Srbiji četiri olimpijske vize, ko će ići a ko ne

Tenis 10. jun 20248:27 1 komentar
(Photo by Clive Mason/Getty Images)

Srpski tenis bi mogao da ima maksimalan broj učesnika u muškoj konkurenciji na Olimpijskim igrama u Parizu, ali malo je verovatno da će tako i biti. Novak Đoković, Laslo Đere, Miomir Kecmanović i Dušan Lajović – sva četvorica su izborili vizu za olimpijski Rolan Garos u drugoj polovini jula, međutim postoji realna mogućnost da naša ekipa bude prepolovljena.

Ono što je bitno, današnja rang lista je presudna za plasman na teniski turnir najveće svetske smotre sportista. Prema propozicijama, prvih 56 sa ATP rejtinga ima pravo učešća, ali uz uslov da nijedna zemlja ne može da prijavi više od četiri takmičara u singlu. Isto važi i za VTA. Sa ozbirom da je Đoković danas treći, Đere, 46, Kecmanović 53, a Lajović 57, jasno je da je taj cilj ostvaren.

Jedino Duci nema neophodan rejting, ali pošto nekoliko zemalja ima više od četvorice u prvih 56, a ne mogu svi da igraju, Lajović će upasti na ovaj način.

Ali da krenemo redom. Nole je više puta rekao da mu je učešće na Olimpijadi ovogodišnji prioritet i da će sve dati od sebe da osvoji zlatnu medalju, jedini veliki uspeh koji mu nedostaje u karijeri. Na žalost, zbog prošlonedeljne operacije meniskusa mora da napravi pauzu u takmičenju, ali prema svim procenama trebalo bi da bude spreman za povratak na Garos, gde se od 27. jula do 4. avgusta održava olimpijski teniski turnir. Naravno, drugo je pitanje u kakvoj će formi biti i da li će imati vremena da dostigne neophodan nivo igre da bi se izborio za taj toliko željeni trofej.

Sadašnje procene su da Đoković neće moći da igra na Vimbldonu, tako da se može očekivati da, čim bude mogao da stane na teren, nastavi da trenira na šljaci. Postoji i mogućno da igra na nekom od turnira između londonskog gren slema i starta pariskog olimpijskog turnira, ali sada je rano za takve prognoze. Nole je i dalje na listi prijava za Vimbldon, dok spiskovi potencijalnih učesnika za kasnije turnire još nisu objavljeni. Naravno, baš kao i kada je nedavno u poslednjem času odlučio da igra u Ženevi, najbolji teniser svih vremena će lako dobiti vajld kard.

Lajović je trenutno jedini sigurni učesnik OI, naravno, pod uslovom da bude zdrav kada kucne čas za start. Duci nikada nije igrao na ovom takmičenju tako da je jasno koliko je zadovoljan ostvarenim.

– U poslednjih godinu dana cilj mi je bio da ostvarim plasman na OI. Blizu su, u Parizu, kad već svakako igram u Evropi. Uslovi mi odgovaraju, idem sa nadom da mogu nešto da uradim, zato sam i prelomio da igram. Uzbuđen sam i radujem se, moje prve OI. Biće drugačiji osećaj od svega na šta smo navikli, jedva čekam – izjavio je Lajović na Rolan Garosu.

Đere će gotovo sigurno preskočiti Olimpijadu.

– Najverovatnije neću igrati u Parizu zbog svega što se dešavalo – podsetio je na brojne povrede i operaciju.- Sada mi je primarni cilj da završim godinu u top 100. Nisam imao trenera kada je bila prijava tima za Igre, pa bi trebalo sa selektorom da idem, a u reprezentaciji nas ima dosta… Ne bih mogao da povedem nekoga iz svog tima, tako da mi to ove godine posle operacije nije prioritet. Nadam se da ću za četiri godine imati priliku da igram, ako sve bude kako treba. Želja mi je makar na jednim Igrama da se pojavim.

View this post on Instagram

A post shared by Paris2024 (@paris2024)

Kecmanović se još koleba:

– Ne znam još, nisam siguran ni da li ću ući – rekao je tokom Garosa.- Zavisi od toga. Posle, zavisi koliko ću ranije znati jesam li se kvalifikovao, moram da se prijavim i za druge turnire, pa ćemo videti.

Sada je sigurno da se Miša kvalifikovao, tako da samo od njega zavisi da li će i igrati. Dalja procedura je sledeća – u sredu će ITF informisati nacionalne olimpijske saveze ko se sve od igrača plasirao, a oni imaju još pet dana rok da odluče da li će učestvovati ili ne. Nacionalni savezi će obavestiti ITF narednog ponedeljka ko će sve igrati na Olimpijadi. Naravno, kasnije postoji mogućnost povlačenja zbog povreda, ali niko više neće moći da doda svoje ime na ovaj spisak, ako ne bude na njemu sledećeg ponedeljka. I Đere i Kecmanović imaju još nekoliko dana da se predomisle i odu u Pariz.

Ono što je karakteristično za tenis, to je da se standardni turniri igraju paralelno sa Olimpijadom, pa teniseri kojima su neophodni bodovi za svetsku listu, daju prioritet Turu. Jedno vreme su i za olimpijske rezultate sledili ovi bodovi, ali je to, na žalost, ukinuto pre desetak godina.

Na žalost, ako neko od njih ne bude igrao, to ne znači da će ga zameniti sunarodnik. Hamad Međedović je trenutno peti srpski teniser, ali je na ATP listi tek 131, tako da je daleko od olimpijske crte.

Kako sada stvari stoje, nijedna srpska teniserka neće ići u Pariz, jer su sve daleko od onog 56. mesta. Olga Danilović je najbolje rangirana, na 107. poziciji, a da li postoji kakva-takva šansa da zbog činjenice da će se ta crta pomerati zbog pravila o maksimalno četiri teniserke iz iste zemlje ili otkaza mogućih učesnica – pokazaće vreme.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Kada su u pitanju dublovi, mogu maksimalno dva iz jedne zemlje. Prvih deset na svetu imaju pravo da povedu koga žele, a potom se gleda zajednički rejting. Kriterijum je nešto komplikovaniji, tako da možda postoji šansa da Đoković izabere Međedovića za učešće u parovima, ali to će se znati kasnije.

Kada su u pitanju miksevi, pravo učešća imaju samo teniseri i teniserke koji su već izborili olimpijsku vizu u singlu ili dublu. Inače, žrebovi u singlu imaju 64 učesnika, tako da se ostali putnici za Pariz dobijaju po različitim kriterijumima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare