Bronza u LA 1984. – poslednja olimpijska medalja fudbalera

Ex-Yu mix 3. avg 202119:00 0 komentara
Dragan Stojković Piksi, fudbalska reprezentacija Jugoslavije
Dragan Stojković, Foto: Guliverimage

Kolekciju medalja osvojenih na Olimpijskim igrama fudbaleri Jugoslavije kompletirali su 1984. u Los Anđelesu. Posle tri srebra - 1948. u Londonu, 1952. u Helsinkiju i 1956. u Meluburnu, odnosno istorijskog zlata u Rimu 1960, Plavi su u gradu u Kaliforniji bili bronzani.

Povezane vesti

U grupi B Jugoslavija je ostvarila sva tri trijumfa, protiv Kameruna 2:1, Kanade 1:0 i Iraka 4:2 i u četvrtfinalu je ukrštala sa Nemačkom.

U sjajnom meču „panceri“ su dotučeni do nogu sa 5:2, ali na putu do finala ekipi trenera Ivana Toplaka isprečila se Francuska, koja je posle produžetaka slavila sa 4:2, dok je naš tim morao da se zadovoljni borbom za bronzanu medalju.

Šokantan poraz od „trikolora“, međutim, nije sputao Mehmeda Baždarevića, Milka Đurovskog, Srećka Kataneca, Dragana Stojkovića i ostale Plave asove i 10. avgusta 1984. trijumfom protiv Italije rezultatom 2:1 bronzana medalja je završila u vlasništvu jugoslovenskih nada.

Pred 100.374 geldalaca na stadionu “Rouz Bol” u Pasadeni, Azuri su vodili na poluvremenu, ali su Plavi u nastavku golovima Mirsada Baljića i Stjepana Deverića preokrenuli rezultat i došli do bronzane medalje.

Poslednjoj olimpijskoj medalji radovali su se: Mirsad Baljić, Mehmed Baždarević, Vlado Čapljić, Borislav Cvetković, Stjepan Deverić, Milko Đurovski, Marko Elsner, Nenad Gračan, Tomislav Ivković, Srečko Katanec, Branko Miljuš, Mitar Mrkela, Jovica Nikolić, Ivan Pudar, Ljubomir Radanović, Admir Smajić i Dragan Stojković Piksi.