Serena oterala doping agenta sa svog praga!

WTA 28. jun 201815:32 > 15:33
Cameron Spencer, Getty Images Sport

Američka teniserka Serena Vilijams odbila je da dâ uzorak za doping kontrolu, pošto je agenta oterala sa svog kućnog praga, a takođe se požalila na "invazivna i posebno ciljana" testiranja.

U izveštaju koji prenosi portal „Deadspin“, zvaničnik Antidoping agencije Sjedinjenih Država (USADA) stigao je pred kuću Viljamsove u 8.30 ujutro 14. juna, a potom je došlo do verbalne rasprave pošto se Serena požalila na nepravedan tretman. Tom prilikom je Vilijamsova istakla da je od početka ove godine bila testirana pet puta, što potvrđuju i podaci USADA, a njene sunarodnice nijednom, jednom ili najviše dva puta.

Amerikanka se, inače, tek u martu vratila na teren posle porođaja i igrala je samo na tri turnira, od kojih je poslednji bio Rolan Garos.

Tokom 23-godišnje karijere, Serena Vilijams nikada nije bila pozitivna ni na jednu zabranjenu supstancu, iako je testirana znatno više puta u odnosu na ostale profesionalne tenisere, kako muške, tako i ženske. Tačnije, četiri puta češće nego njene rivalke. Jasno je podržavala, poštovala i pridržavala se testiranjima USADA tokom cele njene karijere. Iako je voljna da nastavi da bude testirana, ne postoji razlog za ovakav ‘invazivni i ciljani’ tretman„, stoji u saopštenju koje je u Serenino ime objavio njen portparol.

U trenutku kada je predstavnik USADA stigao u dom Vilijamsove, ona nije bila kod kuće, već ga je asistent pustio unutra. Kada je Serena za to saznala, kontaktirala je prvog čoveka Ženske teniske asocijacije Stiva Sajmona.

Dobio sam poruku od Serene, pozvao sam je i ostavio joj poruku. Podelila je sa mnom svoju zabrinutost i pitanja koja je imala oko testiranja van takmičenja„, istakao je Sajmon, koji je Vilijamsovu uputio na prvog čoveka USADA Travisa Tajgarda.

Međutim, predstavnik USADA je napustio kuću američke teniserke bez uzorka. Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se za celu situaciju saznalo jer je Sajmon glasno komentarisao slučaj preko telefona na aerodromu u San Francisku.

Pošto nije u pitanju bilo standardno testiranje, kada sportisti moraju da odrede period od jednog sata tokom dana kada su dostupni, već iznenadni test van takmičenja, po pravilima USADA to neće značiti da je Serena propustila test.

Vilijamsova je, inače, poslednji meč odigrala u trećem kolu Rolan Garosa, da bi se pred susret sa Marijom Šarapovom povukla zbog povrede. Na terenu bi trebalo da se ponovo nađe naredne nedelje, kada će igrati na Vimbldonu.