Đurđa Bjedov – slučajno otišla i osvojila zlato 1968.

Ex-Yu mix 25. jul 202121:00 > 26. jul 2021 11:46
Đurđica Bjedov
Print screen

Đurđica Đurđa Bjedov je na Olimpijske igre 1968. u Meksiko Sitiju otišla sasvim slučajno, a iz Latinske Amerike vratila se sa dve, istorijske, medalje za jugoslovensko plivanje.

Trijumfovala je u novoformiranoj disciplini, trci na 100 metara prsno i postala prva i jedina jugoslovenska plivačica osvajačica zlatne medalje. Sjajan nastup u Meksiku krunisala je osvajanjem srebra na dvostruko dužoj deonici.

Povezane vesti

Tada 21-godišnja članica Mornara iz Splita je, kao što smo već rekli, neočekivano dobila vizu za odlazak na Olimpijske igre. Jedina sigurna putnica bila je Mirjana Šegrt, ali su pojedini članovi Jugoslavenskog olimpijskog komiteta iz plivačkog sporta toliko želeli da vide Meksiko Siti da su ekspresno oformili štafetu u kojoj su osim Mirjane Šegrt i Đurđe Bjedov bile još Ana Boban i Zdenka Gašpar.

Neplanirano, Đurđa se takmičila i u pojedinačnoj konkurenciji i zadivila svet. U finale trke na 100 metara prsno ušla je sa petim vremenom u polufinalu… Za nju niko nije znao, bila je totalni autsajder, ali tog 19. oktobra 1968. u odlučujućoj trci ispisala je istoriju jugoslovenskog plivanja. Uz zlatnu medalju postala je i vlasnica olimpijskog rekorda sa vremenom minut, 15 sekundi i 8 desetinki.

„Čuveni komentator Mladen Delić mi je sa novinarskog mesta pokazivao da sam prva. Nisam mu verovala i uperila sam prst u samu sebe. Bila sam iznenađena. Nemoguće da sam to ja! Bile su prisutne ogromne emocije i sve se prebrzo događalo, previše toga u dve sekunde. Predivno je što je kamera u tom momentu išla prema meni i sve zabeležila,“ prisetila se četiri i po decenije kasnije Đurđa Bjedov.

SK predstavlja sve osvajače medalja

Sport Klub će vam tokom Olimpijskih igara u Tokiju predstaviti sve jugoslovenske osvajače medalja (1924-1988) i one koje su se peli na pobedničko postolje od 1992. do danas. Spremili smo skoro 90 tekstova i iz dana u dan ćete biti u prilici da se podsetite najvećih uspeha sportista sa prostora nekadašnje države.

Novi pozitivni šok usledio je po povratku u Split. Na čuvenoj Rivi olimpijsku pobednicu dočekalo je 100 hiljada ljudi. Svi su klicali „Đuke naša, najbolja si!“….

Đurđa Bjedov je 19 puta bila državni prvak u periodi od 1962. do 1968. Proglašena je za najbolju hrvatsku sportiskinju 20. veka, a 2012. je, u 65. godini, na svetskom veteranskom prvenstvu osvojila tri zlatne medalje i proglašena najboljim master sportistom na svetu.

Jednom šampionka, uvek šampionka. Najbolja plivačica Jugoslavije svih vremena – Đurđa Bjedov.

Komentari (0)

Vidi sve komentare