Švjontek: Znam da sam favorit u Parizu, ali rejting ne igra

WTA 19. maj 20248:01 5 komentara
(Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Samo jedna teniserka u istoriji osvojila je tri najveće titule na šljaci u istoj sezoni. Serena Vilijems je 2013. protutnjala Madridom, Rimom i Parizom. Dinara Safina je nekoliko godina ranije uspela da preskoči špansku i italijansku prepreku ali da padne na francuskoj, a ovog proleća Iga Švjontek je blizu tog podviga.

Poljakinja je već slavila u Magičnoj kutiji, juče je podigla pehar i na Foro Italiku a za sedam dana je čeka start i na Rolan Garosu. A sa obzirom da je tamo već tri puta trijumfovala jasno je da su očekivanja velika.

– Znam da ću biti favorit jer dolazim kao broj 1, imam veliko samopouzdanje i igram odličan tenis. Ali znam i da su gren slemovim drugačiji od ostalih turnira i zato moram da ostanem skromna. Znam i da rejting ne igra nego da moram da se dokažem na terenu – istakla je posle trećeg rimskog trijumfa.

Zahvaljujući činjenici da je titule u Madridu i Rimu preotela najvećim suparnicama – Arina Sabalenka je branila prvi trofej a Jelena Ribakina drugi – Iga će na novoj VTA listi povećati prednost na prvom mestu na više od 3,5 hiljada poena.

– Moj cilj je ove godine bio da se učvrstim na broju 1 jer mi se činilo da sam ugrožena – zadovoljna je zbog uspeha.- Možda sam previše brinula i to mi je ponekad uzimalo energiju.

Finale je bilo potpuno drugačije od madridskog. Tamo je bio potreban vanserijski maraton sa puno preokreta da bi Iga savladala Arinu, dok je u Rimu sve brzo bilo gotovo. Naravno, glavni razlog su drugačiji uslovi igre, na Foro Italiku je sve sporije što mnogo više odgovara šampionki koja je spasla svih sedam brejk lopti. U poslednja tri meča je izgubila samo jednu od 19.

– Takve poene igram kao da su obični. Nikada ne osećam pritisak – objašnjava pobedu sa 6:2, 6:3.- Svesna sam da imam odličan ritern i da mogu uvek da se izvučem.

Ovim trijumfom Iga je potvrdila krunu najbolje teniserke svoje generacije na šljaci ali koliko je to daleko od ostalih velikih šampionki na ovoj podlozi, vidi se iz sledeće brojke. Švjontekovoj je ovo deveti trofej na zemlji, a Kris Evert, najuspešnija šampionka na njoj, ima čak 70. Dug put čeka Igu, ali za nju je mnogo važnije da osvaja sve najveće titule.

– Ona i igra slično Evertovoj, njen top spin vas izludi – ističe Martina Navratilova koja je na svojoj koži odlično osećala koliko je njena večna rivalka bila dobra na šljaci.- Za nju je Rolan Garos perfektna pozornica i zato će biti glavni favorit.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare