Lekip: Pod istragom 181 teniser zbog nameštanja!

Loptice tenis
Michael Reaves/Getty Images

Svet tenisa potresa novi skandal vezan za nameštanje mečeva. Kako navodi francuski Lekip nadležna tela istražuju 375 mečeva odigranih između februara 2014. i juna 2018. godine, a ti mečevi povezani su sa 181 teniserom.

Glavni čovek operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargasjan, poznat kao Master, kriminalac povezan sa jermenskom mafijom. On se tereti da je podmićivao tenisere i nameštao mečeve.

povezane vesti

Većinom se tu radilo o mečevima tenisera koji su bili ispod 200. mesta na ATP listi, odnosno onih koji su zarađivali daleko manje od asova koji su u svetskom vrhu.

Spomenuti Jermen je već odslužio osam meseci zatvora pošto je uhapšen pod ovim optužbama, a bio je prisutan i na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji. Francuski igrači Mik Leskur i Žil Okala, teniseri za koje je već potvrđeno da su bili deo mreže koja je nameštala mečeve, suspendovani su od decembra prošle godine.

U javnost su izašle i tarife za nameštanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobijali 400 evra, za izgubljen meč parova u dva seta dobijali bi po 2000 evra, a najviše se delilo oko 3000 evra. Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona evra u periodu od dve godine.