Crtice II: Ko kaže da Đokovića ne vole na Zapadu?

sport klub

Uvek sam ih sa posebnom strašću pisao, ali moram da priznam da se još malo više trudim sada kada su crtice dobile svoje posebno mesto kao samostalni tekstovi. Evo drugog dela iz Njujorka:

– Žili, koja je pola Francuskinja i pola Engleskinja, počela je da navija za Đokovića još 2006. godine. “Sećaš se onog meča sa Nadalom u Parizu, kad je predao, pa izjavio kako Rafa nije nepobediv.

Povezano

To mi se baš svidelo, ta ambicija“. Kaže da joj Rodžer i Rafa nikad nisu “kliknuli“ kao navijačici, pa joj je Novak došao kao poručen. Ima istetoviran i Đokovićev logo, planira da ostane da gleda mečeve prve nedelje i uverava me da Novak ima mnogo navijača i u Zapadnoj Evropi. “Samo imamo više stila, kao Novak“, smeje se.

– Svetsko prvenstvo u košarci sve je bliže – nisam u Kini, ali kao da jesam. Odseo sam u hotelu u Flašingu, samo stanicu od US opena, u kineskoj četvrti. Obično na poslu “maltretiram“ kolege da se naručuje kineska klopa za ručak, pa sam sada kao u raju – restorani, i brza hrana i oni malo elegantniji, bukvalno su na svakih pet metara.

– Avgust 26. na US openu – Džon Mekinro pretrpeo je prvi i jedini poraz u prvoj rundi US opena, od Pola Anakona 1986; Iste godine debitovao je Andre Agasi kao 16-godišnjak i nije propustio nijedan USO do povlačenja 2006; Godine 2013. Džejms Blejk objavljuje povlačenje na kraju turnira i gubi od Iva Karlovića u pet setova.

Matthew Stockman/Getty Images

– Naleteo sam u bašti na Ninu Stojanović. Uspela je da bude nasmejana, kao obično, ali kaže mi da će joj biti potrebno nekoliko dana da preboli poraz u poslednjem kolu kvalifikacija od Tejlor Taunzend. Imala je set, 5-1 u taj brejku drugog seta, jedna sumnjiva odluka i preokret. “Posle sam pukla u trećem“. Malo smo u šali raspravljali o alternativnim načinima da joj obezbedimo mesto “laki luzera“, ali sad ozbiljno, očigledan je trend nabolje i ako tako nastavi, Nina neće morati da igra kvalifikacije.

– Naomi Osaka pre treninga se koncentriše slušajući muziku, uz poveće ljubičaste slušalice, Mihail Južni sada je tu kao trener, i dalje je vojnički ozbiljan u skladu sa nadimkom, a tu je i neizbežni Rod Lejver – svaka čast tom čoveku na energiju koju ima sa 81 godinom.

#related-news_0

– To što je Federer igrao sa Sumitom NaGalom u prvoj rundi ponovo nas je nateralo da se iščuđavamo činjenici da sa Rafaelom Nadalom nikada nije igrao na US openu. Čak šest puta su bili na samo meč od susreta. Dvaput je taj sudar osujetio Đoković (pobedama nad Federerom 2010. i 2011), dvaput Del Potro (pobedio Nadala 2009 i Federera 2017), jednom Mari (pobedio Nadala 2008). I jednom, najneverovatnije ime na spisku, Tomi Robredo u osmini finala 2013. godine.

– Dok smo Miomir Kecmanović i ja pričali o burgerima i picama, naišao je Novak i u šali mu rekoh da utiče na omladinu. “Što, šta mu fali, vidiš da je pravi. Dobar je Kecman“.

“Težak život, dugo si na Turu, zeza ga Novak i smejemo se. “Pola godine i već pakao“, ne dâ se Kecmanović.

Jon Naga

– U nedelju smo imali više vremena, kolega Kecman prvi put je u Njujorku, pa smo otišli do standardnog mesta, onog od kojeg se počinje Tajms skver. Što bi rekao moj prijatelj, “too touristy“, ali dobro. Produžili smo do Central parka koji je na petnaestak minuta hoda, tamo uživali na travi, uz sunčeve zrake i hladno pivo. “You contributed to the factor of my pockets“, rekao nam je uz smeh simpatični crnac pružajući nam dve flaše.

– Venus Vilijams je jedan novinar propitao o tome koliko koristi metro, a zatim ga je zanimalo da li više voli da šeta kada je u gradu. “Ne, osoba sam koja uvek živi na ‘fast-forward’. Šetanje me frustrira“, kaže Venus.

Veliki pozdrav,

Saša (@ozmo_sasa)