Nestvaran pad Đokovića: Kraj Novakovog olimpijskog sna!

Ex-Yu mix 30. jul 20219:41 > 12:06 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Novak Đoković izgubio je od Aleksandera Zvereva sa 1:6, 6:3, 6:1 u polufinalu olimpijskog turnira u Tokiju, i to nakon što je imao set i brejk viška.

Meč se može jasno podeliti na dva dela. Đoković je osvojio prvi set, a zatim napravio brejk za 3:2 u drugom. Nije Zverev ni dotad igrao slabo, 6:1 nije bio realan rezultat prvog seta, ali je Novak blistao na svim važnim poenima, počev od spasene brejk lopte servisom u prvom gemu.

Srbija na OI:

Čitao je odlično servise Zvereva, a još bolje napade, te je pasingom osvojio dva važna poena. Jedan za prvi brejk u prvom setu, a drugi za dve vezane brejk lopte u petom gemu trećeg seta. Realizovao je drugu nakon što je forhend volej Zvereva završio u mreži, a Nemac je loptu poslao daleko na tribine i zaradio opomenu.

Tu se završava prvi deo meča. U narednom gemu, Zverev kreće na sve ili ništa, i odigrava dva perfektna poena za 0-30. Đoković zatim izlazi na mrežu već posle servisa, gubi i taj poen za tri brejk lopte, a prvi znak dodatne nervoze bio je kada je i na sledećem poenu odigrao servis-volej. Izgubio je i taj poen, Zverev se vratio u meč, a bio je to prvi od neverovatnih osam gemova u nizu koliko je Nemac uzeo.

Đokovića je potpuno stao prvi servis, uvukla se i panika, a pad se nije mogao zaustaviti. Poslednja prilika za to bila je u drugom gemu drugog seta, kada je Zverev već bio napravio brejk. Tada je Novak krenuo na sve ili ništa, stvorio je četiri brejk lopte ukupno, a od toga je na dve imao skoro pa dobijene poene – međutim, oba puta je premlako napao forhendom i dao Zverevu šansu da se spase, šansu koju je ovaj iskoristio.

Tada je Novak potpuno izgubio nerve, ostao bez plana, dopustio još jedan brejk i to je de fakto bio kraj meča.

Prvi finalista Igara je Karen Hačanov, koji je bio bolji od Pabla Karenja Buste. Novak će u subotu sa Špancem igrati za bronzu.

Tok meča:

Novak Đoković
REUTERS/Mike Segar

Počeo je Đoković malo stegnuto, na 30-30 je promašio lak forhend, a Nemac je došao do brejk lopte. Međutim, Novak odgovara sa tri uzastopna servis-vinera i dolazi do gema za 1:0.

U narednom gemu, Zverev je došao do 30-15, usledio je odličan ritern Novaka koji je linijski sudija proglasio autom. Čelendž, lopta je bila na liniji, ali sudija kaže da se poen ponovi. Potom Nemac dvaput odlično servira – 1:1.

Imao je Đoković 30-0 u narednom gemu, ali je Zverev posle jedne greške Đokovića i zatim odlično izgrađenog poena stigao do 30-30. Propustio je Novak dve gem lopte u trećem gemu, nije bilo ni lakih poena na servisu, ali na trećoj gem lopti drop šotom dolazi do poena za 2:1.

U sledećem gemu Zverev servira duplu za 15-15, usledio je izvrstan Novakov poen u kojem je dočekao grešku Nemca, da bi zatim Aleksander relativno lak smeč spustio u mrežu – dve brejk lopte. Imao je Zverev inicijativu i napao, ali je Đoković pročitao stranu, i iz drugog puta prošao Nemca na mreži za vođstvo 3:1.

U narednom gemu Đoković je zahvaljujući dobrim servisima došao do 40-15, ali onda gubi skoro dobijen poen posle odlične defanzive Zvereva. To je bio uvod u komplikacije, ali brejk lopte nije bilo – na drugom djusu Novak igra drop šot forhendom, a onda je dočekao grešku Zvereva u razmeni, 4:1.

Novak je vraćao servise Zvereva, izvanrednim forhendom iz kontre došao je do 30-30, a onda je Zverev dvaput u nizu promašio forhende već u drugom udarcu – novi brejk i 5:1 za Đokovića, koji potom bez većih problema servira za 6:1.

Aleksander Zverev
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Vraćao je Novak servise u prvom gemu drugog seta, ali nije uspeo da izvrši pritisak.

U drugom gemu Novak je napravio grešku forhendom, odigrao nedovoljno dobar drop šot, a na 30-30 je napao forhendom i nije imao sreće, jer je lopta za koji milimetar završila u autu. Međutim, na brejk lopti je Novak odservirao servis-viner, zatim još jedan, a na gem lopti je dočekao grešku Zvereva u razmeni – 1:1.

Nemac je lako dobio gem na svoj servis, a na Đokovićevom se opet došlo do 30-30. Usledila je izvanredna razmena – Zverev se izvrsno branio, ali je Novak istrajao u napadima i dobio poen. Greškom Zvereva na riternu, Novak je izjednačio na 2:2.

Stao je malo prvi servis Zvereva u narednom gemu. Pri rezultatu 15-30 ga pogađa, ali Novak vraća, zatim čita napad i pasingom uspeva da dođe do poena za dve vezane brejk lopte. Prvu Zverev spasava servis-vinerom, na drugoj igra servis-volej, ali smešta volej u mrežu, brejk Đokovića za 3:2.

Krenuo je Zverev na sve ili ništa, odigrao dva neverovatna poena za 0-30, a onda je Đoković dvaput u nizu igrao servis-volej i izgubio oba poena – Zverev vraća brejk za 3:3.

To je osokolilo Nemca, koji i naredni gem osvaja bez izgubljenog poena za vođstvo 4:3. Novak je bio u padu, nije dobijao lake poene servisom, a Zverev je bio dominantan u razmenama. Stiže Nemac do dve nove vezane brejk lopte, i koristi je posle lošeg drop šota Đokovića – 5:3.

Greška Zvereva i odličan poen Novaka za 0-30, ali onda Zverev pronalazi servise i stiže do set lopte. Đoković prvu spasava bekhend paralelom, ali Nemac je potpuno ušao u servis i došao je do seta četvrtim uzastopno osvojenim gemom – 6:3.

Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Novak je bio u slobodnom padu. Prvi servis nikako nije mogao da pogodi, a Zverev je došao do dve vezane brejk lopte. Spasao je Đoković prvu, ali je na drugoj nekontrolisani forhend poslao daleko u aut – brejk Nemca za 1:0.

Sada je na Đokovića bio red da krene na sve ili ništa, pogađao je linije i došao do 15-40. Nije ih iskoristio, kao ni još dve brejk lopte posle toga. Na dve od četiri brejk lopte Đoković je imao situacije skoro pa zicere, pogotovo posle veoma lošeg drop šota Zvereva. Ništa nije iskoristio, a Nemac je servisima završio gem za 2:0.

To je potpuno obeshrabrilo Đokovića, koji se unervozio, iznervirao, i igrao bez ikakvog plana, a servis i dalje nije slušao. S druge strane, Zverev je pucao od samopouzdanja i stigao je do novog brejka za 3:0.

To je praktično bio kraj, jeste Novak uzeo jedan gem, ali Nemac je bez većih problema priveo meč kraju za konačni trijumf.