Tamarin RG iz snova – bivši Dinarin trener, psiholog, servis

Roland Garros 3. jun 202120:31 0 komentara
Tamara Zidanšek
Photo by Julian Finney/Getty Images

Uspeh Tamare Zidanšek na Rolan Garosu nije došao slučajno. Slovenka igra dobro celog proleća – u Bogoti je stigla do drugog WTA finala u karijeri, dobijala je i odlične rivalke poput Su-Vei Hsije i Sloun Stivens, a u Madridu je sa Ešli Barti igrala tri seta.

Zidanšek – čija je majka sudija, a otac profesor – prvo je savladala sedmog nosioca Bjanku Andresku 6:7 (1-7), 7:6 (7-2), 9:7, da bi tu pobedu potvrdila ubedljivom igrom u okršaju sa Medison Brengl (6:4, 6:1). Tako se 23-godišnja Slovenka prvi put u karijeri plasirala u treće kolo nekog od slemova.

U intervjuu za Sport klub, Zidanšek govori o važnosti toga što je poboljšala servis, o samopouzdanju koje trenutno oseća, kao i o radu sa psihologom.

Takođe, Tamara se osvrnula i na svoj novi tim sa Pančom Alvarinjom na čelu, govorila je o narednoj protivnici, šljaci…

Poraz od Muguruze – lekcija koja se sad isplatila

Tamara Zidanšek
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Ove godine je Rolan Garos kao san za tebe – prva pobeda nad top 10 suparnicom, prvi plasman u treće kolo na jednom od četiri najveća turnira. Šta je dovelo do toga?

Nije samo ovaj turnir u pitanju, radimo već neko vreme kako bismo stigli tu, godinama. Ovde se sve složilo kako treba. Osećam se dobro i igram dobro. Puna samopouzdanja sam izašla na meč sa Brengl i znala sam da imam veliku šansu ako se budem držala svog plana. Veoma sam zadovoljna svojom igrom dosad.

Izjavila si da ti je poraz od Muguruze prošle godine u Parizu (8:6 u trećem setu) mnogo značio u okršaju sa Andresku. Kako ti je tačno to iskustvo pomoglo?

Pre svega, drugačije je to što nema taj brejka u trećem setu, što je retko. Sada sam znala šta da očekujem, kao i to da je dodatno važno da čuvam svoj servis. Prošle godine je Muguruza dobro servirala i bio je dovoljan jedan moj lošiji poen da mi meč isklizne. Napravila sam grešku, usledio je njen viner, brzo je bilo 0-40 i kraj. Zato sam sada znala da moram da ostanem koncentrisana sve vreme, da budem konstantna. Takođe, mnogo smo radili na servisu i verovala sam u svoj servis upravo zbog tog rada.

Bivši trener Dinare Safine: Novi i veći tim sa Tamarom

Jamie Squire /Allsport

Nedavno si se rastala sa svojim dugogodišnjim trenerom Zoranom Krajncom. Maločas si rekla „MI smo radili“. Ko su MI, kako sad izgleda tvoj tim?

Da, sa Zoran sam radila deset godina – sve što znam o tenisu, on me je naučio, ali došlo je vreme da se ide dalje. Marjan Čuk, koji mi je ranije bio samo menadžer, sada sve više preuzima i ulogu trenera. Uz njega, tu je Španac Pančo Alvarinjo, koji je radio sa Dinarom Safinom. Sa nama će putovati i moj sparing partner Anže Čavka, planiram da timu priključim i fizioterapeuta, a mnogo mi znači i rad sa psihologom Matejem Lunežnikom.

U prošlosti, donekle si imala reputaciju teniserke koja se stegne u ključnim trenucima. Da li je to bilo primarno u radu sa psihologom?

Počeli smo da radimo u januaru 2020. godine. Po mom mišljenju, potrebno je da teniser/teniserke brine o mentalnom aspektu igre jednako kao i o fizičkom. Lično, mnogo su mi pomogli razgovori sa Matejem – ono što mi je u glavi mogu da izložim, a tu je neko da mi ponudi profesionalno mišljenje. Za mene je ključno bilo to da počnem istinski da verujem da mogu da pobeđujem najbolje igračice, da verujem da sam bolja i da pripadam tu.

Nekoliko jeftinih poena servisom mnogo znači

Tamara Zidanšek
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Svestrana si teniserka, ali po tvom mišljenju, koji deo tvoje igre je najvažniji za uspehe na šljaci?

Na šljaci treniram još otkad sam bila dete. U stanju sam da uradim mnogo toga forhendom – brz je, a istovremeno i težakj sa mnogo spina. U poslednje vreme, kao što sam rekla, mnogo smo radili na servisu – i na snazi i na preciznosti. Servis mi je ranije bio problem. Zapravo, ne toliko veliki problem, ali na najvišem nivou, ti detalji prave razlike – poneki lak poen servisom tu i tamo može da predstavlja razliku između pobede i poraza.

U trećem kolu se sastaješ sa Kateržinom Sinjijakovom, koja je trenutno 68. na WTA listi. Sastale ste se tri puta dosad, sve na šljaci, a ti si dobila poslednja dva meča. Šta sada očekuješ?

Poznajemo se veoma dobro i očekujem kvalitetan meč. Gledala sam je u duelu sa Kudermetovom, odigrala je odlično. Znam da su joj servis i bekhend glavna oružja. Moram da budem konstantnija i da koristim prilike za napad kada mi se ukažu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!