Zabranjene poruke o Šuai Peng: A da nemate kineske sponzore?

Tenis 24. jan 20229:45 > 9:50 3 komentara
AP Photo/Andy Brownbill, File

Francuski teniser Nikola Mai razočaran je odnosom organizatora Australijan opena prema Šuai Peng, te se zapitao da li bi situacija bila drugačija da prvi grend slem u sezoni nema kineske sponzore.

Obezbeđenje Australijan opena oduzelo je navijačima transparente i majice na kojima je pisalo ‘Gde je Šuai Peng“. Ovakav postupak izazvao je nezadovoljstvo među ljubiteljima tenisa, ali i igračima.

„Šta se događa? Kakav nedostatak hrabrosti! Šta bi bilo da nemate kineske sponzore“, zapitao se Mai, koji je dodao da je izuzetno razočaran.

Zbog brojnih negativnih reakcija, oglasili su se i organizatori.

„Zbog uslova o kupovini karata, ne dozvoljavamo odeću, banere ili znakove koji imaju komercijalni ili politički karakter. Sigurnost Peng Šuai je naš primarni cilj. Nastavljamo da radimo sa WTA i globalnom teniskom zajednicom da pojasnimo njenu situaciju i učinićemo sve što možemo da joj bude dobro“, stoji u saopštenju Australijan opena.

Podsećamo, kineska teniserka je u centru pažnje od novembra, kada je na društvenim mrežama objavila da je bila primorana na seksualni čin da bivšim vicepremijerom Kine.

Posle toga je nestala, zbog čega je pokrenuta kampanja ‘Gde je Šuai Peng’. Teniska i svetska javnost su izrazili veliku zabrinutost, WTA je čak suspendovao sve turnire u Kini.