Nole: Ne poredim se sa Mesijem i Maradonom, ali sam zahvalan

Tenis ostalo 29. mar 20249:56 3 komentara
Novak Đoković, Nikola Pilić
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Novak Đoković, najuspešniji teniser svih vremena, bio je počasni gost projekcije filma „Nikola Pilić – Legenda“ na Martovskom festivalu. Govorio je Đoković o svom nekadašnjem treneru i, kako kaže, „trenerskom“ ocu, ali i drugim temama vezanim za njegovu monumntalnu karijeru.

Prvoplasirani na ATP listi prvo je objasnio osećaj koji je imao dok je posmatrao film.

Povezano:

„Bilo je emotivno gledati film pored Nikija, koji je moj teniski otac i koji je obeležio važan period u mom odrastanju. Imao sam sreću da me prihvate njegova supruga Mija i on, tretirali su me kao sina i na tome sam im večno zahvalan. Poslednji put smo se videli pre nekoliko godina, vrednujem svaki trenutak, uvek se prisetimo dana na Akademiji. Kroz film sam oživeo sećanja i doživljaje. Njegova uloga bila je jedna od najznačajnijih u mom životu, usadio je u mene temelje, znanja i iskustva koja i danas koristim“, kaže Novak Đoković.

Osvajanje Dejvis kupa sa reprezentacijom Srbije uvek će ostati urezano u Đokovićevo sećanje.

„Jedina naša Dejvis kup titula. Viktor je u filmu spomenuo kako je to bila odskočna daska za sve nas. To je tačno, ja sam vezao više od 40 pobeda, Viktor je bio blizu top 10, Janko bio osmi. Niki je integralni deo i naših individualnih uspeha, mnoge savete smo primenjivali i posle. Uvažavali smo ga i poštovali kao čoveka koji je iza sebe ostavio igrače kao što su Beker, Štih, Ivanišević… Verovatno jedini u istoriji koji je osvajao Dejvis kup sa tri različite zemlje. I sa Srbijom i sa Hrvatskom je osvojio svetsko prvenstvo u tenisu. Poruka koju je poslao time što je bio deo našeg tima bila je miroljubiva i plemenita, posle svega što se desilo, rata… Zaslužio je svaki aplauz“, kaže Novak.

NAJČITANIJE NA PORTALU SPORT KLUBA

Šok u Majamiju: Alkaraz „počišćen“!

Ivaniševiću presudila promena pravila

Sjajni Toni u studiju SK: Nasmejao sve šalom o Željku

Mnoge teme otvara ovaj dokumentarni film.

„Prva trećina filma posvećena je njegovoj presudnoj ulozi u formiranju ATP-ja, Unije teniskih profesionalaca. Zbog njegovog neigranja na Vimbldonu 1973. godine ujedinili su se igrači. Njegov primer i iskustvo meni su pomogli da ja presečem i sa Vašekom Pospišilom osnujem PTPA. Uticao je na mene iz više uglova, i kao čovek koji se zalagao za prava igrača, trudio se da ispravlja nepravde. Kao čovek i aktivista postigao je nešto neverovatno, istorijski. Mislim da zaslužuje i više od jednog filma“, objašnjava najbolji teniser sveta.

Usledilo je pitanje o tome da li se Novak Đoković oseća kao idol nacije, nešto slično pokojnom Dijegu Maradoni, a sada Leu Mesiju u Argentini?

„Zahvalan sam na ljubavi i podršci koju dobijam od svog naroda. Nemam nikakvu primedbu, uvek sam dobijao vetar u leđa u svakoj prilici – ljudi iz Srbije, iz dijaspore, uvek se potrude da dođu i pokažu da su tu za mene, pa i u teškim i izazovnim vremenima. Kada je bilo ono sa Australijom, cela nacija je stala iza mene i večno sam zahvalan. Ne volim da poredim to sa Mesijem ili Maradonom i Argentincima, samo mogu da kažem veliko hvala. Trudio sam se da sa dostojanstvom i ponosom predstavljam Srbiju, da budem primer kako se pokazuje ljubav prema zemlji. Svako od nas ima milion mana, ali trudio sam se da imam prisan odnos i da budem dostupan, pogotovo deci“, kaže Đoković.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare