Još jedna nagrada za Novaka, prestigao Samprasa

Tenis ostalo 16. dec 202120:33 > 20:37 2 komentara
Novak Đoković
xOscarxGonzalezx via Guliver

Najbolji teniser sveta Novak Đoković po sedmi put u karijeri izabran je za tenisera godine po mišljenju ITF (Međunatodne teniske federacije) i na taj način se osamio na vrhu večne liste preteakvši svog idola Pita Samprasa. U ženskoj konkurenciji nagradu je osvojila prva igračica sveta Ešli Barti.

Nagrada ITF svetski šampion dodeljuje se najboljim sing-igračima u sezoni u obe konkurencije, a laureat je onaj koji je „imao najbolje nastupe tokom godine sa akcentom na grend slem turnire, ali i timska takmičenja poput Dejvis i Bili Džin King kupa.“

Novak Đoković:

Đoković je ovo prestižno priznanje u prošlosti osvajao 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 i 2018. godine, a u 2020. nagrada nije dodeljena zbog pandemije virusa korona.

Posle godine koja je donela toliko radosti meni, mom timu i mojim navijačima, velika je čast dobiti priznanje Svetskog šampiona ITF po sedmi put. Veoma sam zahvalan, ali i ponosan na rezultate koje sam ostvario, a imao sam i tu sreću da predstavljam srpsku reprezentaciju“, izjavio je Novak Đoković.

Ešli Barti je tokom 2021. osvojila pet titula, a najveći uspeh predstavljao je osvajanje Vimbldona.

U konkurenciji muških parova Svetski šampioni ITF su Hrvati Mate Pavić i Nikola Mektić, a u ženskom dublu to su Barbora Krejčikova i Katerina Sinijakova.