Osaka: Da spasemo što više ljudi, to je olimpijski duh

WTA 28. mar 202014:46 > 14:54
Lintao Zhang/Getty Images

Japanska teniserka Naomi Osaka podržala je odlaganje Olimpijskih igara u Tokiju za narednu godinu.

Osaka, dvostruka Gren slem šampionka, bila je glavna zvezda promotivnog videa snimljenog prošlog meseca u kojem je objavljen zvanični moto Igara.

Najveća sportska planetarna smotra je trebalo da počne 24. jula, međutim, zbog pandemije koronavirusa u celom svetu, Vlada Japana i Međunarodnih olimpijski komitet su odlučili da je odlože.

Svi znaju koliko mi Olimpijske igre znače i koliko ću biti ponosna što ću učestvovati na njima u svojoj zemlji. Naravno, razočarana sam što se to neće desiti ove godine, ali svi ćemo biti spremniji da budemo jači nego ikada ranije 2021. Podržavam hrabru odluku premijera Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta 100 odsto“, napisala je Osaka u svojoj poruci, „Sport će nas na kraju sve ujediniti i biće tu za nas uvek, ali to vreme nije sada. Ovo je vreme da se ljudi svih zemalja, porekla i rasa zajedno ujedine i spasu što više života. Za mene je to olimpijski duh. A ljudima u Japanu poručujem: ’Ostanite jaki, držite se i hajde da pokažemo koliko je naša zemlja lepa kada dođe vreme 2021. godine“.

Osaka, inače prva Azijatkinja koja je bila najbolja na svetu, za kraj je imala poruku za svoje pratioce na društvenim mrežama.

Čuvajte se svi, brinite jedni o drugima, budite plemeniti i uspećemo zajedno. Voli vas Naomi“, dodala je japanska teniserka.

Moto Igara u Japanu glasi: „Ujedinjeni emocijama“, a Osaka je izabrana da bude zaštitno lice zemlje koja se menja jer je ćerka Haićanina i Japanke, a odrasla je u Sjedinjenim Državama. Japan se često smatrao rasno homogenom zemljom, ali u poslednje vreme postaje etnički raznovrsnija, a Osaka predstavlja novi talas sportskih heroja koji će predstavljati domaćina na Olimpijskim igrama.