Serena: Uložila sam novac u 85 kompanija

WTA 24. mar 20248:38 1 komentar
Photo by Jared C. Tilton/Getty Images)

Serena Vilijems je od turnira zaradila blizu 90 miliona dolara, a od biznisa još oko 360. Iako njen profit nije ni blizu onoga što su u skoro istom periodu zaradila najveća imena muškog tenisa – imovina Rodžera Federera se procenjuje na više od milijardu dolara – ona je do njega došla nešto drugačijim putem.

– Investirala sam u više od 85 različitih kompanija – otkrila je Amerikanka u jednom nedavnom intervjuu.- Počela sam to da radim i pre nego što sam prestala da igram tenis. Ulažem u mnogo kompanija, i to najčešće u one koje su tek osnovane. U stvari, time se bavim već 14 godina.

Kaže da je to bila njena strategija.

– Uvek sam želela da imam plan „B“, dok sam radila moj plan „A“. Zato sam tokom teniske karijere već počela da se bavim biznisom. Za mene je to uvek bilo veoma važno, zato moj lični portfolio ima ulaganje u čak 85 kompanija.

Naravno, pomogla je i činjenica da je njen suprug Aleksis Ohanijan veoma uspešan biznismen, milijarder. Serenina poslovna aktivnost je dobila ubrzanje posle udaje. Dok većina sportista van terena zarađuje od reklama, ona se opredelila da ulaže svoj novac.

Nedavno je objasnila kako razmišlja u poslu. Uložila je novac u jednu farmaceutsku kompaniju za brigu o ženskom zdravlju, pogotovo menopauzu.

– Medicina ignoriše 50 odsto ljudi a samim time i priliku da zaradi. Neverovatno je videti toliki prostor za mogućnost. Kao investitori mi vidimo šansu da podržimo promene u oblasti u kojima postoji potreba žena.

Serena je povukla iz tenisa pre dve godine, iako nije uspela da obori rekord Margaret Kort od 24 gren slem titule. Ostala je na 23, ali joj kao uteha može da posluži činjenica da je sve njih osvojila u Open eri, dok je Australijanka to uspela na 11 gren slemova. Open era je bitna jer je tek tada, 1968, dozvoljeno profesionalcima da se takmiče na najvećim turnirima. Pre toga je konkurencija bila znatno slabija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare