Đerar Pike izabrao Miu Ristić

WTA 6. jan 202310:42
Privatna arhiva

Mia Ristic, velika nada srpskog tenisa, o kojoj se još uvek ne zna mnogo, dobila je veliko profesionalno priznanje. Postala je klijent menadžerske agencije Kosmos, čiji je jedan od osnivača i vodećih ljudi Đerar Pike, fudbaler Barselone.

Iako u svetu tenisa ne baš mnogo omiljen zbog kupovine Dejvis kupa i promene formata ovog kultnog takmičenja, činjenica da se Kosmos ubrzano širi u teniskom biznisu sve više privlači pažnju.

Od kompanije koja je pre pet godina potpuno promenila istoriju bitke za Salataru, Kosmos se pretvorio u menadžersku agenciju i povećava broj tenisera o čijem razvoju i poslu brine.

Baš pre nekoliko dana na spisak klijenata dodati su Andrej Rubljov, Borna Ćorić i Elina Svitolina, a na njemu su već bili Dominik Tim i Darija Kasatkina, kao i nekoliko mlađih asova.

Baš u tu kategoriju zvezda u razvoju spada Ristićeva. Ima samo 16 godina, a na VTA listi, dakle za profesionalne teniserke, zauzima neverovatno 402. mesto. Drugim rečima, kada se u obzir samo teniserke mlađe od 17 godina na ovom rejtingu, ona je 3. na svetu, iza 15-godišnjih Brende Fruhvirtove (Češka) i Mire Andrejeve (Rusija).

Na svetskoj juniorskoj listi (do 18 godina) zauzima 39. poziciju i mada sve to ne mora da bude garancija velike karijere, u Kosmosu su je primetili i ponudili joj saradnju.

Spisak uspeha Ristićeve u prošloj sezoni je imponzantan. Zabeležila je 20 pobeda u poslednjih 21 mečeva na ITF juniorskim turnirima (do 18 godina), osvojivši zaredom titule u Vilahu, Pančevu i Novom Sadu. Osvojila je i pehar u Vrnjačkoj Banji (25.000 dolara). Kao kruna sezone je titula prvakinje Evrope do 16 godina.

Odlični rezultati u tako mladom dobu nisu mogli da promaknu stručnjacima iz Kosmosa i mlada Boranka je dobila poziv iz Barselone. Briga o karijeri Ristićeve sada će biti u rukama stručnjaka ove agencije, oni će mnogo, i stručno i finansijski, pomoći da se njen talenat pravilno razvija.

Kosmos je prerastao u menadžersku agenciju tek 2021, a Ristićeva spada među njegove prve klijente u juniorskom uzrastu. Pored talentovane Srpkinje, još nekoliko mladih asova je na ovom spisku, kao što su Austrijanac Švercler, takođe prvak Evrope do 16 godina, Amerikanac Kuzuhara, pobednik Australijskog opena za juniore 2022…

Saradnjom sa Pikeovom agencijom, karijera Ristićeve je dobila ozbiljno ubrzanje i pravac ka svetskom vrhu. Sada će joj mnogo toga biti olakšano.

Rublo za Rubljova

Gotovo istovremeno sa prelaskom u agenciju Kosmos, Andrej Rubljov je promenio marku u kojoj će se takmičiti. Rus više neće nositi opremu Najka, nego – svoju. Rubljov je lansirao sopstvenu marku teniske opreme koju je nazvao Rublo.

Inače, Najk je u novoj sezoni prekinuo saradnju sa još nekoliko tenisera iz vrha kao što su Dona Vekić, Sloun Stivens, Marta Kostjuk…

Komentari

Vaš komentar