Jelenin oproštaj od Nika: Učio si nas i tenisu i životu

Tenis ostalo 6. dec 202213:19 0 komentara
Nik Boletijeri, Jelena Janković
foto: Privatna arhiva

Vest o smrti Nika Bolitijerija potresla je teniski svet. Čovek koji je stvorio prvu veliku akademiju, pre oko četiri decenije u Bradentonu na Floridi, kroz čiju radionicu je ovako ili onako prošlo čak dvanestoro tenisera koji su bili prvi na svetu, ostavio je neizbrisiv trag.

Povodom njegove smrti, Jelena Janković, najbolja svetska teniserka 2008, poslala je Sportklubu oproštajno pismo od čoveka koji je utabao njen put ka broju 1:

Povezano:

„Nik, hvala ti za sve što si uradio za mene i decu koja su dolazila u Bradenton da treniraju tenis sa željom da ostvare svoje snove. Učio si nas tenis ali i život, da budemo dobri i plemeniti ljudi, vredni poštovanja. Tvoj entuzijazam i harizmu nikada nećemo zaboraviti. Počivaj u miru, legendo!“

Poznata u svetu vrhunskog tenisa kao Džej-Džej, jer Amerikanci vole da daju takve nadimke po inicijalima, Jelena je prve korake napravila na terenima Crvene zvezde. Snovi i interesovanja sa časova klavira, engleskog i francuskog u Diplomatskoj školi na Dedinju, premestili su se na igru sa reketom. Već na startu karijere počela je da niže uspehe i osvaja pionirske turnire. Osvojila je Limun bol u Italiji, šampionat države do 12 godina, a onda je nezadrživo krenula ka svetskom vrhu.

Kada je 2001. osvojila juniorski Australijski open, baš kao i Janko Tipsarević, postalo je jasno da je počela jedna velika karijera, ali i da se Srbija nalazi pred zlatnim dobom u ovom sportu.

Nik Boletijeri, Jelena Janković
foto: Privatna arhiva

Da bi nastavila šampionskim putem kojim je od samog starta uspešno krenula, Jelena je morala da se otisne u daleku Ameriku. Posle nekoliko meseci na Floridi, stigao je poziv od teniskog maga Nika Bolitijerija da se novo tenisko čudo pridruži ostalim talentima u njegovom kampu.

Dani rada, prolivenog znoja, bezbroj odserviranih loptica doveli su Jelenu u svet o kome je samo mogla da sanja. Veoma često su se čule ocene stručnjaka sa svih strana a i samog Bolitijerija, da je JJ igračica koja nema slabu tačku, da spada u svetski vrh kada je tehnika u pitanju i da je njen dvoručni bekhend jedan od najboljih na svetu. U Akademiji je Jelena provela osam godina treniravši sa Bolitijerijem. Nik se radovao Jeleninim uspesima i uvek čestitao posle pobede.

Bila je to saradnja kakva se samo poželeti može – fenomenalnog stručnjaka koji je umeo da iz svakog pulena izvuče maksimum i beskrajno talentovane teniserke koja je iz svakog saveta umela da izvuče pravi zaključak i još više napreduje.

DVANAESTORO BROJEVA 1

Čak 12 tenisera i teniserki koji su bili prvi na svetu prošlo je kroz kovnicu talenata Nika Bolitijerija. Sa nekima, kao što su bili Monika Seleš, Jelena Janković, Marija Šarapova, Andre Agasi, Džim Kurijer i Marselo Rios, radio je od malih nogu. Neki, kao sestre Vilijems ili Boris Beker, Pit Sampras, Martina Hingis, Dženifer Kaprijati, dolazili su povremeno, i to kao već afirmisani igrači. Tu su se pripremali za najveće turnire. Naravno, tu granicu nije bilo uvek lako povući jer je Akademija bila otvorena za sve.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!