad se ne zna ali mislim da će Iga biti uspešnija od mene – ističe Enan koja još uvek ima dva gren slem pehara više (7), a i osvojila je Australijski open, na kome Švjontek još nema ni finale. Obema je Vimbldon najveća prepreka i nikada nisu stigle do šampionskog trofeja. – Za mene je pobeda na Rolan Garosu uvek bila san, još kao mala sa mamom sam dolazila na taj stadion. Otkako sam prvi put osvojila titulu 2003, osećala sam se gotovo nepobedivom.

Žistin dodaje još jedan veoma važan faktor koji bi trebalo Poljakinji da donese dominaciju.

– Iako danas sve teniserke udaraju veoma jako, mislim da se ostale iz vrha lošije snalaze od Ige na šljaci. Igraju isto kao i kada su na betonu, ne menjaju dovoljno tehniku i kretanje da bi se prilagodile ovoj podlozi – kritikuje Enan Koko Gof, Arinu Sabalenku i Jelenu Ribakinu.- Kada počne sezona na toj podlozi, shvatiš da Iga nema mnogo konkurencije. Ostale teniserke iz vrha su odlične ali malo ih je koje su spremna za velike rezultate na šljaci.

Enan je svoje podvige postizala u mnogo žešćoj konkurenciji, protiv sestara Vilijems, Kim Klajseters, Marije Šarapove i ostalih sjajnih ruskih teniserki, Ane Ivanović, Jelene Janković…

Očigledno je da Iga nema takve suparnice, a to najbolje pokazuje broj gren slem trofeja. Iako je tek napunila 23 godine, ona je sa pet najuspešnija među aktivnim teniserkama.

– Zato je Iga glavna – ističe Enan koja je svoju seriju od tri titule kompletirala ne izgubivši set u 21 meču.- Komplikovano je dugo ostati na vrhu, ali ona ima tu specijalnu vrlinu, tako da je ključno da ostane zdrava i motivisana.

Više pariskih titula sada imaju samo Kris Evert (7) i Štefi Graf (6).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare