Nije išlo, ali je Novak rudario i pobedio

Skener 5. sep 20219:31 > 11:45 2 komentara
Novak Đoković
Photo by Al Bello/Getty Images

„Niko ne pobeđuje Vitasa Gerulaitisa sedamnaest puta u nizu“. Tako se Litvanski Lav našalio na svoj račun kada je konačno, posle 16 uzastopnih poraza, savladao Džimija Konorsa. Kei Nišikori nije mogao sebi da priušti sličnu šalu, ali je pružio đavolski snažan otpor Novaku Đokoviću – na kraju, ipak, 17. trijumf zaredom srpskog tenisera, 6:7 (4-7), 6:3, 6:3, 6:2 u trećem kolu US opena.

Pre nekoliko nedelja u Tokiju, Đoković je Nišikoriju prepustio samo dva gema, ali sada je priča bila sasvim drugačija.

Ko je gledao većinu Novakovih mečeva tokom karijere, već na startu može da nasluti postoji li potencijal da meč preraste u mučenje i nerviranje. Videvši slabije kretanje i poklonjen brejk bez izgubljenog poena u ranoj fazi prvog seta, bilo je jasno da će to biti dugo veče i da nam valja iz ležećeg položaja preći u nešto aktivniji.

Novak Đoković
Photo by Al Bello/Getty Images

I zaista, tokom tri sata i 32 minuta borbe, skoro da nije postojao nijedan aspekt igre s kojim se Novak barem u jednoj fazi duela nije mučio.

US open:

Nedostatak pripremnih mečeva, prvi put u dnevnom terminu, protivnik inspirisaniji nego inače – sve to je uticalo da Đoković bude daleko od maksimuma. Ipak, i u takvim okolnostima je uspeo da izrudari pobedu, što je jednako važno kao i da je odigrao briljantno, pogotovo u ovoj fazi turnira.

Pouzdan znak da se muči sa tajmingom jeste kada Novak posrne posle udarca, kao npr. u taj brejku prvog seta. Ukupno, Novak je imao 52 neiznuđene greške, od kojih čak 29 bekhendom. Na tom udarcu do izražaja je najviše dolazilo Đokovićevog kašnjenja za pola koraka – kada ga Nišikori raširi po terenu, što je i u prošlosti znao da radi, Đoković bi vraćao te bekhende bez mnogo muke, a sada su brojni od njih završavali u mreži. Otuda i glasan uzvik baš kada je jedan takav vratio duboko, a Nišikori ramom udario loptu.

U najavi meča, rekli smo da će drugi servis biti posebno važan, jer je Nišikorijev ritern izvrstan kada je u naletu. Novak je odservirao sedam duplih grešaka, od toga dve uzastopne u gemu u kojem je Japanac vratio brejk u trećem setu, a ukupno je uzeo 51 posto poena na drugi servis. Na drugi se igralo često, jer je Đoković imao 63 posto ubačenog prvog servisa. Međutim, kako je meč odmicao, to je Novak bolje servirao, generalno gledano, i u pojedinim važnim trenucima servis ga jeste izvukao.

Kei Nišikori
REUTERS/Robert Deutsch

Prvi set bio je traljav na obe strane – kako je Đoković poklonio brejk, tako ga je Nišikori vratio, ali je u taj brejku Novaka skupo koštalo to što na mreži nije završio poen iz relativno lake pozicije. Međutim, nešto drugo je upadalo u oči pogotovo u prvom setu, a posle se povremeno javljalo kroz ceo meč: Đokovićeva konzervativnost na riternu.

Navikli smo da, čak i kada malo šta funkcioniše u Novakovoj igri, ritern bude oaza i utočište. Sada to u prvoj fazi meča nije bio slučaju. Istina, i Nišikori je dobro smeštao servise i otežavao momentalno preuzimanje inicijative, ali i na one druge servise koji nisu bili toliko precizni, Đoković je riternirao pod ručnom.

Sve navedeno za posledicu je imalo to da Novak u većem delu meča stoji nešto dalje iza osnovne linije, što nije pozicija u kojoj se oseća komforno. Iako rezultat poslednja tri seta ne oslikava koliko je težak posao bio, jednu stvar ipak savršeno ilustruje – Đoković je u ključnim poenima bio pribraniji.

Novak Đoković
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Čak sedam brejk lopti propustio je Nišikori da vrati brejk u drugom setu, periodu igre kada je Novak bio dodatno ranjiv i u zaostatku na semaforu. Bilo je tu i dugih razmena, i Novakovih odličnih servisa, i nekoliko Nišikorijevih promašaja.

Ipak, udarac u kojem su se spomenutih 16 poraza u nizu najupadljivije pokazali jeste brejk lopta za Novaka na 4:3 u trećem setu. Kei samo što je vratio brejk, i to nakon što je bilo 40-0 u Novakovom gemu, ali Đoković momentalno stiže do prilike za ribrejk.

Servis od 137 km/č Novak mlako riternira, sledeću loptu šalje usred polja na forhend Nišikorija, koji je zakucava u mrežu. Bio je to presudan trenutak u duelu – iako je taj poen odigrao stegnuto i izgubio prethodni gem, Đokovićeva igra se polako, ali sigurno dizala (za tu brejk loptu je, recimo, karakterističnim riternom pod noge iznudio grešku).

Kada je u sledećem gemu očepio bekhend paralelu i pustio glasan uzvik, svima je bilo jasno da se Novak „otkravio“ i da se oseća komfornije nego u prethodnom delu okršaja.

Iako Nišikori nije pao igrački, Đoković je sad već kontrolisao meč i igrao sigurnije. Malo je nedostajalo da to bude jedini set u kojem se Novak nije suočavao sa brejk loptama, ali je u poslednjem gemu ipak spasao dve brejk lopte i realizovao treću meč loptu. Čisto da drama ne izostane.

Dakle, nije to bio Novakov idealan meč, ali nije bio ni loš – 45 direktnih poena, 15 asova, upornost, borba, stabilna glava, iskustvo… Uz to, nije retko da Đoković u ranoj fazi slema ima jedan meč u kojem deluje nesigurno, a i on je svestan da će morati da diže igru kako teži protivnici dolaze.

Sledeći je mladi, 20-godišnji Džensom Bruksbi, koji ne poklanja mnogo. Kao što Novak često kaže u želji da se odbrani od nasrtaja i svakodnevnih pitanja o kalendarskom slemu: Samo je sledeća lopta bitna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare