Đoković: Titula sa Srbijom je moj najlepši osećaj

Wimbledon 3. jul 201922:44 > 22:47
Getty Images/Clive Brunskill

Srpski teniser Novak Đoković, koji se rutinskom pobedom nad Denisom Kudlom (6:3, 6:2, 6:2) plasirao u treće kolo Vimbldona, prisetio se najuspešnije godine i najdražeg događaja u svojoj karijeri.

Na konstataciju da se 11. put zaredom plasirao u treću rundu Vimbldona, te je po tom pitanju od njega uspešniji jedino 66-godišnji američki teniser Džimi Konors, Đoković je rekao:

Povezano

Prvi put čujem tu statistiku. Kontinuitet je ključ i jedna od centralnih tačaka moje karijere na Gren Slemovima u poslednjih 10 godina. Uvek mi je cilj da odigram najbolje što mogu na Gren Slemovima. Verujem da je nivo tenisa koji prikažem na Slemovima prilično visok. Zbog toga imam takve rezultate. To je jedino objašnjenje koje mi pada na pamet. Ne mislim da postoji bilo šta što bi moglo da se izdvoji u vezi sa Vimbldonom, ili bilo kojim drugim Slemom. Jednostavno, pokušavam da se pripremim i da igram najbolje što mogu, koja god da je podloga u pitanju. To su glavni događaji u našem sportu“, istakao je Đoković.

Prelomna tačka u njegovoj karijeri bila je 2011. godina.

Da, krajem 2010. dogodila se velika promena u mom životu i u mojoj karijeri. Osvajanje Dejvis Kupa sa Srbijom bilo je veoma posebno za mene. Taj događaj stvorio je jedan od najlepših i najpozitivnijih osećaja koje sam ikada imao na teniskom terenu.

„Bilo je promena i na privatnom planu, uspeo sam da nađem balans između privatnog i života profesionalnog sportiste. To mi je dozvolilo da dâm najbolje od sebe. Sezona 2011. bila je jedna od najboljih, ako ne i najbolja, koje sam ikada imao. To je godina koja je promenila mnogo toga. Tada sam prevazišao sebe i umnožio kvalitet koji posedujem. Potom sam počeo da više verujem sebi u odlučujućim mečevima ili poenima. Imao sam više samopozdanja i vere u sebe. Bazirao sam se kao vrhunski igrač.

Naravno, između mog prvog učešća na Gren Slemu 2008. i 2011. imao sam nekoliko sjajnih godina. Tri godine zaredom bio sam treći, iza Nadala i Federera, što definitivno nije loše. Ali, 2011. se desila velika promena. Tada sam otišao na viši nivo, dobio sam pobednički mentalitet. Osvojio sam Slemove, počeo sam da verujem da mogu da nadigram njih dvojicu“, zaključio je 32-godišnjak.

Đoković će se u trećoj rundi sastati sa Poljakom Hubertom Hurkačem, koji je u četiri seta pobedio Leonarda Majera iz Argentine.