Ekskluzivno: Čovek koji je odveo Jelenu Ribakinu do titule

Wimbledon 9. jul 202222:15 > 22:19 2 komentara
Stefano Vukov
Sport klub

Mnogo ljudi na jednom od vimbldonskih balkona došlo je samo da mu stisne ruku i čestita. On je sijao od ponosa, i to sa dobrim razlogom. U pitanju je Stefano Vukov (35), trener nove vimbldonske šampionke Jelene Ribakine (23).

Dok smo razgovarali, vicešampionka Ons Žaber prišla je da mu čestita i zagrlila ga.

Ozmo na travi:

„Ona je sjajna devojka, Ons“, kaže nam Vukov.

Rođen je u Rijeci, ali nije dugo živeo u Hrvatskoj, pošto su se njegovi odselili kada je počeo rat. Vraća se preko leta da poseti rođake, ali otad je petnaest godina živeo u Italiji, zatim je kratko igrao fjučerse i čelendžera, da bi potom otišao na koledž u Majami.

Studije je završio u Italiji, a prvi trenerski posao imao je sa Anhelinom Kalinjinom, Ukrajinkom koja je trenuto 34. na WTA listi.

„Ona je veoma dobra teniserka i vrlo fina devojka“.

Upravo ga je Anhelina upoznala sa Ribakinom, sa kojom je Stefano počeo da radi početkom 2019. godine. Tri i po godine kasnije, Jelena je grend slem šampionka posle pobede nad Žaber 3:6, 6:2, 6:2 u finalu Vimbldona.

„Najveća promena – servis“

Jelena Ribakina
Guliver Images

Ono što sada svi žele da znaju – šta je kliknulo ovde na Vimbldonu?

Moja energija i njena smirenost! Jelena je sjajna devojka. Tražio sam igračicu koja zaista želi da sluša i da napreduje. To sam pronašao u Jeleni, a ona je u meni našla mnogo informacija i mnogo energije. Nije lako kliknuti sa igračicom, trener mora da je razumeo izuzetno dobro. Mnogo se stvari poklopilo, ali gledajući njen stil igre, znao sam šta mora da radi od prvog trenutka kad sam je video.

Možete li malo detaljnije o tome?

Mislio sam da može da servira mnogo bolje i da postane agresivnija, s namerom da više izlazi na mrežu, mada je to nešto na čemu još radimo, jer zasad nema dovoljno samopouzdanja. Ona je agresivna teniserka s osnovne linije, oboje smo to razumeli, a razvili smo i njenu veru u sebe proteklih godina.

Igrački, najveća se promena dogodila na servisu. Potpuno smo joj promenili pokret pri servisu – sada je kraći i efikasniji, a malo smo modifikovali i izbačaj lopte. Jelena nekada nije servirala mnogo asova, a sada ima najviše asova na WTA turu. Takođe, stvar je i u nameri sa servisom – sada želi da se servis ne vrati, ne služi joj samo da započne poen. Mislim da je to potpuno prihvatila poslednjih godina i da je sada svesna da tako može da osvoji mnogo lakih poena.

„Jelena je mirna i van terena“

Elena Ribakina
Reuters/Matthew Childs

Spomenuli ste veru, ali kako se tačno radi na veri u sebe?

Teško je to kvantifikovati dok ne dođeš u situaciju da igraš četvrtfinala, polufinala i finala. Kada se ostvare ti rezultati, to pozitivno utiče i na samopouzanje. Ključ je da igračica razume da mora vredno da radi – nema tajni, nema magičnih taktičkih rešenja. Samo pokušavaj da se unaprediš svakog dana i rezultati će sigurno doći.

Da li je Jelena mirna van terenu kao što je na njemu?

Da, veoma je mirna. To je njen karakter još otkad je bila dete, a karakter se ne menja. Ona je vredna i perfekcionista je, što joj nekada ne ide u korist, jer može da postane frustrirana kada stvari nisu savršene.

Da li je barem ludovala u svlačionici?

Ne. Mislim da joj je potrebno vreme da se sve slegne i da shvati šta je uradila u ovom sportu – za sebe, svoj tim i ljude koji su verovali u nju, za svoju zemlju… Divno je.

„Zbog korone je smršala, trebalo joj je vremena da se vrati“

Stefano Vukov
Sport klub

Koji je bio ključni trenutak tokom turnira?

Uvek je teško, treba se spremiti za svaki meč i biti spreman što je moguće bolje. Počeo sam da osećam da Jelena postaje sve bolja i bolja tokom četvrtfinala sa Ajlom Tomljanović, uprkos tome što je izgubila prvi set. Tokom tog meča i posle njega, ona je počela da veruje da zapravo ima šansu da osvoji titulu.

Pre turnira, da li je Jelena verovala da može da postigne nešto veliko ovde?

Zapravo – nije, jer smo prošli kroz težak period. Jelena je dobila virus korona ranije tokom godina i prošla je kroz nekoliko teških nedelja. Smršala je i izgubila na mišićnoj masi, trebalo joj je dosta vremena da se vrati. Zaigrala je u Indijan Velsu i došla do četvrtfinala, ali mislim da je to bilo na adrenalin.

Takođe, imali smo problema sa stopalom početkom godina, ali uspeli smo sve da rešimo. Evo nas sada – Jelena je osvojila jednu od najvećih titula na svetu! Uspela je, neverovatno sam ponosan na nju i ekstremno srećan.

„Nije to kao s Emom Radukanu…“

Jelena Ribakina
Joe Toth/Pool via REUTERS –

Šta je bilo prelomno u finalu sa Ons Žaber?

Definitivno to kako se izboriti sa emocijama. Bilo je to prvo grend slem finale za obe i očekivao sam da budu nervozne. Očekivali smo da će se Ons boriti za svaki poen, da će pokušati da natera Jelenu da igra što više lopti, te da će čipovima i slajsovima pokušavati da je otera iz terena. Ključ za Jelenu bio je da servira dobro. Prvi servis nije previše funkcionisa, verovatno zbog nervoze, ali pronašla je stabilnos sa osnovne linije – bila je strpljiva, ali je i napadala u ispravnim trenucima. Sve je ispalo kako treba.

Spomenuli smo Jeleninu smirenost. Da li smatrate da će joj to značiti da se izbori sa svime što nosi velika titula poput ove?

Apsolutno. Sa druge strane, mi smo uvek bili autsajderi. Nije to slučaj kao sa Emom Radukanu – kada je osvojila US open, čitava nacija je počela da vrši pritisak na nju, ona je iz Velike Britanije, marketing je drugačiji i sve što ide uz to. Mi koji dolazimo iz Istočne Evrope uvek moramo da se borimo protiv vetrenjača. Ona je navikla na to, a i ja sam.

Koji je bio vaš glavni savet pre finala, kako je izgledao ovaj dan?

Kao i svaki drugi. Gledali smo da sve ostane jednostavno, da idemo meč po meč, kao i na svakom drugom turniru. Juče smo pokušali da se pripremimo za stil igre kojim igra Ons, ali danas je bilo malo opuštenije i veselije. Bila je veoma nervozna pre meča, ali sam joj rekao da je to u redu: ’Samo budi hrabra, obe ćete biti nervozne.’

Znam da je velika pozornica i veliki momenat, ali na kraju krajeva, to je još jedan dan na poslu za nju. Ona mora da shvati da ima kvalitet i nivo za ovu fazu turnira više od jednog puta u karijeri. Mora da bude srećna, da oda sebi priznanje, ali istovremeno da ostane ono što jeste.

„Pokazala je da pripada vrhu“

Jelena Ribakina
Peter van den Berg-USA TODAY Sport/Reuters

A kakvi ste vi kao osoba?

Definitivno nisam miran! Prošli smo kroz neke slične momente, iako nisu bili veliki kao finale Vimbldona. Pokušao sam da dam sve što mogu svojoj igračici, da se prilagodim njoj koliko je to moguće, ali takođe da je guram napred čak i onda kada ona ne želi da bude pritisnuta. Mora da ima hemije, a oboje smo sada srećni što sam ja insistirao na nekim stvarima.

Prošao sam kroz rolerkoster emocija na Olimpijskim igrama i na nekim drugim finalima, a ovde sam osećao kao da sam možda bio i previše miran, pogotovo poslednjih nekoliko dana. Možda zato što sam sve ostavio u rukama sudbine.

Šta ćete posebno naglasiti u postvimbldonskom periodu, pre svega sa emotivne i psihičke strane?

Iz mog trenerskog iskustva, pogotovo na WTA turu, kada dođeš do četvrtfinala grend slem turnira, sve može da se desi i svi mogu da pobede. Glavno je pitanje ko se najbolje nosi sa emocijama. Jednom kada prođete kroz to, počinjete više da mislite o drugim važnim stvarima tokom meča. Više ne mislite: ’Moj Bože, pod takvim sam stresom’, više je: ‘Šta bi trebalo da uradim?’ Definitivno joj je ovo iskustvo pokazalo da pripada u vrhu, mislim da će joj to pomoći da nastupi još bolje sledeći put.

„Siguran sam da se sad oseća kao Kazahstanka“

Jelena Ribakina
Peter van den Berg-USA TODAY Sports/Reuters

Jelena je dobila mnogo pitanja o Rusiji i Kazahstanu, politici i čitavoj situaciji. Kako je uspela da ne dozvoli da je to poljulja?

Kada je promenila nacionalnost iz ruske u kazahstansko 2018. godine, praktično se desila slična stvar, slična su bila pitanja, samo sa druge strane. Navikla je na to. Kao što sam rekao i ranije, navikli smo na kontroverzna pitanja, ali da budem iskren, ne znam za čime to kopaju? Ovo su teniseri, zastava nije bitna, ovde smo da uživamo i da gledamo sjajan tenis. Ona je to dobro iskontrolisala jer je to ranije iskusila.

Jelena ima dugu istoriju odnosa sa Teniskom federacijom Kazahstana, predsednik federacije je bio ovde danas da je podrži, tu je bio i ministar finansija… Svi su bili izvanredni prema njoj i oni su joj mnogo pomogli. Siguran sam da se Jelena oseća kao Kazahstanka u ovom trenutku.