Iga: Nisam verovala da mogu da pobedim

Roland Garros 29. maj 202423:06 2 komentara
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

U kišnom pariskom danu drama kakvu niko nije očekivao. Triler dostojan finala. Iga Švjontek, najbolja teniserka sveta i trostruka šampionka ovog turnira u poslednje četiri godine, bila je na rubu eliminacije. Naomi Osaku, i samu nekada prvu na svetu, samo jedan poen delio je od velikog trijumfa, ali on ipak nije došao.

Japanka je u trećem setu vodila sa 4:1 i 5:2, servirala za pobedu na 5:3, imala i meč loptu, ali dalje je otišla šampionka.

– Iskreno nisam verovala da mogu da pobedim, bilo bi to veoma naivno – istakla je najbolja teniserka sveta posle trijumfa sa 7:6 (7:1), 1:6, 7:5 koliko je bilo teško.- Ali to nije promenilo činjenicu da sam nastavila da se borim i igram sve bolje. U većem delu meča bila sam veoma loša, ali na kraju sam uspela da budem koncentrisanija. Ni u prvom ni u drugom setu nisam bila u zoni. Tek kada sam došla pod najveći pritisak, tada se sve promenilo i to je napravilo razliku.

Najbolja teniserka sveta brani titulu, pobedila je na Rolan Garosu tri puta u poslednje četiri godine.

– Bilo je veoma neizvesno, ali nisam se predavala, samo sam pokušavala da povećam šanse – objasnila je koliko je bila čvrsta u ovom meču. Iako je Osaka sjajno igrala u trenucima kada je bila najbliža pobedi, Švjontek nijednog trenutka nije posustajala.

Japanka je bila prva na svetu krajem prošle decenije. U međuvremenu je postala majka, na teren se vratila na početku godine, ali bez mnogo uspeha. Ovo joj je prvi meč u kome je podsetila na stare dane.

– Naomi je igrala fantastično, drago mi je da se vraća – pohvalila je Iga protivnicu.- Njen tenis zaslužuje da bude na najvećoj sceni, sigurna sam da će igrati sve bolje i bolje. Zaista je velika šampionka i treba da bude u vrhu. Ja nisam majka, ali sam sigurna da nije lako kombinovati tenis i materinstvo.

Osaka ima po dve titule iz Melburna i Njujorka, uvek je mnogo bolje igrala na betonu nego na šljaci.

– I mene je zato iznenadila čistoćom udaraca – ističe Iga.- Doduše, pariski tereni su nešto brži nego ostali i to joj je pomoglo. U Madridu su uslovi za igru zbog nadmorske visine brži, ali ovde je teren brži.

Trostruka šampionka još ne zna ime sledeće protivnice. Biće to pobednica meča Hrvatice Fet i Čehinje Bouzkove.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare