Zverev najslabiji polufinalista gren slemova u istoriji

Tenis 14. jun 20249:37 3 komentara
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Istorija tenisa je izuzetno bogata, svi koji se bave ovim sportom na vrhunskom nivou žele da zauzmu mesto u njoj, ali ne baš u svakoj kategoriji.

Na primer, Aleksander Zverev je posle Rolan Garosa postao najneuspešniji polufinalista gren slem turnira u istoriji – među onima koji su najmanje deset puta stigli do ovog nivoa. Baš ovaj pariski mu je doneo deseti plasman, sada je popravio bilans ali je i dalje najneuspešniji. U deset pokušaja samo je dva puta otišao u finale, ali mu titula i dalje nedostaje.

Ono što četvrtog tenisera sveta još više boli, to je da je u oba meča za šampionski trofej imao prednost. Protiv Dominika Tima 2020. na Ju-Es openu nije iskoristio 2:0 u setovima, protiv Karlosa Alkarasa u nedelju 2:1. Da je razlog psihološke prirode videlo se po onom gemu u petom setu koji je Zverev bukvalno poklonio rivalu, dao mu brejk na tacni i više nije mogao da se oporavi.

Jeste Nemac u jednom trenutku kasnije bio oštećen, ali to je više uteha za njega nego realna mogućnost da se finale drugačije završi. Zverev je uvek imao velike probleme sa gren slemovima, dugo mu je trebalo da probije četvrtfinalnu granicu, tako da je očigledno da problem postoji. Sa druge strane, iako je kasnio,  sve prethodne barijere je pre ili kasnije probijao, tako da ga ne treba otpisivati u budućnosti. Sa 27 godina dovoljno je mlad da može sa pravom da se nada tituli jednog dana.

Ali dok se to ne dogodi, Zverevu preti opasnost da jednog dana bude proglašen za najboljeg tenisera koji nikada nije osvojio gren slem titulu. Na listi od pet igrača koji ga slede po najslabijim procentima pobeda u polufinalu svi su osvojili po jednu titulu osim njega.

Ozbiljan konkurent među današnjim asovima mu je Kasper Rud koji je izgubio sva tri gren slem finala i jedini u istoriji ima šest poraza na ovakvim duelima na velikim turnirima (gren slemovim, završni Masters i mastersi 1.000) a da nije osvojio nijednu titulu. Norvežanin je dve godine mlađi tako da će obojica imati dovoljno vremena za preokret u karijeri.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare