Novak bi ovo i s pokidanim meniskusom dobio…

Roland Garros 8. jun 20248:15 56 komentara
Karlos Alkaraz
Photo by Tim Goode/Getty Images

...Kao i Rafa iz prve runde“, napisala je jedna francuska koleginica. „Uh, koliko je dosadno“, reče mi kolega iz Britanije dok smo bili na pauzi posle trećeg seta. Preterali su i jedno i drugom ali Karlos Alkaraz i Janik Siner nisu opravdali gromoglasne najave – pa i moje – uoči polufinala Rolan Garos. To im ne treba uzeti za zlo iz više razloga, a na kraju je Karlitos na vreme pronašao magiju i prošao u svoje prvo finale Rolan Garosa – 2:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:3.

Zašto im ne treba zameriti? Pre svega, obojica su se pre turnira mučili fizički – Siner sa kukom, Alkaraz sa podlakticom. U kontekstu uvećane tenzije, koja je sada već prisutna u međusobnim mečevima, celo telo trpi dodatni stres. I jedan i drugi su se pomalo mučili sa grčevima, ali su se i jedan i drugi bolje izborili sa njima nego što su to činili u prošlosti.

Rolan Garos:

„Naučio sam lekciju iz prošlogodišnjeg polufinala sa Đokovićem“, rekao je Alkaraz. Kod Španca su takvi grčevi više mentalne prirode, a kod Sinera više fizičke. Italijan je, sa svoje strane, vidno napredovao i u tom segmentu, ali mu je povreda došla u nevreme. Iako se i Karlitos muči sa povredama, on je i atletski i kondiciono čudo prirode, i može znatno više da izdrži od dve godine starijeg Sinera (skor 11-1 u mečevima u pet setova).

„Malo je mentalno, malo fizički. U petom setu valja ostaviti sve od sebe na terenu. Tada nije trenutak da pokažeš slabost, da pokažeš rivalu da si umoran, da nemaš snage… Jeste umor tu, ali moraš da izvučeš sve što imaš iz sebe, da se izvuče volja iz sebe, kao i fizička i mentalna snaga. U tim trenucima razmišljam – ako rival hoće da me pobedi, mora da igra na jako visokom nivou, i teniski i fizički. To mi daje spokoj kada sam u petom setu“, ističe Španac.

Smestili smo se na tribini za novinare, na gornjem prstenu stadiona Filip Šatrije, sa idealnom pozicijom za gledanje tenisa – iza leđa jednog od igrača. Novaka nema u završnici turnira, pa je za nas sreća u nesreći ta što mečeve možemo da gledamo bez prevelike nervoze i pritiska.

Janik Siner
Photo by Dan Istitene/Getty Images

Baš sam bio naoštren za nalete adrenalina i energije, ali i Siner i Alkaraz igrali su ispod nivoa. Ono četvrtfinale US opena 2022. godine postavilo je nerealne kriterijume, to je jedan od top 10 duela koje sam ikada video, ali ovo što smo sada gledali nije bilo ni u top 10 na turniru.

„Nije lako igrati polufinale slema, pogotovo protiv Janika, koji zahteva da si mentalno, fizički i teniski sve vreme na visokom nivou. Održati to četiri sata, pa još na šljaci – na kojoj svaki udarac zahteva snagu – zaista nije lako. Bilo je grešaka, ali onda malo promeniš taktiku, promeniš poziciju na terenu“, rekao je Alkaraz posle.

Siner je osvojio prvi set, a da pri tom nije morao da to krvavo zaradi, da bi zatim propustio da stane Alkarazu na vrat i dotuče ga grogiranog. Karlitos je bio nekarakteristično nervozan, čak se žalio i na to koliko Siner duboko pogađa – njemu atipično – ali Janik je zaređao sa duplim greškama, malo i fizički posustao, što je Alkarazu omogućilo da se vrati u meč bez naglog podizanja nivoa igre.

Karlos Alkaraz
Clive Brunskill/Getty Images

Kada god bi nekim briljantnim potezom zablistali, publika bi se trudila da ih probudi, ali tri i po seta protekla su u nervoznoj borbi sa rivalom i sa sobom, za obojicu. Nisu doterali ni do nekog taj brejka, pa da to izoštri čula i donese dodatnu dramu.

Poen koji je odlučio meč dogodio se u četvrtom setu – Siner je gubio 4:5, vodio 30-15 i imao rutinski smeč. Promašio ga je, Alkaraz je osvojio četvrti set sa dva briljantna poena kojima kao da je opet ušao u sopstvenu kožu. Vratio se osmeh, vratilo se besprekorno kretanje i nemogući udarci, pa su stigla i dva pasinga iz Alkarazove kuhinje, iste one koje su učinile da taj momak iz Palmara iz Mursije omađija ceo teniski svet.

Nije odustao Siner, nekoliko puta je pripretio, ali Alkaraz je već imao dovoljno samopouzdanja da snažno zalupi vrata svaki put – jedanaest gemova u nizu nije se suočio sa brejk loptom, da bi posle četiri sata i devet minuta prošao u svoje prvo finale na Rolan Garosu. Bi mi žao što nije otišlo u super taj brejk, baš kada se zahuktalo.

Karlos Alkaras
REUTERS/Gonzalo Fuentes

U nedelju će Alkaraz, koji je u maju napunio 21 godinu, imati priliku da dođe do trećeg slema u trećem velikom finalu. Ako to učini, nedostajaće mu još jedino titula na Australijan openu za karijerni slem, nešto što su brojni velikani ove naše lepe igre tako dugo jurili. A neki, poput Pita Samprasa ili Ivana Lendla, nikada nisu ni uspeli.

„Fraza koju ponavljam sebi – finala se ne igraju, finala se pobeđuju“.

Ako vam je period krize malo prodrmao zaključke o Alkarazovom potencijalu (i već kvalitetu), ne dajte se zavarati – on je velikan u nastajanju.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare