Potapova: Imam pravo da nosim dres Spartaka

WTA 24. mar 202312:53 komentara
Matthew Stockman/Getty Images

Otkako je počeo rat u Ukrajini, gotovo da nema dana da se on ne reflektuje na događaje na turnirima, bilo na terenu, bilo van njega. Ni ove nedelje nije bolje.

Izlazak Anastasije Potapove u dresu FK Spartak na teren u Indijan Velsu, izazvao je varnice u Majamiju, pa i zvanične kritike. Ukrajinka Marta Kostjuk je posle drugog kola odbila da se pozdravi sa 26. teniserkom sveta iz Himkija a ona je juče objasnila svoj postupak.

povezane vesti

– Od desete godine sam super navijačica Spartaka, moj otac je učestvovao u izgradnji njihovog stadiona tako da je to porodična stvar – istakla je Potapova zašto smatra da ima pravo da nosi dres ovog kluba kada god poželi.- Žalosno je da ljudi ovako tumače stvari a to nije tačno. Nikakvu političku poruku nisam htela da pošaljem.

Međutim, za Kostjukovu to nije dovoljno. Traži zvaničan sastanak sa upravom VTA tura i žali se da ga ne dobija.

– Želimo da razgovaramo ali nas izbegavaju. Lesija Curenko je već tražila sastanak, ali iz VTA ćute, ne odgovaraju. Samo tišina – ističe Ukrajinka ali ne želi da otkrije šta treba da bude tema razgovora.- Mislim da nije dobro unapred reći o čemu želimo da pričamo. Ako javno kažem, samo ću navući poruke mržnje sa društvenih mreža. Mnogo je stvari u odnosu na VTA sa kojima se ne slažem. Mislim da je Potapova morala da bude oštro kažnjena.

Iga Švjontek, najbolja teniserka sveta, stala je uz Ukrajinku:

– Otkako je počeo rat, mnogo je tenzija u tenisu. Ni meni se nije dopala odluka Potapove da u dresu ruskog kluba izađe na teren. Razgovarala sam sa ljudima iz VTA i oni su mi rekli da se tako nešto neće ponoviti. Ruske teniserke moraju da pokažu malo više senzibiliteta.

Međutim, Viktorija Azarenka, članica Saveta igračica VTA Tura, smatra drugačije.

– Nije tačno da je mnogo tenzija – ističe Beloruskinja.- Ja zaista ne vidim nikakve napetosti a Igu pozivam da dođe da joj objasnim šta je sve VTA do sada uradila. Jasno je da neke teniserke imaju drugačije viđenje stvari, ali ja ne delim njihov stav. Svako ko želi, može da dođe kod mene da razgovaramo na tu temu. Neka Iga i sve ostale koje se slažu sa njom prvo pogledaju šta se dogodilo pa onda da komentarišu.

S druge strane, njena zemljakinja Arina Sabalenka je istakla da nikada nije osetila toliko mržnje u svlačionici kao otkako je izbio rat.

Jasno je da su mišljenja veoma različita i da se situacija u tenisu neće smiriti bar dok se ne završi rat u Ukrajini, a možda i duže.