Novak: Goran? Odmah smo se povezali, videćemo posle W

Shaun Botterill, Getty Images

Novak Đoković pobedom u tri seta nad Filipom Kolšrajberom plasirao se u drugo kolo Vimbldona, a posle meča više govora bilo je o novom članu Novakovog tima – Goranu Ivaniševiću.

“Nisam se čuo s Pilićem jer se relativno brzo dogodilo sve s Goranom. Jesam razmišljao već neko vreme, razgovarao s Marjanom o tome da se opet priključi neki bivši šampion koji je bio u mojoj koži, da nam dođe neko osveženje. Sa generalnom idejom se Marjan saglasio, nismo razgovarali konkretno o imenima, ali Goran mi je bio u Top dva-tri čoveka o kojima smo razmišljali“, kaže Novak za srpske medije i dodaje:

Povezano

“Pred dolazak u London smo opet pričali, Marjanu se dopala ideja jer Goran dolazi sa istog područja, lepo smo se slagali tokom svih ovih godina jer se viđamo na Turu. Lepo je imati ga sa moje strane mreže, odmah smo se povezali na terenu, a mnogo smo razgovarali i telefonom, kao i Marjan i on. Usmena priprema je postojala, a Ivanišević je kao trener mojih rivala studirao moju igru i bilo je intersantno čuti šta misli o mojim udarcima i o tome gde imam prostora za napredak“.

Posle dva izgubljena finala, Ivanišević je 2001. godine napokon osvojio Vimbldon, a i Đoković se seća tog meča sa Patrikom Rafterom.

“Bio sam tada u Umagu i pripremao sam se za turnir sa celom porodicom.Cela Hrvatska je to gledala, bilo je jako uzbudljivo finale – Goranove duple greške na meč lopte, na kraju hrabri asovi. Uzimajući u obzir ono što je on proživeo do tog trenutka, to je definitivno jedan od mojih najdražih teniskih uspomena iz detinjstva. Ugledao sam se na njega kao na predstavnika našeg regiona i velikog šampiona. Oduvek sam sanjao da igram na Vimbldonu, da osvojim – kada je on to učinio, jedan od naših, onda osećaš da i ti možeš. Dao je krila i meni i svima nama“.

Clive Brunskill Getty Images

Na pitanje o čemu su tačno razgovarali i da li Goranov dolazak znači lakši raspored za glavnog trenera Marjana Vajdu, Đoković odgovara:

“Razgovarali smo o različitim segmentima igre. Njegov servis bio je jedan od najboljih na svetu, obojica osećamo da tu mogu još da napredujem. Pričali smo o tehničkim detaljima koje ne bih da otkrivam u javnosti, ali generalno o kretnji, stavu, poziciji na terenu… Pre nego što je sezona krenula, sa Marjanom sam se dogovorio za određene turnire, a na drugima je trebalo da bude moj brat Marko. Sada ćemo videti sa Goranom da li želimo da nastavimo dalje posle Vimbldona, da li nam je obojici prijalo – ako se to desi, napravićemo dalji dogovor na koje turnire će dolaziti, u dogovoru s Marjanom“.

Nekoliko igrača izjavilo je da im se čini da je podloga na Vimbldonu nešto sporija ove godine.

“Prvih nekoliko dana je dosta klizavo, verovatno je podloga zato nešto brža jer se nije igralo na njoj. Ne osećam nikakvu posebnu razliku u odnosu na prošlu godinu. Da, definitivno je sporije u poslednjih šest-sedam godina nego na početku moje karijere. Baš sam razgovarao s Goranom o tome i on kaže da je velika razlika u odnosu na period kada je on igrao, da je tada bilo kao led, da su lopte bile brže i da je niže odskakala loptica, što je verovatno najveća razlika. I lopte su veće i čupavije nego što je to bio slučaj pre desetak godina, ali kažem, ne vidim neku razliku u odnosu na prošlu godinu“, zaključio je Novak.