Zadatak o Novaku i Rodžeru na takmičenju iz matematike

Tenis ostalo 4. mar 202412:00 11 komentara
Đoković Federer takmičenje matematika
Clive Brunskill/Getty Images for Laver Cup

Novak Đoković je najpopularniji srpski sportista svih vremena, a njegovi neponovljivi uspesi doveli su ga do nivoa na kojem većina ljudi u Srbiji ima barem osnovno znaje o tenisu. Poslednji primer rasprostranjenosti ovog sporta u javnom životu u Srbiji dolazi sa okružnog takmičenja u matematici.

Novak i Rodžer Federer bili su u glavnim ulogama jednog prilično teškog zadatka.

Tenis:

Zadatak glasi:

Novak Đoković (Srbija) i Rodžer Federer (Švajcarska) su jedini igrači u open eri koji imaju preko 60 pobeda na sva četiri grend slem turnira. Igrali su ukupno 50 puta, a Đoković vodi sa 27:23 (plus predaja Federera u finalu Završnog mastersa 2014. godine). U jednom od najpoznatijih njihovih mečeva, u polufinalu turnira US open 2010, Đoković je dobio sa 3-2 u setovima, tj. u gemovima 5:7, 6:1, 5:7, 6:2, 7:5. Na koliko različitih načina, u skladu sa pravilima tenisa, su mogli da dođu do istog ovog rezultata po gemovima? Ako je N dobijeni broj načina, koliko celobrojnih delilaca ima broj N?

Jasno je da je autor zadatka pasionirani ljubitelj tenisa, ali je isto tako i jasno da mladim matematičarima nije bilo lako na ovom takmičenju.

Da li znate odgovor? Napišite nam u komentarima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare